Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Πεδίο βολής το περιβάλλον

Στα πέτρινα χρόνια ήρθε ο στρατός για να φκιάξει το στρατόπεδο - κολαστήριο των μουλαράδων στον Κολινδρό. 
Ήταν 2ο ΤΟΜ (Τάγμα Ορεινών Μεταγωγών) Κολινδρού. 
Όχι τυχαία στον Κολινδρό κάτι βρήκε και το έκανε. 
Η ΥΑΜΣ (Υπηρεσία Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων) εισηγείται στον Υπουργό Εθνικής  Άμυνας:
Εκπονεί σε συνεργασία με το ΠΕΧΩΔΕ, τους Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμίδας και άλλους συναρμόδιους φορείς ή αναθέτει την εκπόνηση πολεοδομικών μελετών και μελετών χρήσης γης για τις εκτάσεις των στρατοπέδων που βρίσκονται εντός κατοικημένων περιοχών και έχει αποφασισθεί η απομάκρυνσή τους.
Τη μεταβίβαση της κυριότητας ή  άλλου εμπράγματος δικαιώματος ή την αξιοποίηση με άλλο πρόσφορο τρόπο (όπως εκμίσθωση και παραχώρηση δικαιωμάτων με αντάλλαγμα) τμημάτων της ακίνητης περιουσίας του ΤΕΘΑ.
Πήρε με το ζόρι τα χωράφια των κατοίκων που εκείνη την εποχή ήταν η επιβίωσή τους (μερικοί ακόμη και σήμερα δεν έχουν αποζημιωθεί), μετά περάσαν τα χρόνια και τα χωράφια αυτά περιήλθαν στον δήμο μέσω της ΥΑΜΣ. 
Τα χωραφάκια αυτά, ο δήμαρχος Πολύζος, που είχαν διαμορφωθεί σε γήπεδο με έξοδα του δήμου, τα μετατρέπει σε λατομείο για να μπαζώσει τα πρανή του ρέματος του Βούθνηκα και Καλμπασας 
Το ρέμα "Βοήθνηκας" από το βους & θνήσκω πίσω μας είναι η κεντρική πλατεία. Στο βάθος ο Θερμαϊκός. Μπροστά μας τα έργα και οι μέρες.
H κατολίσθηση στο Α Δημοτικού
Ένα ρέμα με ιστορία, με πανίδα και χλωρίδα με μοναδική ομορφιά. Και ιστορία που για 40 χρόνια κατακρεουργείται και πρόπερσι μας εκδικήθηκε με την κατολίσθηση μέρους του κτιριακού συγκροτήματος του πρώτου δημοτικού σχολειού. 
Το πρώτο δημοτικό
Άραγε εδώ ισχύει το σύστημα της ατιμωρησίας μπορούμε να μην σεβόμαστε τους νόμους της φύσης και της πολιτείας; Άραγε το ιδιοκτησιακό από το ΓΕΣ έχει τελεσιδικίσει ή μήπως ο Δήμος έχει πάρει μόνο το δικαίωμα της χρήσης; Και αν έτσι μπορεί να το μετατρέπει σε παράνομη χωματερή και λατομείο αδρανών; Και τι έχει να πει εν προκειμένω η ηγεσία του στρατού;
Το μηχάνημα είναι της Νομαρχίας άρα μπλέκεται και η κα Μαυρίδου στα εγχειρήματα του παράνομου λατομείου αδρανών υλικών.
Φρεάτιο ύδρευσης 50 μέτρα από τη χωματερή χωρίς καπάκι.
Το ρέμα σε άθλια κατάσταση.
Το μπάζωμα.


14 σχόλια:

Frezia είπε...

Ναι πράγματι το ρέμα ήταν πολύ γραφικό λάκκο το λέγαμε τότε.
Τώρα θυμίζει πληγωμένο η μισοφαγωμένο
ζωντανό,το θυμάμαι γιατί μεγάλωσα δίπλα του,
Το έχω ανεβοκατεβεί πολλές φορές.
Μου αρέσουν πολύ οι αναρτήσεις σου.
Αν είχα δικό μου μπλογκ θα έγραφα για
το καλντερίμι που ξήλωσαν και πολλά άλλα.

VAD είπε...

Μπράβο για την προβολή του θέματος,από σεβασμό στο περιβάλλον καλά πάμε!
-Ο αγαπημένος Βούθνηκας των παιδικών χρόνων γμωστός και μη εξαιρετέος,Καλμπασας ποια περιοχή ειναι;
-Μικρή και απαραιτητη διόρθωση,πρωτα ήταν το 509ΤΠ(Τάγμα Πεζικού),το τάγμα ανεπιθυμητων της προχουντικής εποχής,μετά το 2οΤΟΜ,λίγο πριν το τελος της χουντας ο 2ος ΛΟΜ(ΛΌΧΟς ΟΡΕΙΝΏΝ ΜΕΤΑΦΟΡΏΝ)και μετά εκλεισε...

Καλημέρα στην αγαπημένη μου Αγορά...

Gekoudi είπε...

Το περιβάλλον το σεβόμαστε. Αν το αγνοήσουμε θα μας εκδικηθεί. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
Ο προπάππους μου έκανε τρία στρατοδικεία στο στρατόπεδο ΤΟΜ, ΛΟΜ, δεν ξέρω πώς λέγεται, γιατί είχαμε Γκεκάδες 24 στρέμματα στην περιοχή που είναι τώρα το κλειστό και από ό,τι έλεγε ο παππούς μου ποτέ δεν αποζημιωθήκαμε για την υποχρεωτική απαλλοτρίωση που έγινε.
Καλμπάσα ή Καλ - ΜΠΑΖΑ ή Καλά μπάζα. Πλάκα κάνω.
Καλμπάσα κατά τον παππού μου και κατά τους παλιότερους ήταν μία φυσική πηγή στη σμίξη του ρέματος Βούθνηκα και του ρέματος που οδηγούσε στα Σιβνταλάτκα. Λένε λοιπόν και το ρέμα που πλέον έχει καλα-μπαζοθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου και ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες.
Άλλη μια πηγή υπήρχε κάτω ακριβώς από την Αγιαπαρασκευή και λεγόταν της Καλιακούδας κάτι... Δεν το θυμάμαι το όνομα. Αν διαβάζει κανένας που να ξέρει ας το ανεβάσει σχόλιο.

Χαιρετισμούς πολλούς, Γιώργος.

Gekoudi είπε...

@Frezia Ο Βούθνηκας ξεκινούσε από το πρώτο δημοτικό και τελείωνε στο ιστορικό Καβάκι. Από κει και πέρα ξεκινούσαν τα σκαλάκια που λέγατε για τα καλντερίμια τα οποία τα χάλασε ο Πολύζος. Τα υπόλοιπα καλντερίμια που με τα οποία ήτανε ντυμένα σχεδόν όλα τα στενά του χωριού, τσιμεντοποιηθήκαν επί χούντας και ασφαλτοποιηθήκαν μετά τη χούντα.

ANTIPOLYZOS είπε...

VAD KAI FREZIA EISTAI GIA KLAMATA

VAD είπε...

ANTIPOLYZOS,Αγνωστε συμπατριώτη,
σ'ευχαριστω για τη διάγνωση,όμως ανάλυσέ την,ίσως με βοηθήσεις να βρω τη θεραπεία:)))

kolindrina maslatia είπε...

1) Συγχαρητήρια Γιώργο για το θέμα...και συγγνώμη για τη παρέμβαση αλλά τη θεωρώ απαραίτητη...


2) ΑΝΤΙΠΟΛΥΖΟ τα ίδια έκανες και σε μας.
Εγώ ξέρω πολύ καλά ποιος είσαι.

Αν μου ξαναπούν ότι μπήκες σε μπλογκ Κολινδρινό και λες τις παπαριές σου και προσπαθείς να σπείρεις διχόνεια ανάμεσα σε Κολινδρινούς,θα βρεις το μπελά σου.
Θα σε βγάλω στη φόρα χωρίς δεύτερη σκέψη.
Θα μάθουν όλοι ποιος είσαι και τι παριστάνεις...

Δε θα κουλώσω και στο έχω αποδείξει μια φορά, μη μ'αναγκάζεις να το ξανακάνω...

AMANTA είπε...

Τι κόμπλεξ! τι κακία! τι ανανδρεία! (αντε να μην πω τιποτα αλλο)! Για τον άγνωστο συμπατριώτη μου λέω, που τον περιφρονώ και τον λυπάμαι. Μην δίνετε σημασία Frezia και Vad, εσεις που πάντα είστε προσεκτικοί και ευγενικοί, μην ασχολείστε μ αυτόν.

AMANTA είπε...

Καλέ μου gekoudi δεν σχολίασα επί της ουσίας, παρασύρθηκα απ το θυμό μου.
Συγχαρητήρια για την πλήρη ανάρτησή σου. Ενα κόμπο ένοιωσα οταν διάβασα οτι έγινε κατολίσθηση στο σχολείο μου :-(

Gekoudi είπε...

Τον ψύλλο τον επιάσανε στη φυλακή τον πάνε...
Καταρχήν ευχαριστώ θερμά τους συμπλογκίτες συμπατριώτες μου, που συνδράμαν στην πολύ σοβαρή ανάρτηση που αφορά την υγεία μας. Επαυξάνω και υποστηρίζω την ανάρτηση για τα χημικά που ανέβασαν χτες τα κολινδρινά μασλάτια.

Όσο για τον ANTIPOLYZO, οι επιπτώσεις δεν έχουν διάκριση στους κατοίκους, είναι υπεράνω πολιτικών πεποιθήσεων. Ξέρεις καλά θείο, ότι μπορώ και σε ξέρω. Νομίζω ότι δεν έκανες καλά που αξάμωσες στο μπλογκ μου. Αν ψάξεις στα σχόλια εδώ και 3.5 χρόνια που δεν έχω κόψει κανένα, θα δεις ότι είναι το χειρότερο που ανεβάστηκε και δη ανώνυμο. Do not feed the troll. Σε μένα trollάρισμα δεν περνά. Το είδατε και δε βάλατε μυαλό. Θα το δείτε και στο μέλλον.

ΥΓ: Στον Κολινδρό τους μεγαλύτερους σε ηλικία τους αποκαλούμε θείους-θείες.

ΑΝΤΙΠΟΛΥΖΟΣ είπε...

ΓΙΩΡΓΟ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΩ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΟΥ.ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΣΟΥ ΖΗΤΑΩ ΣΥΓΝΩΜΗ.ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΝ ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.ΘΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙΣ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.(ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΠΟΙΟ ΜΠΛΟΓΚ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΜΟΛΙΣ ΤΟΥΣ ΡΙΞΕΙΣ ΤΟ ΠΑΡΑΓΑΔΙ ΣΑΝ ΨΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΜΠΑΝΕ.ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΜΑΣΛΑΤΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝΕ).
Υ.Γ.ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ ΘΑ ΕΞΑΡΗΘΕΙ ΑΝ ΚΑΝΑΕΠΙΣΚΕΦΤΩ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΟΥ.

Gekoudi είπε...

Από ότι βλέπω στο log είστε ταχτικός στο gekoudi γιατί ρωτάτε λοιπόν. Πάντως μια συμβουλή, αν επιτρέπεται, αν θέλετε να εκφράσετε μια άποψη καλύτερα είναι επώνυμα, ανώνυμα μπορεί να διαστρεβλωθεί και να αποκρουστεί πολύ πιο εύκολα. Μπορεί δλδ κανείς να βάλει το νικ που βάλατε εσείς και να λέει ότι του κατεβεί και να γυρίσει εναντίον σας. Αν πάλι κάνετε μια προσπάθεια για τρολάρισμα πάλι κάντε πρόβα αλλού και μετά εδώ ή καλύτερα ποτέ εδώ.
Αυτοπροσδιοριζόμαστε και δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε, γιαυτό και το ψευδώνυμό σας είναι παραπλανητικό.
Το (αντι) δεν χρειάζεται θα μπορούσε προφανώς να είναι (φιλο) αυτό μπορεί κανείς εύκολα να το συμπεράνει από το σχολιασμό σας, αλλά και από την ip σας. Φυσικά και δεν είναι απαγορευτικό όμως. Τα σχόλια δεν είναι φραγμένα και δεν λογοκρίνονται λάθος το καταλάβατε. Φυσικά μπορείτε να επισκέπτεστε το μπλογκ μου και το ξέρω πως το επισκέπτεστε. Αλλά όταν σχολιάζετε καλά θα κάνατε να σχολιάζετε την ανάρτηση και όχι τα σχόλια ή τα άλλα μπλογκς.
Ουσία δηλαδή.
Όσο για τα Κολινδρινά Μασλάτια, είναι μια δυνατή ομαδική παρουσία στην μπλοκόσφαιρα που χωρίς περιστροφές θα την χαρακτήριζα ωφέλιμη, μακάρι να υπήρχαν και άλλες. Πολεμήθηκε και άντεξε. Γιατί δεν θέλετε την άλλη γνώμη, την κριτική ενώ εσείς με ευκολία την κάνετε; Μήπως έχετε κάτι παραπάνω από τους άλλους που εμείς οι άλλοι δεν το ξέρουμε; Μήπως η ανωνυμία είναι και αδυναμία σας; Ή μήπως είναι "ανάθεση" έργου; γιατί αποκαλείτε "καθυστερημένους" επώνυμους και καταξιωμένους μπλόκερς και μάλιστα από το δικό μου μπλογκ; Γιατί χρησιμοποιείτε προβοκατόρικο όνομα ενώ άνετα μπορούσατε να βάλετε ένα όνομα ή και το όνομά σας.
Εδώ οι αναρτήσεις έχουν όνομα.

Παρατήρηση: λένε οι παλιότεροι ότι χρησιμοποιούσαν τα κεφαλαία για να τρολάρουν, γιατί δεν τους έπιαναν έτσι τα σκριπτ τώρα πλέον αυτά είναι ξεπερασμένα η τεχνολογία τρέχει με χίλια.
Και τα ορθογραφικά πάλι, σας προδίδουν.

ΑΝΤΙΠΟΛΥΖΟΣ είπε...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΨΕΥΔΟΝΥΜΟ ΕΠΕΛΕΞΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΩ ΤΟ ΔΙΚΑΑΙΩΜΑ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΘΕΛΩ.ΕΤΣΙ ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ BLOG ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΕΝΟΧΛΕΙΣΤΕ.ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΘΑ ΛΑΒΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΕΝΑ ΔΩΡΑΚΙ.(ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΤΟ BLOG ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΧΝΩΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ)ΕΙΣ ΤΟ ΕΠΑΝΕΙΔΕΙΝ

kolindrina maslatia είπε...

Να σαι καλά Γιώργο για τα καλά σου λόγια...

Συγγνώμη και πάλι όμως για τη παρέμβαση που θέλω να κάνω...

Ένα μόνο θέλω να πω ως απάντηση στον ΑΝΤΙΠΟΛΥΖΟ, του οποίου γνωρίζουμε όλοι στο μπλογκ μας τη ταυτότητα και το ποιόν του:

Μας στεναχώρησες στην αρχή της πορείας μας και χαιρόσουν που τα βάζαμε με αθώα άτομα και απαξιωνόμασταν ως μπλογκ τότε από το κόσμο,αλλά μόνος σου πιάστηκες στη παγίδα που σου στήσαμε όλοι μαζί και δε το κατάλαβες.
Μας βοήθησε κι ο Θεός...όμως κι ευτυχώς ανακάμψαμε στη συνέχεια...

Κακώς,πολύ κακώς που βρέθηκες μ' αυτό το τρόπο στο δρόμο μας.

Με λάθος άτομα τα έβαλες...

Καλή συνέχεια Γιώργο και καλό μπλογκάρισμα...

Συγχαρητήρια και πάλι για όλα όσα μας αποκάλυψες με πάρα πολλά στοιχεία και ντοκουμέντα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...