Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Ένα τρομακτικό ερασιτεχνικό βίντεο από τη Συρία

Ένα τρομακτικό ερασιτεχνικό βίντεο από τη Συρία εμφανίστηκε online και παρουσιάζει εμφανώς την μαζική εκτέλεση των υποστηρικτών του Άσαντ στο Χαλέπι στα χέρια των ανταρτών από τον Ελεύθερο Στρατό της Συρίας.
Οι σκηνές αυτές δείχνουν καταματωμένους άνδρες γδυτούς με τα εσώρουχά τους, που αναγκάζονται να γονατίσουν πλάι σε έναν τοίχο ανάμεσα σε ένα πλήθος “ενθουσιασμένων” ανδρών που διαλαλούν με πολυβόλα.

Μόλις ανοίγουν πυρ, η κάμερα τινάζεται μακριά καθώς και το πλήθος διαλύεται στιγμιαία, φαινομενικά απροετοίμαστο για περίπου 40 δευτερόλεπτα συνεχούς λήψης που ακολουθεί. Καθώς οι πυροβολισμοί ρίχνουν κάτω τους τραυματίες, φωνάζουν: «Allahu Akbar!" (Ο Θεός είναι μεγάλος). Αντηχούν οι θεατές και δειλοί σηκώνουν τα “νικηφόρα” όπλα τους στον αέρα, η καμερα πλησιάζει ένα σωρό από απογυμνωμένα πτώματα.
Ένα από τα θύματα έχει αναγνωριστεί ως Ali Zein Al-Abidin Al-barri. Οι αντάρτες κατηγόρησαν τον ίδιο και την οικογένειά του για τη δολοφονία 15 στρατιωτών της FSA κατά τη διάρκεια μιας εκεχειρίας στο Χαλέπι την Τρίτη.
Το βίντεο που απεικονίζει τη προφανή σφαγή δεν έχει επιβεβαιωθεί, αν και το Ηνωμένο Βασίλειο με βάση το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι τέτοιου είδους εκδίκηση ήταν ένα έγκλημα, καθώς ο Ισλαμικός νόμος δεν επιτρέπει την εκτέλεση των κρατουμένων.
Ο Clive Baldwin, ένας ανώτερος νομικός σύμβουλος για την οργάνωση Human Rights Watch (HRW), δήλωσε στο BBC:  "Αυτό που μοιάζει να είναι εκτέλεση των κρατουμένων σ αυτή την περίπτωση, είναι ένα έγκλημα πολέμου."
Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ρωσίας  Γκενάντι Gatilov καταδίκασε το έγκλημα που αναπαριστά το βίντεο. "Η βίαιη σφαγή των κυβερνητικών υποστηρικτών από την αντιπολίτευση στην πόλη Χαλέπι δείχνει ότι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπράττονται και από τις δύο πλευρές”, έγραψε στο Twitter.
Δεν είναι η πρώτη φορά που από εκθέσεις έχουν προκύψει εκτελέσεις από τους αντάρτες εναντίον φιλο-Άσαντ δυνάμεων χωρίς δίκη.
Ο Ahmed Rami, ένας "επαναστάτης" μαχητής από την Αμρ Μπιν Αλ-AAS ταξιαρχία που λειτουργεί στη συριακή πόλη Ασάζι, εξιστόρησε την εκτέλεση ενός ελεύθερου σκοπευτή του στρατού της Συρίας. Πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μετά από μια "δίκη" πλάι στον τάφο του. Αναφορά των Reuters.
Ο Ahmed Rami λέει, πυροβολούσε από την κορυφή ενός ψηλού μιναρέ σε τοπικό τζαμί πριν συλληφθεί.
"Τον πήγαμε δεξιά στον τάφο του και, αφού άκουσε τις δηλώσεις των μαρτύρων τον εκτελέσαμε".
Ο Ahmed Rami  κατέστησε σαφές ότι οι δυνάμεις του συλλαμβάνουν συχνά "χούφτες στρατιωτών” στη μάχη, λέγοντας, ότι, οι άνδρες του θα δημιουργήσουν δικαστήρια για τους άνδρες που συλλαμβάνονται για να τους εκτελούν.
Ωστόσο, όταν πιέστηκε για να πει τις λεπτομέρειες της δημιουργίας των πρόχειρων δικαστηρίων για να δικαιολογήσει φόνους όσων συλλαμβάνονται στη μάχη, ο Ahmed Rami παρέμεινε στωικός.
“Η κουλτούρα των δικηγόρων έχει περάσει από καιρό. Εννοώ έναν τύπο σαν αυτόν", δήλωσε ο  Ahmed Rami, αναφερόμενος στο σκοτωμένο σκοπευτή, "ποια νομίζετε ότι πρέπει να είναι η μοίρα του;"
Οι εξωδικαστικές εκτελέσεις σηματοδοτούν την κατάσταση που έρχεται μετά από την 17-μηνη εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασάντ, περιστρεφόμενη περαιτέρω εκτός ελέγχου.
Από το κινεζικό πρακτορείο Asia Times Online ο ανταποκριτής Πέπε ​​Εσκομπάρ είπε στο RT (Russia Today) ότι συμβαίνουν τέτοιες σφαγές "κάθε ώρα" στη Συρία σήμερα. Πιστεύει, ωστόσο, ότι συνοπτικές εκτελέσεις αυτού του είδους θα ωθήσουν τις μειονότητες κατά των ανταρτών.
"Έλαβα αυτό το βίντεο από μια αραβική πηγή, και στη συνέχεια ζήτησα μετάφραση. Αυτή η πηγή είναι από μια πολύ σημαντική φυλή στο Βόρειο Χαλέπι. Κάποιοι από αυτούς εκτελέστηκαν εν ψυχρώ. Αυτό δείχνει το δυόμισι λεπτών βίντεο. Πρόκειται για μια μεγάλη γενιά. Έχουν 20.000 αδελφούς, αδελφές και μεγάλη οικογένεια και γύρω φυλετικές φατρίες”, δήλωσε ο Εσκομπάρ.
"Έτσι, αυτό σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, αντί να συνταχτούν στην αντιπολίτευση, τώρα, θα καταπολεμήσουν την αντιπολίτευση επειδή εκτελέστηκαν εν ψυχρώ συγγενείς τους. Αυτό εξηγεί, μεταξύ άλλων, το γιατί οι Χριστιανοί σε όλη τη Συρία παίρνουν τα όπλα για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Επειδή ξέρω, αν υπάρξει μια μετα-Άσαντ ελεγχόμενη [κυβέρνηση] από στοιχεία σουνιτικά, συμπεριλαμβανομένων των τζιχαντιστών του Salafi, πρόκειται να είναι απροστάτευτες οι μειονότητες. Αυτή τη στιγμή αυτές οι μειονότητες προστατεύονται στο πλαίσιο του καθεστώτος του Άσαντ,” κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...