Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Η μεγάλη ποιότητα της Κούβας

Η μεγάλη ποιότητα της Κούβας


«Το πνεύμα του διεθνισμού είναι η ιστορικά αποδεδειγμένη ποιότητα των Κουβανών», έγραψε ο Κολομβιανός συγγραφέας Gabriel Garcia Marquez.
Είναι αδύνατο να διαφωνήσουμε με αυτή τη δήλωση γιατί σε μια τόσο δύσκολη περίοδο οι Κουβανοί επιδεικνύουν σε ολόκληρο τον κόσμο όχι μόνο την υψηλή αποτελεσματικότητα των μέτρων υγειονομικής περίθαλψης και των ερευνών επιδημιολογίας που διεξάγονται στη χώρα αλλά και την προθυμία τους να βοηθήσουν εκείνες τις χώρες του κόσμου που τις χρειάζονται ιδιαίτερα.

Ενώ οι κάτοικοι πολλών χωρών του κόσμου βρίσκονται σε πανικό αγοράς τροφίμων και προϊόντων υγιεινής, φροντίζοντας μόνο για τη δικιά τους ευημερία, οι Κουβανοί δίνουν χέρι βοήθειας σε αυτές τις χώρες και τους λαούς που τις χρειάζονται περισσότερο.

Στις 13 Μαρτίου, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας ζήτησε άδεια από τις κουβανικές αρχές να δέσει το κρουαζιερόπλοιο MS Braemar σε λιμάνι της Κούβας, ενώ είχε μέσα πέντε επιβάτες μολυσμένους από τη νέα ασθένεια COVID-19 και 22 επιβάτες με ύποπτα συμπτώματα. Συνολικά, υπάρχουν 682 επιβάτες και 381 μέλη πληρώματος στο αγγλικό πλοίο.

Παρά τις προσπάθειες των Βρετανών διπλωματών, απαγορεύτηκε η εισαγωγή του πλοίου από πολλές χώρες της περιοχής, οι οποίες φοβούνταν την εξάπλωση της λοίμωξης, συμπεριλαμβανομένων των Μπαχαμών. Και μόνο η Κούβα παρείχε αμέσως βοήθεια στο πλοίο που διέτρεξε κίνδυνο. «Είμαστε αμείλικτοι στην πίστη μας στην αλληλεγγύη προς την ανθρωπότητα», έγραψε ο Κουβανός πρόεδρος Miguel Diaz-Canel στον λογαριασμό του στο Twitter. Νωρίς το πρωί της Τρίτης, το βρετανικό πλοίο εισήχθει στο κουβανέζικο λιμάνι του Marielle.


Στις 18 Μαρτίου, τηρώντας όλες τις προφυλάξεις ασφαλείας, οι επιβάτες της τακτικής γραμμής του βρετανικού πλοίου στάλθηκαν στο αεροδρόμιο της Αβάνας με το όνομα Jose Marti, από όπου παραδόθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο με τέσσερις ειδικές πτήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, και μεταξύ αυτών οι πολίτες σχεδόν δώδεκα χωρών του κόσμου, ήταν πολύ ικανοποιημένοι με την απόφαση των κουβανικών αρχών σχετικά με τη δυνατότητα αποβίβασης του πλοίου.

Εδώ είναι που ο επιβάτης Antey Guthrie γράφει στη σελίδα του στο Facebook: «Μπορούν όλοι οι φίλοι μου να σηκώσουν ένα ποτήρι για την Κούβα και να θυμούνται ότι όταν κανείς δεν μας επέτρεψε, η Κούβα έσπευσε να μας βοηθήσει; Αγάπη σε όσους μας βοήθησαν σε αυτή τη μεγάλη μας περιπέτεια! Ειλικρινά, είμαι γεμάτος με δάκρυα από αυτή την καλοσύνη. Μας έκαναν να νιώσουμε ευπρόσδεκτοι. Ευχαριστούμε την Κούβα που άνοιξε τις καρδιές μας, δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ αυτό. Σας ευχαριστώ, ευχαριστώ, σας ευχαριστώ»

Υπενθυμίζουμε ότι τη χθεσινή μέρα, κουβανοί εμπειρογνώμονες έφτασαν στη Βενεζουέλα για να βοηθήσουν τον αδελφό λαό της Βολιβαριανής Δημοκρατίας στην εκτέλεση υγειονομικών και αντι-επιδημικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της νέας μόλυνσης από κοροναϊό. Λίγες ώρες αργότερα, μια άλλη ομάδα Κουβανών γιατρών έφτασε στη Νικαράγουα κατόπιν αιτήματος των αρχών αυτής της χώρας.

Η μπριγάδα Henry Reeve στην Τζαμάικα, για την αντιμετώπιση
της εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα
Η ιατρική ομάδα της Κούβας Henry Reeve είναι έτοιμη να βοηθήσει τις χώρες που έχουν ανάγκη λόγω νέων περιπτώσεων μόλυνσης από κοροναϊό COVID-19. Η ταξιαρχία Henry Reeve δημιουργήθηκε το 2005 με πρωτοβουλία του Fidel Castro. Ο στόχος της ομάδας είναι να παρέχει ιατρική βοήθεια σε χώρες του κόσμου που έχουν πληγεί από διάφορες φυσικές καταστροφές και επιδημίες. Από την ίδρυση της ταξιαρχίας, χιλιάδες Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές παρέχουν αποτελεσματικά και ανιδιοτελώς ιατρική φροντίδα και εξαλείφουν εστίες ιδιαίτερα επικίνδυνων λοιμώξεων στην Αϊτή, το Πακιστάν, το Περού, τη Χιλή και την Αγκόλα. Οι επιδημιολόγοι της ταξιαρχίας Henry Reeve έγιναν διάσημοι σε όλο τον κόσμο για τη βοήθεια στην εξάλειψη της επιδημίας του ιού Ebola σε χώρες της Αφρικής το 2014, καθώς και την εξάλειψη των επιδημιών χολέρας και ελονοσίας στη Μοζαμβίκη το 2019.

Η μπριγάδα Herny Reeve στην Ιταλία
Η βρετανική εφημερίδα Independent επαινεί την Κούβα εξαίροντας το περίφημο παγκόσμια σύστημα υγειονομικής περίθαλψής της, το οποίο βρίσκεται στο επίπεδο των κορυφαίων ανεπτυγμένων χωρών και προσφέρει ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο. Αναφέρεται ότι αυτή είναι η καλύτερη απεικόνιση ότι το εθνικοποιημένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι πιο αποτελεσματικό και ότι η ίδια η Κούβα δρα ενωμένη και αποτελεί παράδειγμα για άλλους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...