Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη: Πλατεία Ταξίμ

Τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου, πήγαμε οικογενειακώς εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη. Πέραν του ότι επισκεφθήκαμε αρκετά αξιοθέατα στην πόλη, επισκεφτήκαμε επανειλημμένα την ιστορική πλατεία Ταξίμ,
 η οποία αστυνομοκρατείται. Άρματα με κανόνια νερού, ΜΑΤ και ασφαλίτες είναι σε όλες τις γωνιές της πλατείας και στους γύρω δρόμους. Άπειροι τον αριθμό και μάλιστα χωρίς να υπάρχει κάποια διαδήλωση ή διαμαρτυρία. Καθαρά για εκφοβισμό. Επίσης, κάναμε και μια βόλτα στο πάρκο Gezi, δίπλα στην πλατεία Ταξίμ. Το συγκεκριμένο πάρκο ήταν αυτό που στάθηκε αφορμή για τις λαϊκές κινητοποιήσεις στην Τουρκία, φυσικά με βαθύτερα κοινωνικά και οικονομικά αίτια. 

Η κίνηση γύρω από την πλατεία ήταν έντονη, καθώς δεν υπήρχαν οι κατάλληλες δομές για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας. Πέραν όμως από τους δρόμους γύρω από το κέντρο της πόλης, η εθνική οδός που οδηγούσε στην Κωνσταντινούπολη ήταν τουλάχιστον ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Η Κωνσταντινούπολη γενικά μού άφησε θετικές εντυπώσεις, καθώς δίνει τη δυνατότητα μέσα σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα να επισκεφτεί κανείς τα περισσότερα αξιοθέατα που έχει να προσφέρει. 
Άρματα με κανόνια νερού, αύρες και κλούβες της αστυνομίας στο κέντρο της πλατείας Ταξίμ.


Κεντρικός δρόμος της Κωνσταντινούπολης κοντά στην πλατεία Ταξίμ.


Διαμαρτυρία σωματείου αρχιτεκτόνων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.




Ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ στην είσοδο των γραφείων του TKP στην Κωνσταντινούπολη.

Τα γραφεία του TKP, κοντά στην πλατεία Ταξίμ.



Τα θύματα των μαζικών λαϊκών διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη, στο πάρκο Gezi, δίπλα από την πλατεία Ταξίμ

Η πλατεία Ταξίμ.

Το γνωστό άγαλμα με τον Κεμάλ, στο κέντρο της πλατείας Ταξίμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...