Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Τα αποτελέσματα της "Αυγής της Οδύσσειας" και η "Αραβική Άνοιξη"




Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ και πρόξενος στη Λιβύη έχασε τη ζωή του από μια επίθεση της τοπικής πολιτοφυλακής στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη, δήλωσε ο Λίβυος υφυπουργός Εσωτερικών Wanis αλ-Σαρίφ. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λιβύη δεν έχει ακόμα σχολιάσει την είδηση.
Ο πρέσβης J. Christopher Stevens και τρεις άλλοι εργαζόμενοι στο προξενείο σκοτώθηκαν την Τρίτη κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ενόπλων μελών της πολιτοφυλακής και στρατιωτών, καθώς ένας όχλος όρμησε στον περίβολο της πρεσβείας.
Ο πρέσβης φέρεται να τραυματίστηκε σοβαρά από την επίθεση στο αυτοκίνητό του, και μπορεί να έχει απανθρακωθεί εξ αιτίας της φωτιάς που προκλήθηκε, αναφέρει το BBC. Ο πρέσβης και άλλοι εργαζόμενοι στην πρεσβεία δέχθηκαν επίθεση αφού πήγαν στο προξενείο για να προσπαθήσουν να εκκενώσουν το κτίριο, ανέφερε το AP.
Δεκαοκτώ άλλοι Αμερικανοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, δήλωσε ο Αλ-Σαρίφ.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε το θάνατο του πρεσβευτή του.
Οι αμερικανικές διπλωματικές εγκαταστάσεις στην ανατολική Λιβύη εκκενώθηκαν μετά από βίαιες συγκρούσεις και ένα οργισμένο πλήθος μελών της πολιτοφυλακής εισέβαλαν στο κτίριο και έβαλε φωτιά.
Τα Αραβικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι και στην Τυνησία οι Σαλάφηδες(*) προτρέπουν για μια επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ τώρα.
Η βία ξεκίνησε με μια διαμαρτυρία εναντίον ενός αμερικανικού ερασιτεχνικού φιλμ "η αθωότητα των μουσουλμάνων" που θεωρήθηκε προσβλητικό για τον προφήτη Μωάμεθ. Ένα παρόμοιο περιστατικό έλαβε χώρα στο Κάιρο, πρωτεύουσα της Αιγύπτου.
Η ταινία παρήχθηκε στις ΗΠΑ από μια ομάδα του Τέρι Τζόουνς, ενός Χριστιανού ιερέα που συμμετείχε σε ένα σκάνδαλο καύσης του Κορανίου που προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες στο Αφγανιστάν.
Με αφορμή την επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, κυκλοφόρησε ένα βίντεο για την διαφήμιση της ταινίας που απεικονίζει τον προφήτη με ένα «σατιρικό» τρόπο, σύμφωνα με τον Τζόουνς.
Το όχημα και η γύρω περιοχή τυλίχθηκε στις φλόγες
 αφού πυρπολήθηκε στο εσωτερικό του προξενείου των ΗΠΑ
στη Βεγγάζη αργά το βράδυ της 11η Σεπτεμβρίου του 2012.
(AFP PHOTO / STR)

Η επίθεση εναντίον των πολιτών των ΗΠΑ μπορεί επίσης να είναι μια τακτική αντιποίνων από τους Κανταφικούς για την σύλληψη του πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του καθεστώτος Αμπντάλα αλ-Σενούσι, ανέφερε ο δημοσιογράφος Zaid Benjamin στο Twitter.
Ο Al-Senussi εκδόθηκε από τη Μαυριτανία στην Τρίπολη στις 5 Σεπτεμβρίου. Η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε τις αρχές της Λιβύης να στείλουν τον al-Senussi στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ανησυχώντας ότι η υπόθεση δεν θα είναι ανοικτή και διαφανής.
Ένας οπλισμένος άνδρας κραδαίνει το τουφέκι του,
ενώ κτίρια και αυτοκίνητα τυλίγονται στις φλόγες στο εσωτερικό
του προξενείου των ΗΠΑ στη Βεγγάζη αργά το βράδυ
της 11 Σεπτεμβρίου του 2012. (AFP PHOTO / STR)
Ο John Christopher Stevens γεννήθηκε στο βόρειο τμήμα της Καλιφόρνια το 1960.
Στάλθηκε για πρώτη φορά στη Λιβύη, τον Ιούνιο του 2007, ως αναπληρωτής επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στη χώρα. Υπηρέτησε ως επιτετραμμένος στην πρεσβεία της Τρίπολης μέχρι το 2009.
Ο Stevens ήρθε στη Λιβύη για δεύτερη φορά τον Απρίλιο του 2011, φθάνοντας με ένα φορτηγό πλοίο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ τον έστειλε στο αρχηγείο των ανταρτών στη Βεγγάζη για να χρησιμεύσει ως ειδικός εκπρόσωπος της Αμερικής προς το Λιβύης Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.
Τον Μάρτιο του 2012, ο Stevens ονομάστηκε πρεσβευτής της Αμερικής στη Λιβύη.
Ένα όχημα στις φλόγες μετά τον εμπρησμό του εσωτερικού
του προξενείου των ΗΠΑ στη Βεγγάζη αργά το βράδυ
της 11ης Σεπτεμβρίου του 2012. (AFP PHOTO / STR)
Ο John Christopher Stevens, πρέσβης των ΗΠΑ στη Λιβύη,
ανταλάσσει χειραψία με τον πρόεδρο
του Λιβυκού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC) Mustafa Abdel Jalil
μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του,
κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Τρίπολη, 7 Ιουνίου 2012.
(AFP PHOTO / Μαχμούντ Turkia)
(*) Σαλάφης ( Αραβικά : سلفي) είναι ένας Μουσουλμάνος που ασπάζεται τους ("προκατόχους" ή "προγόνους"), έχει παράδειγμα - μοντέλο την ισλαμική πρακτική. Ο όρος ήταν σε χρήση από τον Μεσαίωνα, αλλά σήμερα αναφέρεται ειδικά σε έναν οπαδό του σύγχρονου Σουνιτικού ισλαμικού κινήματος, αυστηρή και πουριτανική προσέγγιση για το Ισλάμ, με τους τζιχαντιστές Σαλάφι ασπάζονται το βίαιο τζιχάντ ως νόμιμη έκφραση του Ισλάμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...