Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Νίκη στην Ονδούρα

 

Η αριστερή υποψήφια Σιομάρα Κάστρο κερδίζει τις προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα, πολύ μπροστά από τον δεξιό υποψήφιο που βρίσκεται στην εξουσία μετά από το πραξικόπημα του 2009. 

Παρά την υποστήριξη του από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ταϊβάν (περισσότερα για αυτό παρακάτω), οι δεξιοί δεν μπόρεσαν να ανταγωνιστούν την Κάστρο. Οι ντόπιοι αριστεροί, αυτοί είναι πολύ ελαφροί σοσιαλιστές ή ακόμα και αριστεροί κεντρώοι, αλλά σύμφωνα με τα πρότυπα της Λατινικής Αμερικής, με τα συνεχή πραξικοπήματα και τις στρατιωτικές χούντες της, ακόμη και τέτοιοι αριστεροί που έρχονται στην εξουσία προκαλούν ένα φλέγον αίσθημα δυσπεψίας στους υποστηρικτές του νεοφιλελευθερισμού πίσω από την πλάτη τους.


Μεταξύ των διακηρυγμένων στόχων της νέας προέδρου είναι:


1. Αποκατάσταση των σχέσεων με τη Βενεζουέλα.
2. Επιστροφή στο μπολιβαριανό μονοπάτι της ανεξάρτητης ανάπτυξης.
3. Κλείσιμο «ελεύθερων οικονομικών ζωνών».
4. Κατάργηση της στρατιωτικής αστυνομίας.
5. Ενίσχυση των δεσμών με την Κίνα.
6. Νέο Σύνταγμα.
7. Μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης.
8. Αλλαγή των νόμων για τις αμβλώσεις και τη διαφθορά.
9. Άρνηση αναγνώρισης της Ταϊβάν και επιστροφή στην αρχή της μίας Κίνας.

Στην πραγματικότητα, ήταν η επιθυμία της αριστεράς να ανακαλέσει την αναγνώριση της Ταϊβάν που καθόρισε μέρος της υποστήριξης που προσπάθησε να παράσχει η Ταϊβάν στη δεξιά στην Ονδούρα. 

Η Κίνα ακολουθεί σταθερά μια πολιτική διπλωματικής απομόνωσης της Ταϊβάν, επιδιώκοντας την ακύρωση της αναγνώρισης της Ταϊβάν από άλλες χώρες. Εκτός από την Ονδούρα, οι Νήσοι του Σολομώντα απέσυραν την αναγνώριση της Ταϊβάν πριν από λίγο καιρό, μετά την οποία ξέσπασαν εκεί διαδηλώσεις και έγιναν επιθέσεις στην Chinatown στην πρωτεύουσα της χώρας, στην οποία αργότερα αναπτύχθηκαν αυστραλιανά στρατεύματα. Όλα αυτά είναι απόηχοι του συνεχιζόμενου Ψυχρού Πολέμου.

Η νίκη της αριστεράς στην Ονδούρα είναι μέρος της επόμενης «κόκκινης παλίρροιας» στη Νότια και Λατινική Αμερική. Στην Βραζιλία μπορεί να συνεχιστεί το κύμα αυτό, όπου ο Λούλα ντα Σίλβα μπορεί να επιστρέψει την αριστερά στην εξουσία στις επόμενες εκλογές. 

Οι ΗΠΑ αναμένεται να καταβάλουν προσπάθειες για να αντιστρέψουν αυτή την τάση συνεχίζοντας να επιτίθενται στην Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα, καθώς και να ασκούν πίεση στη Βολιβία, το Περού και την Ονδούρα, ενώ υποστηρίζουν τη δεξιά στην Κολομβία και τη Χιλή. Σε αυτό θα συναντήσουν την ολοένα αυξανόμενη αντίθεση από την Κίνα, η οποία ενδιαφέρεται να δημιουργήσει φιλικές αριστερές κυβερνήσεις. 

Λοιπόν, φυσικά, στην Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έρχονται αντιμέτωπες με ρωσικά συμφέροντα, τα οποία η Ουάσιγκτον θέλει να ακυρώσει εντελώς, ούτε καν κρύβεται. Για την Ονδούρα, από αυτή την άποψη, αν κάποιος ανησυχεί, είναι η Ουάσιγκτον, μια άλλη χώρα έχει βγει από τη σφαίρα επιρροής της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...