Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

BeiDou, το κινέζικο σύστημα πλοήγησης - Ανταγωνιστής του Αμερικάνικου GPS

Το κινέζικο σύστημα προσανατολισμού, το BeiDou, που επεκτείνεται με ταχύτατους ρυθμούς και ανταγωνίζεται το GPS, είναι διαθέσιμο σε πελάτες σε όλη την περιοχή από την Ασία μέχρι τον Ειρηνικό για πρώτη φορά. Στόχος του είναι να διεκδικήσει το ένα πέμπτο της αγοράς δορυφορικών υπηρεσιών στην περιοχή στα επόμενα τρία χρόνια.

Προηγουμένως, αυτό το δορυφορικό σύστημα χρησιμοποιήθηκε μόνο για στρατιωτικές και κυβερνητικές υπηρεσίες της Κίνας. Τώρα, γίνεται αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης.

"Σήμερα, οι υπηρεσίες που διατίθενται περιλαμβάνουν τον εντοπισμό, την πλοήγηση, την ακριβή διατύπωση της ώρας και την αποστολή SMS για την Κίνα και τις γύρω περιοχές. Ελπίζουμε ότι το Beidou θα κατακτήσει 15 με 20 τοις εκατό της αγοράς δορυφορικών υπηρεσιών στην Ασία και τον Ειρηνικό μέχρι το 2015", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Beidou Ran Chengqi σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο, σε ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Xinhua.

Η Κίνα λέει ότι καθώς επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο, το χρηματοδοτούμενο από το κράτος σύστημα πλοήγησης θα φέρει έσοδα στην Κίνα άνω των 60 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Αυτή τη στιγμή, ένας τυχαίος χρήστης που λαμβάνει το σήμα του Beidou μπορεί να καθορίσει τη θέση του με ακρίβεια δέκα μέτρων. Οι περισσότεροι χρήστες του GPS δέχονται δεδομένα θέσης με ακρίβεια 2 μέτρων, αλλά οι κατασκευαστές του Beidou αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες τους θα είναι πολύ φθηνότερες από ό, τι εκείνες των Αμερικάνικων GPS.

Το Beidou επεκτείνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, που σημαίνει ότι σύντομα θα είναι σε θέση να γεφυρώσει το χάσμα απόδοσης.

Ενώ το GPS είναι ενεργό από τη δεκαετία του 1970, και έχει δορυφόρους σε τροχιά που λειτουργούν εδώ και δύο
δεκαετίες, το Beidou έστειλε στο διάστημα τον πρώτο δορυφόρο της τρέχουσας γενιάς δορυφόρων του μόλις πριν από πέντε χρόνια.

Το GPS αποτελείται από 30 δορυφόρους, ενώ το Beidou έχει ήδη πάνω από δεκαπέντε και πρόκειται να έχει άλλους σαράντα σε τροχιά από τη στιγμή που το δίκτυο είναι πλήρες το 2020, με το επιπλέον κόστος 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Ran. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των δορυφόρων, τόσο ευκολότερο είναι για το σύστημα να υπολογίσει τη θέση, το χρόνο και την ταχύτητα των κινούμενων αντικειμένων.

Αλλά ακόμα και αν έχει την αντίστοιχη απόδοση του καθιερωμένου του αντιπάλου, το Beidou έχει ένα μακρύ δρόμο μπροστά του για την απόσπαση της κυριαρχία του GPS. Όσο για σήμερα, το 95 τοις εκατό του εξοπλισμού στην Κίνα, που χρησιμοποιεί ένα σύστημα εντοπισμού θέσης - και αυτό περιλαμβάνει τα κινητά τηλέφωνα, πλοηγούς, ρολόγια και ΑΤΜ - στηρίζεται σε υπηρεσίες GPS . Η κινεζική αγορά δορυφορικών δεδομένων εκτιμάται ότι είναι αξίας περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Beidou δεν αναμένεται να αντικαταστήσει τον επιτυχημένο προκάτοχό του στιγμιαία, όμως πολλές συσκευές μπορούν να κατασκευαστούν ώστε να δέχονται σήματα και από τα δύο συστήματα, ιδιαίτερα με την ενθάρρυνση που δίνει η κυβέρνηση στους τοπικούς παραγωγούς να στηρίξουν το σύστημα. Προς το παρόν, τα τσιπ του Beidou είναι πιο ακριβά από ό, τι εκείνα του GPS, αλλά οι τιμές θα κατεβούν, καθώς το σύστημα κοινοποιείται.

Ακόμα κι αν το Beidou δεν πιάσει τους οικονομικούς στόχους του, είναι πολύ πιθανό το Πεκίνο να το θέσει κατ 'εντολή των ενόπλων δυνάμεών του, οι οποίες δεν επιθυμούν να βασίζονται σε ένα ξένο σήμα για όλες τις βασικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και τον εξοπλισμό τους. Η πρώτη ενσάρκωση του Beidou - η οποία ξεκίνησε το 2000 και αποτελείται από 4 δορυφόρους - ήταν ένα μεγάλο στρατιωτικό πρόγραμμα.

Το παγκόσμιο τμήμα δορυφορικής πλοήγησης έχει γίνει μια πολυσύχναστη αγορά κατά την τελευταία δεκαετία και φαίνεται να αναπτύσσεται ακόμα περισσότερο. Η Ρωσία ολοκλήρωσε πρόσφατα την τοποθέτηση των δορυφόρων Glonass (αν και έχει χάσει ένα δορυφόρο). Η Ευρώπη ξετυλίγει το σύστημα Galileo, ενώ άλλες χώρες, όπως η Ινδία και η Ιαπωνία σχεδιάζουν να αναπτύξουν τουλάχιστον περιφερειακά δίκτυα πλοήγησης.

Το αν αυτά τα συστήματα μπορούν να ανταγωνιστούν πραγματικά με το ήδη αποδεκτό και λειτουργικά αποτελεσματικό GPS, ή παραμείνουν ματαιόδοξα εγχειρήματα για τις αναδυόμενες σε ισχύ χώρες, θα είναι το μεγάλο ερώτημα για την επόμενη δεκαετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...