Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

NA!

NA!
Επικίνδυνα για την υγεία των κατοίκων ραδιενεργά χημικά απόβλητα από τον Αλιάκμονα ρίχτηκαν ανεξέλεγκτα μέρα Σάββατο το πρωί στο ρέμα Βούθνηκας, με αποτέλεσμα να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και το περιβάλλον
Πάρθηκε δείγμα και θα πάει σε εργαστήριο για ακριβή ανάλυση. 
Σίγουρα πρόκειται για χημικά απόβλητα. Καλό είναι να μην τρέξουν οι ανεύθυνοι να το σπρώξουν στο ρέμμα, γιατί θα γίνει διασπορά και η μόλυνση θα είναι ανεξέλεγκτη. Το καλό που έχουν να κάνουν, να το απομακρύνουν προστατεύοντας τους εργαζόμενους και τους περιοίκους.

Φωσφογύψος; Οι σοροί με την ροζ πούδρα είναι από τα χημικά που χτες Σαββάτο μεταφέρθηκαν με οχήματα του Δήμου στο ρέμα "Βούθνηκας" από περιοχή κοντά στο ποτάμι Αλιάκμονας. Μετά απο διαμαρτυρίες πολιτών σταμάτησαν να κουβαλάνε προς το παρόν. Άραγε έχουν άδεια από την επιθεώρηση εργασίας για να κάνουν εργασίες το Σάββατο; Και προς τι η πρεμούρα;  Με τη βροχή απόψε θα έφθασαν στον Καταχά - Αγαθούπολη - Θερμαϊκό. Συγχαρητήρια!


Τα ραδιενεργά απόβλητα
από βιομηχανίες φωσφορικών λιπασμάτων

Προκαλούν μόλυνση του αέρα και του νερού, αφού οι βιομηχανίες φωσφορικών λιπασμάτων για την παραγωγή μισού κιλού φωσφορικού λιπάσματος παράγουν 2,5 κιλά μολυσμένης "πάστας φωσφο-γύψου" (θειικό ασβέστιο). Αυτά τα λύματα, από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας δίπλα στις όξινες λίμνες, δημιουργούν βουνά ολόκληρα γνωστά και ως στοίβες γύψου.

Να θεωρήσουμε με αφέλεια πως πρόκειται για "άγνοια" των υπευθύνων ή πρόκειται για ένοχη αποσιώπηση στο βωμό τους κέρδους και το χορό των συμφερόντων;
Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλα σημεία της χώρας, όπου άφησαν τα ραδιενεργά τους απόβλητα ως "σουβενίρ" οι βιομήχανοι λιπασμάτων σκοτώνοντας αργά τους κατοίκους των περιοχών... Οι κάτοικοι συχνά δεν γνωρίζουν πως αργοπεθαίνουν, οι αρχές αδιάφορες και οι ένοχοι ατιμώρητοι...
Το ζήτημα όμως είναι ακόμη πιο τραγικό από μία απλή συσσώρευση "γύψου", γιατί εάν επρόκειτο απλά για γύψο, θα είχε απορροφηθεί ήδη σε διάφορες οικοδομικές εργασίες. Πρόκειται στην ουσία για Ραδιενεργό γύψο, που είναι και η μόνη ποιότητα γύψου που μπορεί να παραχθεί από κατεργασία φωσφορικών πετρωμάτων!

Η πηγή της ραδιενέργειας στο γύψο οφείλεται στην παρουσία ουρανίου και τα διάφορα προϊόντα αποσύνθεσης ουρανίου (δηλαδή το ράδιο) που υπάρχουν ούτως ή άλλως στα ακατέργαστα φωσφορικά ορυκτά. Όπως σημειώνει το Sarasota Herald Tribune: "υπάρχει μια φυσική και αναπόφευκτη σύνδεση μεταξύ εξόρυξης φωσφορικών και Αυτό συμβαίνει επειδή τόσο ο φώσφορος όσο και το ουράνιο δημιουργήθηκαν την ίδια στιγμή και στον ίδιο χώρο από τις ίδιες γεωλογικές διεργασίες εκατομμύρια χρόνια πριν. Πηγαίνουν μαζί. Όπου υπάρχουν στοές εξόρυξης φωσφορικών, έχουμε και ουράνιο."

Αν και το ουράνιο και τα προϊόντα αποσύνθεσης του, εμφανίζονται φυσικά σε κοιτάσματα φωσφορικών αλάτων, οι συγκεντρώσεις τους στα απόβλητα γύψου, μετά την εξαγωγή του φωσφόρου, είναι έως και 60 φορές μεγαλύτερες.

Η ραδιενέργεια αυτή αποτυπώνεται φυσικά και στην υγεία των κατοίκων. Σύμφωνα με το US News World Report, υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι τα ποσοστά καρκίνου κοντά σε στοίβες γύψου είναι αυξημένα. Άρθρο στο ίδιο περιοδικό από το 1995 αναφέρει:
"Μερικές επιδημιολογικές μελέτες υποδηλώνουν ότι τα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα σε άνδρες μη καπνιστές στις περιοχή με φωσφορικά είναι έως δύο φορές υψηλότερα από το μέσο όρο. Τα ποσοστά οξείας λευχαιμίας μεταξύ των ενηλίκων είναι επίσης διπλάσια του μέσου όρου."
Ανάλογα περιστατικά και τραγωδίες σημειώθηκαν και συνεχίζουν να σημειώνονται σε κάθε γωνιά της Γης, όπου λειτουργούσε - ή λειτουργεί κάποια ανάλογη βιομηχανία. Οι αγωγές, η υγεία των κατοίκων, όπως και η περιβαλλοντική ρύπανση από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουν σημειώσει κάποια ιδιαίτερα σημαντική βελτίωση, αφού οι βιομηχανίες και τα λόμπι τους κινούνται πάντα με γνώμονα το κέρδος και αδιαφορούν εγκληματικά για την υγεία των ανθρώπων και την περιβαλλοντική ζημιά την οποία αφήνουν πίσω τους.
Μάλιστα οι "απεσταλμένοι τους" αγοράζουν, για να μην πούμε κυβερνούν - και τις υποτιθέμενες Υπηρεσίες Υγείας και Ελέγχου ανά τον κόσμο, αφού αυτές ακόμη και όταν είναι γνωστή η τραγική συνέπεια για τους ανθρώπους συνεχίζουν να καλύπτουν τα συμφέροντα των χρηματοδοτών τους... και δεν εμποδίζουν τη λειτουργία βιομηχανιών, που δηλητηριάζουν την ίδια τη ζωή.

Τίποτε δεν μένει ανέγγιχτο από την δήθεν ανάπτυξη που "προσέφεραν" οι βιομηχανίες. Οι λίμνες, οι θάλασσες και τα ποτάμια, πέρα από τα απόβλητα των βιομηχανιών, "φιλοξενούν" και το νερό από κάθε όξινη βροχή που πέφτει.

Έτσι ο θάνατος των ψαριών σε περιοχές με ιδιαίτερη παρουσία φθορίου στον ατμοσφαιρικό αέρα -λόγω της παρουσίας βιομηχανιών που το εκπέμπουν - ανήκει στις "παράπλευρες απώλειες" των περιοχών, που πληρώνουν με το θάνατο την "βιομηχανική ανάπτυξη", αρκεί βέβαια το πρόβλημα να έχει γίνει γνωστό, γιατί υπάρχει και η τακτική "αποσιώπησης" που στη χώρα μας κατέχει τα σκήπτρα της κεντρικής γραμμής περιβαλλοντικής αδιαφορίας...

Συνένοχοι όμως είναι και οι κάθε είδους ψευτο-περιβαλλοντολόγοι και ψευτο-οικολόγοι που ακολουθώντας τις επιταγές μεγάλων και παγκόσμιων οργανώσεων -που "παρεμπιπτόντως" ελέγχονται και χρηματοδοτούνται από τις ίδιες κλίκες βιομηχάνων- , εστίασαν την προσοχή τους κατά τα τελευταία χρόνια στην καταπολέμηση του CO2...
...αντί να εστιάσουν σε καθαρά βιομηχανικούς ρύπους, που εκ των πραγμάτων είναι μολυσματικοί, αλλά επιπλέον συμβάλουν αποδεδειγμένα στο "φαινόμενο του θερμοκηπίου", το οποίο επικαλούνται στις καμπάνιες τους και θέλουν τάχα να "καταπολεμήσουν"...

6 σχόλια:

VAD είπε...

Γιωργάκη,κάποτε στον Τσεσμε και στο Βούθνηκα άκουγα γκιώνη και μπούφο,τωρα θ'ανοιξουμε γυψάδικο;

Gekoudi είπε...

Τα κουτζβάδια τραγουδάν ακόμα. Κάποιοι έχουνε εμμονή με το γύψο. Ο Παττακός εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως της επαναστάσεως μας τίμησε με την παρουσία του. Και ο γκιώνης τραγουδάει ακόμα. Τον αδερφό του ψάχνει. Θα μας βάλουν στο γύψο κύριε Βασίλη.

VAD είπε...

χαιρομαι που ακουγονται ακομα γκουτζβάδια και γκιώνηδες,αρκει να μην τα φάει ο γύψος...

Gekoudi είπε...

Μπούφοι πού και πού εμφανίζονται και χτυπάνε τα κουτζβάδια. Κάποιους μάλλον θα τους βγει ου κούκους μπούφους.

Botsoglu kostas είπε...

ΤΙ ειναι ρε παιδια τα κοτζβαδια? απ' ολα αυτα εγω παλι εχω αυτην την απορια,τ'αλλα δυστηχος πανω κατω,λιγο πολυ, γινονται παντου.Παντος μπραβο Γιωργο που τα αναδεικνυεις να χανουν και καποιοι τον υπνο τους που και που.

VAD είπε...

Kostas,τα γκουτζβάδια ειναι τα κοτσυφια,στα παιδικά χρόνια ενα παιδι σχεδόν συνομίληκο μου,που δε μιλούσε καθαρά,μόλις χιόνιζε,ελεγε:
-Τιουνίζ',τιουνίζ', τα στήσουμι γκουτζβάδια,τα πιάσουμι παϊδις!
"Χιονίζει,χιονίζει,θα στησουμε κοτσύφια,θα πιάσουμε παγίδες":)))
Προφανως το αντιθετο ήθελε να πει:)

-Γιώργο,συγγνώμη που σε πρόλαβα:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...