Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410


ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: Εγκαταλελειμμένες ακάλυπτες σωροί φωσφογύψου σε περιοχή του Αιγινίου της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας Στην περιοχή κοντά στα καταργημένα διόδια του Αιγινίου υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια εναποθετημένοι ακάλυπτοι σωροί φωσφογύψου, «κληρονομιά» που άφησε το πρώην εργοστάσιο Φωσφορικών Λιπασμάτων ΣΙΓΚ, προκαλώντας όχι μόνο ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και μόλυνση του εδάφους και υπεδάφους της περιοχής Ο φωσφογύψος είναι στερεό απόβλητο της παραγωγής των φωσφορικών λιπασμάτων και περιέχει βαρέα μέταλλα και ραδιενεργά στοιχεία όπως το Ράδιο-226 (Ra-226) που σχετίζεται με καρκινογενέσεις. Η εναπόθεση μεγάλων ποσοτήτων φωσφογύψου υπό τη μορφή στοιβών, όπως συμβαίνει και στην συγκεκριμένη περιοχή, απαιτεί την εκπόνηση ραδιολογικής μελέτης και τη λήψη ειδικών μέτρων, με σκοπό την ελαχιστοποίηση των πιθανών εκροών των ραδιονουκλιδίων Ra-226 και των θυγατρικών τους στο περιβάλλον. Εμφανή είναι τα ίχνη αφαίρεσης ποσοτήτων φωσφογύψου από τους σωρούς. Μάλιστα το αμέσως προηγούμενο διάστημα έγινε προσπάθεια ποσότητες από τους σωρούς του φωσφογύψου να «αξιοποιηθούν» από το Δήμο Πύδνας-Κολινδρού στο μπάζωμα του ρέματος Βούθνηκα δίπλα στην κεντρική πλατεία του Κολινδρού. Το πόσο επικίνδυνη για την υγεία και το περιβάλλον είναι μια τέτοια απόρριψη φωσφογύψου υπό μορφή στοιβάδων, μπορεί να το συμπεράνει εύκολα κανείς, μόνο και μόνο από τις παρακάτω οδηγίες που εξέδωσε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας - ΕΕΑΕ : 1. Η εναπόθεση δεν πρέπει να γίνεται πλησίον ή εντός επιφανειακών υδάτων (ποτάμια, λίμνες, αρδευτικά κανάλια κλπ.). 2. Η εναπόθεση θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των υπόγειων υδάτων (π.χ. με χρήση ειδικών γεωμεμβρανών). 3. Οι ανοιχτές εναποθέσεις θα καλύπτονται με χώμα. 4. Δεν επιτρέπεται η μελλοντική οικοδόμηση οικημάτων επί των εναποθέσεων, γι' αυτό και η τοποθεσία των εναποθέσεων φωσφογύψου θα είναι καταγεγραμμένη. 5. Θα διενεργείται συστηματικός έλεγχος της συγκέντρωσης του Ra-226 στα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα της περιοχής, όπου υπάρχει η εναπόθεση. Σε συνέχεια των ανωτέρω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
-- Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση και ασφαλή απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων ποσοτήτων φωσφογύψου και της πλήρης αποκατάστασης του εδάφους ώστε να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία των κατοίκων της περιοχής.
-- Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, το υπέδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα και στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής από την απόθεση και παραμονή επί πάρα πολλά χρόνια σημαντικών ποσοτήτων φωσφογύψου, στην έκταση αυτή.
Οι βουλευτές:
Γιάννης Ζιώγας Θεόδωρος Ιγνατιάδης
Σοφία Καλαντίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...