Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Κρίσιμη μάχη για το Χαλέπι - σήμερα

Μέχρι σήμερα 17 Φεβρουαρίου, η μάχη για το Χαλέπι συνεχίζει να αναπτύσσεται με μεγάλη επιτυχία για τα στρατεύματα του Άσαντ. Στο νότο μετά την επιτυχία του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου το μέτωπο είναι αρκετά σταθερό, στα βόρεια του Χαλεπίου, ο στρατός έχει την πλήρη επιτυχία, κόβοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού στην ομάδα του Χαλεπίου των «πράσινων» ανταρτών. Αν κοιτάξουμε τον χάρτη, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι οι ΥΠΑ (Μονάδες Λαϊκής Προστασίας) κάνουν επιχείρηση κατά των «πράσινων» στα βόρεια της πόλης και είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της. 
Το περαιτέρω περικύκλωμα στην πόλη Azaz γίνεται στόχος των PYD και YPG. Οι Κούρδοι που υποστηρίζονται από το VCS RF μπορούν να το κάνουν, εκτός αν ο Ερντογάν τολμήσει να στείλει στρατεύματα για την προστασία των τζιχαντιστών και των αντικαθεστωτικών που χάνουν. Αυτή τη στιγμή, τα στρατεύματα των Κούρδων είναι στις παρυφές της πόλης Azaz και συνεχίζουν να κατέχουν ταυτόχρονα το έδαφος στα νότια της πόλης, όπου οι αντάρτες προσπαθούν να ξεφύγουν προς τα βόρεια σύνορα, έτσι ώστε να μην πέσουν στον κλοιό, πραγματικά υφίστανται σκληρή απειλή, αφού έχουν χάσει την Ταλ Ριφάατ.



Η τελευταία μεγάλη πόλη στα νότια της Azaz υπό τον έλεγχο των «πράσινων» είναι η Μάρε. Τα μπροστινά αποσπάσματα των Κούρδων έχουν φτάσει και την προσεγγίζουν, μερικοί μαχητές ακολουθούν το μόνο δρόμο προς τα βόρεια, αλλά στην πόλη παρέμεινε μια μικρή ομάδα των τζιχαντιστών που υποσχέθηκε δημοσίως να πεθάνει παρά να παραδοθεί.

Οι Κούρδοι θα είναι σε θέση να τους προσφέρουν μια τέτοια ευκαιρία, αλλά όχι απαραίτητα αμέσως αφού επιτεθούν στο μέτωπο της πόλης, μπορούν να κόψουν τον πρώτο δρόμο στα βόρεια της πόλης, κάπου στη γειτονιά του Καφρ Λαλμπίνα. Η τρέχουσα μορφή επίθεσης των Κούρδων ικανοποιεί αρκετά με την συρο - ρωσική συμμαχία, καθώς οι Κούρδοι δεν έχουν υπογράψει την Συμφωνία του Μονάχου, και μπορούν να συνεχίσουν μέχρι να νικήσουν τους «πράσινους αντιάσαντ αντάρτες» χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τις χρονικές προθεσμίες της συμφωνίας.

Τα τρόπαια των Κούρδων φτάνουν στην Ταλ Ριφάατ.
Οι αντίπαλοι έπρεπε να ξεφύγουν από το δρόμο Χαλέπι - Γκαζιαντέπ. Σε γενικές γραμμές, υπολείμματα από τον καθαρισμό του εδάφους νότια της Azaz είναι μόνο θέμα χρόνου, αλλά και η κατάληψη της Azaz εξαρτάται από το πώς θα συμπεριφερθεί ο Ερντογάν - εάν δώσει σοβαρή στρατιωτική βοήθεια προς τους «πράσινους».
Έτσι καταλαμβάνεται, ένας συνορο-θύλακας των «πράσινων», καταστρέφεται, και οι επιζώντες θα πρέπει να κινηθούν μέσω της Τουρκίας προς την Λατάκια και την Ιντλίμπ.
Σύμφωνα με τα σχέδια των Κούρδων - μετά τη λήψη της Μάρε, θα ξεκινήσουν μια επίθεση στην πόλη Νταμπίκ ελεγχόμενη από το Χαλιφάτο.
Η γενική αίσθηση της κίνησης προς τα ανατολικά είναι κατανοητή καθώς στοχεύει στην σύνδεση με τους Κούρδους στρατιώτες που προωθούνται από τη δύση και να πετύχουν πλήρη κουρδικό έλεγχο των συνόρων της Συρίας - Τουρκίας, ελευθερώνοντάς τα από τα στρατεύματα του Χαλιφάτου και τις ομάδες φιλο-τουρκικών, τούρκων μαχητών. Σήμερα την νύχτα θα γίνει η μάχη βόρεια του Χαλεπίου! Η Τουρκία ακόμη συνεχίζει να κάνει αμφιλεγόμενες δηλώσεις, αλλά δεν κινείται για να αναλάβει αποφασιστική δράση. Τα στρατεύματα της 2ης στρατιάς της, που έχει από καιρό αναπτύξει κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων, για να υποστηρίξουν τις μαχητικές ομάδες στα βόρεια του Χαλεπίου, Λατάκιας και Ιντλίμπ συνεχίζουν, ρίχνοντας νέες ομάδες μισθοφόρων, αλλά αυτά είναι ημίμετρα που δεν θα μπορούν να αλλάξουν τις αρνητικές εξελίξεις για τους «πράσινους».
Η απειλή για πλήρη στρατιωτική ήττα στα βόρεια του Χαλεπίου συνεχίζει να αυξάνεται.
Η Ρωσία και η Τουρκία συνεχίζουν να μαλώνουν στο διπλωματικό και στον τομέα των μέσων ενημέρωσης, αλλά μέχρι στιγμής η υπόθεση στο μέτωπο πάει καλά για την νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας και ΥΠΑ, YPG, PYD.
Η παράταση της σύγκρουσης είναι σίγουρα πιο επωφελής για τη Ρωσία και την Συνεργασία και σπρώχνει τους Τούρκους «μέσα σε ένα γυάλινο μπουκάλι». Παρακάτω, με την τεχνολογία η τουρκική 70η Μηχανοκίνητη ταξιαρχία στα Συριο-τουρκικά σύνορα στην περιοχή Κομπάν, ανατολικά του Χαλεπίου  συνεχίζει σκληρές μάχες με τους ΥΠΑ. Οι κούρδοι ΥΠΑ μάχονται και με το Χαλιφάτο, χθες κατάφεραν να πάνε ένα βήμα παραπέρα προς την κατεύθυνση της Αλ-Μπαμπ και Dayr Ηafir, αλλά μέχρι στιγμής το Χαλιφάτο κρατά το μέτωπο, όμως σφίγγει ο λαιμός ενός πιθανού ανατολικού κλοιού του Χαλεπίου. Στην πρώτη γραμμή και στις πίσω περιοχές του ISIS «μαύρο» υπάρχει ενίσχυση κατά της τρομοκρατίας, κινήσεις εντοπίστηκαν από υποστηρικτές του Άσαντ, στην πραγματικότητα αποσβένουν την πίεση για την καλύτερη κατάσταση στο μέτωπο.
Γίνονται μάχες και στην περιοχή Kuveyrisa.
Έγιναν εκτελέσεις υποστηρικτών του Άσαντ στην επαρχία Hasaka.
Κρατούν μπροστά και προς τα νότιο-δυτικά του Χαλεπίου που τώρα είναι  οι «πράσινοι» εδώ είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας, γιατί εάν οι ΥΠΑ σπάσουν το μέτωπο, στη συνέχεια, το Χαλέπι θα κοπεί εντελώς από την παροχή μέσω των τουρκο-συριακών συνόρων και οι αντικαθεστωτικοί θα κινηθούν προς την επαρχία Ιντλίμπ.
Ως εκ τούτου, μια σειρά ετερογενών δραστηριοτήτων των ομάδων θα είναι με όλα τα μέσα κρεμάμενη πίσω από την αναμονή της κατάλληλης τροφοδοσίας από την Τουρκία.
Διότι μετά την ολοκλήρωση των βασικών λειτουργιών των ΥΠΑ βόρεια της πόλης, προφανώς το μπροστινό μέρος θα αποκοπεί κάτω από τη μείωση των μαχητών και του καναλιού τροφοδοσίας που είναι εδραιωμένο στο Χαλέπι.

Αν μιλάμε γενικά, για τη συνολική διάρκεια της μάχης στο Χαλέπι, η οποία αποτελεί βασική μάχη της τρέχουσας φάσης του πολέμου, θα είναι ευεργετική για τον Άσαντ. Δεν είναι δύσκολο να δούμε ότι η επιτυχής στρατιωτική επιχείρηση του Άσαντ θα βελτιώσει και τη θέση του στις επερχόμενες συνομιλίες.

Τώρα 11.44 Έπεσε η πόλη Μαρέ στην κατοχή των Σύριων-Κούρδων ΥΠΑ. Μεγάλη ανησυχία στην Τουρκία μιας και η πόλη είναι δίπλα στα σύνορα. Οι Τσιχαντιστές υποχορούν.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...