Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Αίγυπτος πλατεία Ταχρίρ


Εγκατέλειψε το Προεδρικό Μέγαρο ο Μόρσι
Η αιγυπτιακή αστυνομία προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών που καταγγέλλουν ως «δικτατορικές» τις νέες εξουσίες του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και το σχέδιο Συντάγματος που θα τεθεί σε δημοψήφισμα σε 15 ημέρες.
Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο προεδρικό μέγαρο για να πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις εναντίον του Μόρσι, που έχει προκαλέσει την οργή των αντιπάλων του με το διάταγμα της 22ας Νοεμβρίου με το οποίο διευρύνονται οι εξουσίες του. «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», φώναζαν οι διαδηλωτές.
Ο πρόεδρος Μόρσι εγκατέλειψε το προεδρικό Μέγαρο του Καΐρου 
ενώ έξω από αυτό μαίνονταν συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών.
Η αστυνομία είχε ενισχύσει την παρουσία της γύρω από το προεδρικό μέγαρο όπου είχε τοποθετήσει συρματόπλεγμα για να εμποδίσει την πρόσβαση σε αυτό στους διαδηλωτές που φώναζαν «φύγε, φύγε» και κρατούσαν αιγυπτιακές σημαίες στις οποίες είχαν γράψει «όχι στο σύνταγμα». Άλλοι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από δύο τεμένη στο βόρειο Κάιρο προτού πραγματοποιήσουν πορεία προς το μέγαρο.
Οκτώ διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί από τις συγκρούσεις με την αστυνομία, όπως δήλωσε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. Κάποιοι από τους ακτιβιστές επιτέθηκαν εναντίον ενός θωρακισμένου οχήματος της αστυνομίας χτυπώντας τον οδηγό του, την ώρα που δυνάμεις ασφαλείας συγκεντρώνονταν μέσα στο προεδρικό μέγαρο.
«Πολλοί από τους εθνικούς μας ηγέτες και τη νεολαία θα συμμετάσχουν μαζί μας στις πορείες σήμερα», δήλωσε ο Χουσέιν Άμπντελ Γάνι, εκπρόσωπος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης. «Οι πορείες μας γίνονται εναντίον της τυραννίας και του άκυρου προεδρικού διατάγματος. Δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήματά μας», πρόσθεσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...