Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Πού είναι ο ασθενής μηδέν;

Μέλη της ομάδας των ΗΠΑ κατά την τελετή έναρξης των
7ων Παγκόσμιων Στρατιωτικών Αγώνων στο Wuhan της Κίνας
©  Reuters / Stringer;  Reuters / China Daily
«Πού είναι ο ασθενής μηδέν;» Κινέζος αξιωματούχος θεωρεί ότι οι Αμερικανοί μπορεί να έχουν μολύνει το Γιουχάν στην ολυμπιάδα του στρατού και καλεί «να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους» 

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών Lijian Zhao ζήτησε από τις αμερικανικές αρχές να αποκαλύψουν τι κρύβουν σχετικά με την προέλευση του Covid-19, φτάνοντας να υποθέσει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να έχει έρθει στην Κίνα μέσω του αμερικανικού στρατού.

Αναφερόμενος σε βίντεο με τον διευθυντή του CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), Robert Redfield, που παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ είχαν αρκετούς θανάτους από το Covid-19 πριν μπορέσουν να κάνουν ελέγχους, ο Zhao κάλεσε τον Αμερικανό "φύλακα" να ξεκαθαρίσει τη θέση του σε ένα tweet που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

~~~
~~~

«Μπορεί να είναι ο στρατός των Η.Π.Α. που έφερε την επιδημία στο Γουχάν», ανέφερε ο Zhao, ζητώντας από το CDC -και από τις ΗΠΑ γενικότερα- να είναι «ξεκάθαροι» και να μοιραστούν αυτά που ξέρουν για το πού και το πότε διαγνώστηκε για πρώτη φορά ο «Ασθενής μηδέν».

Στο βίντεο, ο Redfield αναγνώρισε ότι ορισμένες περιπτώσεις κορωνοϊού χαρακτηρίστηκαν εσφαλμένα ως γρίπη, καθώς οι γιατροί δεν είχαν τα μέσα για να ελέγξουν ακριβώς τη νέα επιδημία τότε. Δεν ανέλυσε το πότε εμφανίστηκαν για πρώτη φορά αυτές οι λανθασμένες περιπτώσεις - λέγοντας μόνο ότι "ορισμένες περιπτώσεις έχουν διαγνωστεί με αυτόν τον τρόπο".

Ελλείψει λεπτομερειών για τους ασθενείς ή χρονολόγηση των θανάτων είναι φυσιολογικό να υπάρχουν προβληματισμοί υπέρ του δέοντος. Η «θεωρία» του Zhao επικεντρώθηκε ειδικότερα στη στρατιωτική αντιπροσωπεία που ταξίδεψε στο Wuhan τον Οκτώβριο για τους Παγκόσμιους Στρατιωτικούς Αγώνες, εβδομάδες πριν την αρχή της επιδημίας του περασμένου Δεκεμβρίου.
Η αντιπροσωπεία ήταν μέρος της ομάδας 300 Αμερικανών αθλητών που συμμετείχαν στην πολυ-αθλητική διοργάνωση που διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια.

Ο Zhao δεν είναι η μόνη υψηλόβαθμη πολιτική προσωπικότητα που εξέφρασε υποψίες για το συγχρονισμό των Αγώνων και της έλευσης του κορωνοϊού στο Γιουχάν.
Ο πρώην Μαλαισιανός πρωθυπουργός Matthias Chang έκανε μια παρόμοια δήλωση τον Ιανουάριο, εντοπίζοντας την εκδήλωση ως σημείο εκκίνησης για αυτό που θεωρεί βιολογικό πόλεμο που των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) δηλώνει ότι η πανδημία Covid-19 αναφέρθηκε για πρώτη φορά ως επιδημία κορωνοϊού στο Wuhan της Κίνας στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Η έρευνα για την προέλευση της θανατηφόρου ασθένειας συνεχίζεται, με τις συγκρουόμενες εκδοχές να κατηγορούν την αγορά τροφίμων του Wuhan και τις νυχτερίδες - μια τοπική λιχουδιά - που πωλούνται εκεί ειδικότερα, ενώ άλλοι θεωρούν πως οι άνθρωποι μπορεί να έχουν κολλήσει τον ιό από τους παγκολίνους, ένα θηλαστικό υπό εξαφάνιση.

Λιγότερο ορθόδοξες θεωρίες υποδηλώνουν κακόβουλη πρόθεση, με τον επικεφαλής των ελίτ επαναστατικών φρουρών του Ιράν να διαμαρτύρεται ότι το Covid-19 θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελεί «προϊόν βιολογικής επίθεσης από την Αμερική που αρχικά εξαπλώθηκε στην Κίνα και στη συνέχεια στο Ιράν και τον υπόλοιπο κόσμο."

Μέχρι στιγμής, το πρόβλημα με όλες αυτές τις θεωρίες, κατηγορώντας τόσο τα ζώα όσο και τους ανθρώπους, είναι ότι δεν έχει βρεθεί η άμεση αιτία της μόλυνσης με αποδείξεις, ενώ η ταυτότητα του "ασθενούς μηδέν" της Κίνας παραμένει επίσης ασαφής. Και δεν είναι μόνο η Κίνα: στην πολιτεία της Ουάσινγκτον - η οποία φαινομενικά εξακρίβωσε και απομόνωσε με επιτυχία τον πρώτο μολυσμένο ταξιδιώτη, με δεκάδες επαφές που εντοπίστηκαν και παρακολουθήθηκαν - ο ιός άρχισε με κάποιον τρόπο να εξαπλώνεται. Ακόμα και ο Steve Wozniak, συνιδρυτής της Apple, ισχυρίστηκε ότι αυτός και η σύζυγός του ίσως ήταν «ο ασθενής μηδέν» των ΗΠΑ μετά την ανάπτυξη ενός κακού βήχα κατά την επιστροφή από την Κίνα. Ωστόσο η σύζυγός του διαγνώστηκε με μια απλή ιγμορίτιδα.


Το Πεκίνο δεν θα αποκηρύξει τη θεωρία του εκπροσώπου πως η Αμερική έχει βάλει το χέρι της στην επιδημία του κορωνοϊού 
Ιατροί εργαζόμενες σε μονάδα εντατικής θεραπείας,
στην επαρχία Hubei,
Κίνα 12 Μαρτίου 2020. ©  China Daily μέσω του Reuters 
Η Κίνα αρνήθηκε να αποστασιοποιηθεί από τις δηλώσεις ενός εκπρόσωπου του υπουργείου εξωτερικών σχετικά με την εμπλοκή των ΗΠΑ στην επιδημία του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας ότι οι απόψεις ποικίλλουν ως προς τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε αυτή η παγκόσμια κρίση υγείας.

Ο εκπρόσωπος του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Geng Shuang αρνήθηκε να σχολιάσει την Παρασκευή τις παρατηρήσεις του συναδέλφου του Zhao Lijian. Αντ’ αυτού, ο υπάλληλος του υπουργείου δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα έχει διαφορετικές απόψεις για την προέλευση του Covid-19, ανέφερε το Reuters.

Ο Geng επέλεξε επίσης να μην συζητήσει εάν η θεωρία του Zhao - που ίσως ήταν ο αμερικανικός στρατός που έφερε τη θανατηφόρα ασθένεια στο Wuhan - αντιστοιχούσε στην επίσημη θέση του Πεκίνου. Ο Geng είχε προηγουμένως επιτεθεί στην Ουάσιγκτον επειδή η Αμερική ισχυρίστηκε ότι το Πεκίνο είχε εμπλακεί σε μια «κάλυψη» για να κρύψει την επιδημία, που πιστεύεται ότι ξεκίνησε στην επαρχία Hubei  της Κίνας. Είπε στους δημοσιογράφους ότι τώρα ήταν η ώρα να «οργανωθούμε για να πολεμήσουμε [τον ιό] αντί να ρίξουμε το επίπεδο με το να αναλωνόμαστε με κατηγορίες και επιθέσεις μεταξύ μας, κάτι που δεν είναι καθόλου εποικοδομητικό».

Η θεωρία που προτάθηκε από τον συνάδελφο του Geng την Πέμπτη προκάλεσε αναταραχή της δραστηριότητας στα μέσα μαζικής δικτύωσης. Σε ένα tweet, ο Zhao μοιράστηκε ένα βίντεο όπου ο διευθυντής του Κέντρου ελέγχου και πρόληψης ασθενειών Centers for Disease Control and Prevention (CDC) Robert Redfield που προφανώς αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ είχαν αρκετούς θανάτους από τον κορωνοϊό πριν μπορέσουν να κάνουν ελέγχους. Ο Zhao γράφει: «Πού είναι ο ασθενής 0 στις ΗΠΑ; Πόσα κρούσματα έχετε; Ποια είναι τα ονόματα των νοσοκομείων; Υπάρχει πιθανότητα να ήταν ο στρατός των ΗΠΑ που έφερε την επιδημία στο Wuhan.  Ξεκαθαρίστε τη θέση σας! Δημοσιοποιείστε τα στοιχεία σας! Οι ΗΠΑ μας χρωστούν εξηγήσεις!»

Ο Κινέζος αντιπρόσωπος δεν είναι ο μόνος υψηλόβαθμος αξιωματούχος που έθεσε ερωτήσεις για το πώς ο ιός έγινε παγκόσμια επιδημία. Ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας Matthias Chang έκανε μια παρόμοια σκέψη τον Ιανουάριο, περιγράφοντας την επιδημία σαν την αρχή ενός βιολογικού πολέμου των ΗΠΑ ενάντια στο Πεκίνο.

Πηγή: RT.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...