Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

"Το να γίνεις πλούσιος είναι ένδοξο"

Xi Jinping: Ο μελλοντικός κομουνιστής πλανητάρχης 
ή ο συνεχιστής του  ιστορικού ρεφορμισμού (ρεβιζιονισμού) του Ντενγκ; 

Ο νο 2 στην τάξη της ηγεσίας του ΚΚΚ και μελλοντικός ΓΓ του ΚΚΚ με την όμορφη γυναίκα του. 

Ο Κινέζος Αντιπρόεδρος Xi Jinping το Σάββατο ζήτησε από τα στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος να απορροφούν συνεχώς νέες γνώσεις και να διατηρούν τη θεωρητική μελέτη ψηλά, προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο της ηγεσίας. Η συνεχής μάθηση θα βοηθήσει τα στελέχη να βελτιώσουν τις εργασιακές τους ικανότητες και να κρατήσουν την ιδεολογία τους ζωντανή και αναβαθμισμένη. Ο Xi, τα είπε αυτά στην τελετή έναρξης για το φθινοπωρινό εξάμηνο του τρέχοντος έτους της Κομματικής Σχολής της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (CPC), της οποίας είναι πρόεδρος. Η μάθηση στην κομματική σχολή θα δώσει την ευκαιρία να αντληθούν διδάγματα από την εμπειρία της παρελθούσης εργασίας, να διορθωθούν οι παρανοήσεις, και να γίνει καλή προετοιμασία για τις μελλοντικές εργασίες, είπε ο Xi στους 1.800 μαθητές της κομματικής σχολής. Είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για τους μαθητές από διαφορετικές περιοχές να ανταλλάξουν ιδέες και να μάθουν ο ένας από τον άλλο, είπε ο Xi. Προέτρεψε τους νέους μαθητές να επικεντρωθούν στη μελέτη κατά τη διάρκεια του νέου εξαμήνου για την ενίσχυση των δυνατοτήτων τους, με σκοπό την επίλυση πρακτικών προβλημάτων για τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης.
Πηγή: Xinhua
Deng Xiaoping; - "Το να γίνεις πλούσιος είναι ένδοξο".
Με αυτό το πιασάρικο σύνθημα, o Κινέζος ηγέτης Deng Xiaoping πιστώνεται με την “επανάσταση” που μεταμόρφωσε ένα έθνος του Μάο με τα χακί σακάκια, σε μια χώρα ανθρώπων που πίνουν καφέ στα Starbucks, φοράνε Gucci και ασχολούνται με τη σύγχρονη τεχνολογία.
Ο  Deng Xiaoping με το Αμερικανό πρόεδρο Κάρτερ
Η φράση του Deng από τις αρχές του 1980 έχει γίνει ένα προφητικό σύμβολο της Δυτικού τύπου δραματικής οικονομικής ανάκαμψης του 21ου αιώνα, ένα τόσο εκπληκτικό γεγονός που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι η μεγαλύτερη κομμουνιστική χώρα του κόσμου είναι έτοιμη να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η φράση αυτή συμβολίζει επίσης μία Κίνα όπου το να γίνεις πλούσιος - ή, τουλάχιστον, το να αναδεικνύεις τις παγιδεύσεις της πολυτέλειας - είναι στη μόδα. Η Κίνα είναι σήμερα η μεγαλύτερη αγορά για το top-of-the-line 760Li πολυτελές sedan της BMW, το οποίο έχει τιμή 200.000 δολάρια στην Κίνα, σχεδόν διπλάσιο από το κόστος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πλούσιοι τουρίστες που διαμένουν στο Δήμο κοντά στο Σινικό Τείχος στεγάζονται σε βίλες που έχουν σχεδιαστεί από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες της Ασίας, ο καθένας με ιδιωτικό μπάτλερ. Ο Ιταλός σχεδιαστής Giorgio Armani σχεδιάζει να ανοίξει 20 με 30 νέα καταστήματα στην Κίνα μέχρι το 2012, ενώνοντας τις δυνάμεις του με άλλες μάρκες πολυτελείας που αναδύονται στην αγορά.

Για μια χώρα με κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα κάτω από $ 1.000, βγάζει εκατομμυριούχους με πολύ γρήγορο ρυθμό. Αυτή τη στιγμή έχει 236.000 εκατομυριούχους.

Ένα πρόβλημα.
Ο Deng στην πραγματικότητα ποτέ δεν είπε "Το να γίνεις πλούσιος είναι ένδοξο". Ή τουλάχιστον κανείς δεν μπορεί να το αποδείξει.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί μελετητές και δημοσιογράφοι - συμπεριλαμβανομένου και του ειδικού για την Κίνα Orville Schell και του ειδικού και βετεράνου ανταποκριτή του CBS Mike Wallace - βοήθησαν να απαθανατιστεί η φράση του Deng, στην πραγματικότητα ποτέ δεν την είπε, ούτε την τραγούδησε, ούτε τη μουρμούρισε. Αυτό λένε πολλοί επιστήμονες και άλλοι εμπειρογνώμονες.

“Όπως νομίζω, η χρήση του σλόγκαν αυτού... ήταν εξ ολοκλήρου σε ξένα ρεπορτάζ”, λέει η Bai Xueqiu, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου πάνω στη θεωρία του Deng Xiaoping. Ως εκ τούτου, το σύνθημα μπορεί να καταταχθεί ανάμεσα στα "Play it again, Sam" και "ότι είναι καλό για την General Motors είναι καλό για τη χώρα", στις πιο διάσημες φράσεις του κόσμου, που ποτέ δεν ειπώθηκαν, αλλά έχουν ριζώσει στη λαϊκή κουλτούρα.

Ο Humphrey Bogart ποτέ δεν προέτρεψε στο Σαμ να "το παίξει ξανά" στο κλασικό "Καζαμπλάνκα". Ήταν ο Ilse, ο χαρακτήρας του Ingrid Bergman, ο οποίος είπε: «Παίξ’ το ακόμα μια φορά, Σαμ. Για τον παλιό καλό καιρό!».

Και ο πρώην Πρόεδρος της GM Charles E. Wilson, δήλωσε στην πραγματικότητα μία λιγότερο σημαντική φράση: "Για χρόνια, σκέφτηκα πως ότι ήταν καλό για τη χώρα μας ήταν καλό για την General Motors, και το αντίστροφο."

Φυσικά, η αυθεντικότητα του αποσπάσματος του Deng  θα μπορούσε να θεωρηθεί ως απλώς ακαδημαϊκή, για επιχειρήματα διανοουμένων ή για ερωτήσεις σε trivia.

Αλλά το σύνθημα ρίζωσε στα Δυτικά μέσα ενημέρωσης, στα βιβλία, στο εκπαιδευτικό υλικό και στις άλλες αναφορές για την Κίνα. Και ο Ντενγκ είναι σεβαστός στην Κίνα. Η θεωρία του Deng Xiaoping - η θεωρία που βρίσκεται πίσω από το σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά - είναι μια πηγή-πυρήνας για την μελέτη των Κινέζων στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Κάντε μια αναζήτηση στο Internet για τον Ντενγκ και για την πιο διάσημη φράση του και θα βρείτε περίπου 1.800 αναφορές σε μερικά από τα πιο γνωστά στον κόσμο μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Forbes, Τάιμς και PBS. Τις τελευταίες εβδομάδες οι αναφορές έχουν εκτοξευθεί εν μέσω ευρείας κάλυψης από την 100η επέτειο από τη γέννηση του Ντενγκ στις 22 Αυγούστου.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο στο CNN.com, ο Zhu Rong, ένας πλούσιος Κινέζος επιχειρηματίας που είχε χτίσει μια αλυσίδα οκτώ εστιατορίων σε μόλις μία δεκαετία, έχει περιγραφεί ως "αυτός που μόλις τώρα άρχισε να ζει μέσα στη διάσημη φράση του Deng Xiaoping "Το να γίνεις πλούσιος είναι ένδοξο".

Το AskAsia.org, που είναι μία διαδικτυακή πύλη για καθηγητές και έχει δημοσιευθεί από το Asia Society, αναφέρει: «Οι άνθρωποι σε όλη την Κίνα απάντησαν στη δήλωση του Deng Xiaoping ότι “Το να γίνεις πλούσιος είναι ένδοξο" και έσπευσαν να πλουτίσουν."

Μετά το θάνατο του Deng, “τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κίνα”, μια οργάνωση με βάση τη Νέα Υόρκη που διοικείται από Κινέζους εξόριστους, εξέδωσε μια επικριτική δήλωση που έλεγε ότι, "το όραμα του κ. Deng για την Κίνα ήταν "Το να γίνεις πλούσιος είναι ένδοξο", “αλλά αυτή η δόξα ποτέ δεν επεκτάθηκε στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. "

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ένα συνοθύλευμα θεμάτων - συμπεριλαμβανομένης της μυστικότητας που περιβάλλει την κινεζική κυβέρνηση, το ΚΚ και τους ηγέτες της, τη γλωσσική σύγχυση και τη διαφημιστική εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης - βοήθησαν να μπουν αυτά τα λόγια καλώς ή κακώς στο στόμα του Ντενγκ.

Μόλις η φράση αυτή διαδόθηκε στο λαϊκό Τύπο και δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, δημιούργησε μια δική της ιστορία.

“Είναι κάτι όπως ένας ιός υπολογιστή - όταν αυτά τα πράγματα μπαίνουν στη συνείδηση ​​του κοινού, ριζώνουν και είναι πολύ δύσκολο να σβηστούν”, λέει ο Schell, πρύτανης της UC Berkeley Σχολής Δημοσιογραφίας.

Το βιβλίο του γραμμένο το 1984 σχετικά με την οικονομική επανάσταση της Κίνας, "Το να γίνεις πλούσιος είναι ένδοξο: Κίνα στη δεκαετία του '80," συχνά λανθασμένα αναφέρεται σαν ο πρώτος που συνέδεσε τη φράση με τον Ντενγκ. Στην πραγματικότητα, στο βιβλίο του συγχέει το σύνθημα με τις επαναστατικές(;) μεταρρυθμίσεις του Deng, αλλά δεν το αποδίδει άμεσα στον Ντενγκ.

Ο Schell δεν μπορεί να θυμηθεί, πού σκέφτηκε αυτόν τον τίτλο για το πολύ γνωστό βιβλίο του. Η αυθεντικότητα του αποσπάσματος, ποτέ δε συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με τον Deng στην Κίνα, αλλά έχει γίνει θέμα μεγάλης έρευνας, ακόμη και σε ακαδημαϊκούς κύκλους.

Όταν ένα μέλος μιας εξέχουσας Κινέζικης ομάδας - e-mail, ζήτησε πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του συνθήματός του, πριν από ένα χρόνο, ο Schell στράφηκε προς το βιβλίο του και έψαξε μέσα από το υλικό της πρωτότυπης πηγής, για να δει αν είχε αναφέρει τον Ντενγκ ως την πηγή του. Δεν τον είχε αναφέρει.

Τώρα, ο Schell πιστεύει ότι πιθανώς συνάντησε για πρώτη φορά τη φράση σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης στην Κίνα. Θυμάται πως έκανε συζητήσεις με τους Κινέζους για το σύνθημα, γιατί ήταν «συγκλονιστικό» για έναν κορυφαίο Κινέζο ηγέτη να προωθεί έτσι ρητά τις αρετές του πλούτου.
"Εγώ πραγματικά δεν ήμουν σε θέση να δω πως είπε αυτά ακριβώς τα λόγια”, λέει. "Αλλά σαφώς υιοθετήθηκε ως ένα είδος επίσημου συνθήματος και αναπτύχθηκε από το πνεύμα της εποχής του Deng που συνοψίζονταν στην ενθρόνιση των καπιταλιστών".

Ανατρέξτε στο παρελθόν και είναι εύκολο να καταλάβετε πώς αυτό το κομμάτι της μυθολογίας του Deng μπορεί να προέκυψε. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η Κίνα ήταν ακόμη σε μεγάλο βαθμό μια φτωχή, απομονωμένη χώρα όπου οι δρόμοι ήταν γεμάτοι από ποδήλατα, οι τηλεοράσεις μετέδιδαν τη γραμμή της κυβέρνησης και σχεδόν τίποτα άλλο, και η κυβέρνηση εξουσίαζε την αγορά.

Όμως, υπό την ηγεσία του Ντενγκ και άλλων “ανήσυχων” να διατηρήσουν την εξουσία τους, το Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα άρχισε να προωθεί μια νέα μορφή οικονομικής ιδεολογίας που άνοιξε την κεντρικά ελεγχόμενη οικονομία στις δυνάμεις της αγοράς.

Με τον κομμουνισμό να δέχεται ισχυρά πλήγματα σε όλο τον κόσμο, οι πιέσεις στους ηγέτες της Κίνας να καθορίσουν το “σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά" αυξήθηκαν. Το ΚΚ στην νέα Κίνα - η οποία εξακολουθούσε να λειτουργεί πίσω από ένα παχύ πέπλο μυστικότητας - είχε τη δική της μηχανή προπαγάνδας, με ενίσχυση στις εφημερίδες και τους τηλεοπτικούς σταθμούς που υποστηρίζονταν από το κόμμα. Οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να "πλουτίσουν δουλεύοντας."

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ μάχονταν για το ποιο θα κατορθώσει να πάρει μια συνέντευξη από τον Deng, που θεωρείται ο αρχιτέκτονας των μεταρρυθμίσεων της Κίνας, αλλά που έχει μικρή αναγνωρισιμότητα εκτός της χώρας του.

Το όνομα αυτού που θα έπαιρνε την συνέντευξη: Wallace - μερικές φορές λανθασμένα αναφέρεται ως ο πραγματικός συγγραφέας της φράσης του Ντενγκ.

Το 1986, σε ένα επεισόδιο της εκπομπής του Wallace “60 Minutes”, στην πρώτη μεγάλη συνέντευξη που έδωσε ο Ντενγκ σε ένα δυτικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό, ο Wallace ρώτησε: "Το να γίνεις πλούσιος είναι ένδοξο Η δήλωση αυτή από τους Κινέζους ηγέτες κάνει πολλούς ανθρώπους να εκπλήσσονται στον καπιταλιστικό κόσμο. Τι σχέση έχει αυτή η φράση με τον κομμουνισμό; "

Ο Deng απάντησε: “Το να γίνουμε πλούσιοι δεν είναι αμαρτία”, όμως αυτό που εννοούμε με τον όρο “απόκτηση πλούτου, είναι διαφορετικό από τη δικιά σας έννοια αυτής της φράσης. Ο πλούτος σε μια σοσιαλιστική κοινωνία ανήκει στο λαό."

Αν και ο Ντενγκ στην πραγματικότητα δεν είχε πει "Το να γίνεις πλούσιος είναι ένδοξο", ο Wallace πιστεύει ότι ο Κινέζος ηγέτης αναγνώρισε την αυθεντικότητα της φράσης, μη αμφισβητώντας την ερώτηση του. "Είναι βέβαιο ότι ο Ντενγκ ποτέ δεν είπε:, “Όχι, όχι, ποτέ δεν είπα αυτό το πράγμα,” λέει ο Wallace.

Στη συνέντευξη, ο Deng τόνισε ότι ο πλούτος σε μια σοσιαλιστική κοινωνία σημαίνει "ευημερία όλου του λαού” και δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια κατάσταση κατά την οποία “οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι ενώ οι φτωχοί φτωχότεροι."

Ο Deng "προέβλεψε κίνδυνο σε αυτό το γεγονός, έναν πολιτικό κίνδυνο, ο οποίος είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο ίδιος δεν θα έλεγε fa cai (Κινέζικη φράση που σημαίνει γίνε πλούσιος)”, λέει ο Sidney Rittenberg, ένας Αμερικανός σύμβουλος επιχειρήσεων ο οποίος βοήθησε τον Wallace να πάρει τη συνέντευξη από τον Ντενγκ.
Ο Rittenberg, ο οποίος πέρασε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες στην Κίνα ως ένας διερμηνέας του Μάο Τσε Τουνγκ και άλλων, φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης 1966-1976, πιστεύει πως ο Deng μπορεί να επέλεξε να αφήσει τον Wallace και τους άλλους να πιστέψουν ότι είχε πει τη φράση, επειδή ήδη είχε γίνει μεγάλος ντόρος για την φράση στη Δύση και αυτό έκανε δημοφιλή την Κίνα.

" “Το να γίνεις πλούσιος είναι ένδοξο”, αυτή η φράση είναι πραγματικά μια υπερβολή,” λέει. "Αλλά αυτό εκφράζει την ιδέα ότι μια μεγάλη αλλαγή συμβαίνει στην Κίνα."

Η Bai Xueqiu, μία ερευνήτρια του Πανεπιστήμιου του Πεκίνου, είπε ότι είχε εντοπίσει πολλές περιπτώσεις στις οποίες ο Ντενγκ έκανε δηλώσεις όπως «Δε θα γίνεις πλούσιος μόνο και μόνο επειδή το όνομα του σοσιαλισμού είναι ένδοξο" ή "Το να γίνεις πλούσιος μέσω της επιμέλειάς σου είναι αποδεκτό."

Ενοχλεί άραγε την Bai ότι τα ιστορικά στοιχεία για τον  Deng μπορεί να είναι ανακριβή, τουλάχιστον στη Δύση;

"Νομίζω ότι θα είχε αποδεχτεί αυτή τη φράση, αν και ποτέ δεν τις είπε έτσι ακριβώς τις λέξεις, είχε τέτοιες σκέψεις, συμπεριλαμβανομένης της σκέψης του να γίνεις πλούσιος νόμιμα, για την κοινή ευημερία, για την πνευματική ευημερία. Με βάση την αρχική έννοια αυτής της φράσης, νομίζω ότι θα μπορούσε να ταυτιστεί ο Ντενγκ με αυτή" λέει η Bai.
Για εκείνους που επιθυμούν να προσχωρήσουν στα γεγονότα, όμως, αυτή είναι μία λιγότερο ικανοποιητική κατάληξη. Μήπως πρέπει χιλιάδες συγγραφείς, εκδότες, ακαδημαϊκοί, αλλά και δημοσιεύματα και εφημερίδες, - συμπεριλαμβανομένης και της Los Angeles Times - να κάνουν πράξη, μια πληθώρα διορθώσεις;

Οι μελετητές της Κίνας είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα.
"Νομίζω ότι αυτό που έχει σημασία πάντα είναι το αν ένα απόσπασμα δεν έχει αποδοθεί σωστά σε αυτόν που το είπε", λέει ο Schell. “Αλλά δεν είναι τόσο το αν η ιδέα δεν ήταν μέρος των σκέψεών του. Συμπληρωματικά, το σύνθημα αυτό αναπτύχθηκε από ό, τι είπε και έκανε στη ζωή του."

Ο καθηγητής του UCLA Richard Baum λέει ότι είναι λάθος να αποδίδουμε το εν λόγω σύνθημα στον Deng αν, στην πραγματικότητα, ποτέ δεν το χρησιμοποίησε. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι, ιδιαίτερα στη Δύση, έχουν υιοθετήσει τη φράση, επειδή επικυρώνει την άποψή τους ότι ο καπιταλισμός είναι μια ανώτερη ιδεολογία. Κατά τη διαδικασία αυτή, λέει, η αληθινή πρόθεση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Κίνας έχουν χαθεί στη μετάφραση.

"Η όλη σκέψη δεν ήταν ότι μερικοί άνθρωποι θα γίνουν πλούσιοι και οι άλλοι θα κάτσουν να κλαίνε γι 'αυτό, αλλά τελικά ότι ο καθένας θα βρεθεί στη θέση αυτών που είναι σήμερα πλούσιοι”, λέει ο Baum, διευθυντής του Κέντρου Κινεζικών Μελετών.

Όσοι αναζητούν την τελική σαφήνεια θα είναι απογοητευμένοι, προειδοποιεί ο David Goodman, ένας καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ στην Αυστραλία και συγγραφέας ενός βιβλίου για τον Ντενγκ.

Ακόμα και αν κάποιος αποκάλυπτε στην Κίνα ότι έχει βρει μια ομιλία του Ντενγκ που περιέχει τη φράση, ο Goodman θα ήταν επιφυλακτικός και πάλι. Αυτό επειδή το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει παράδοση στον ιστορικό ρεβιζιονισμό, όπως την αναμόρφωση των γραπτών και των ομιλιών του Μάο, καθώς και την παραποίηση των φωτογραφιών και ταινιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...