Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Η Κύπρος μετά θάνατον;


Χτες 28 Μαρτίου το μεσημέρι, οι τράπεζες άνοιξαν για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες. Οι Κύπριοι αντιμετωπίζουν δρακόντειους περιορισμούς. Πώς θα αντιδράσουν; Μένει να το δούμε. Η ΕΕ περιορίζει την απόσυρση, περιορίζει τις μη ταμειακές συναλλαγές, παγώνει την εξαργύρωση των επιταγών, και μετατρέπει τους λογαριασμούς σε προθεσμιακές καταθέσεις. Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής υπόγραψε νόμο - προσωρινό διάταγμα για αναλήψεις μετρητών: "ανά άτομο ανά τράπεζα μέχρι 300 ευρώ."



Απαγόρευση και έλεγχοι στις ταμιακές εκροές από τη χώρα.
Επιτρέπει μόνο 1.000 ευρώ ανά άτομο που θα ταξιδέψει στο εξωτερικό, ανά ταξίδι. Μεγαλύτερα ποσά απαιτούν ειδική έγκριση.
Στις Business πληρωμές ανώτατο όριο στα 5.000 ευρώ την ημέρα. Έως 200.000 ευρώ απαιτείται η έγκριση μιας "ειδικής τετραμελούς επιτροπής." Ποσά πάνω από 200.000 απαιτούν παρόμοια έγκριση.
Η διανομή μισθοδοσίας απαιτεί δικαιολογητικά. Τα ίδια απαιτούνται για τα δίδακτρα των φοιτητών και τα έξοδα διαβίωσης. Τα ίδια απαιτούνται για την αποστολή χρημάτων σε συγγενείς πρώτου βαθμού που σπουδάζουν στο εξωτερικό.
Οι υπερπόντιες μεταφορές ή πληρωμές με χρεωστική, πιστωτική ή προπληρωμένη κάρτα επιτρέπεται έως 5.000 ευρώ το μήνα ανά άτομο ανά τράπεζα.
Το ίδιο ισχύει και για τα συγκρίσιμα ποσά στο εξωτερικό με χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες.
Άλλες πληρωμές ή μεταφορά κεφαλαίων απαιτεί την προηγούμενη έγκριση της επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ρευστότητας κάθε πιστωτικού ιδρύματος.
Δεν θα είναι δυνατόν να σπάσουν πρόωρα προθεσμιακές καταθέσεις, εκτός εάν τα κεφάλαια που χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή ενός δανείου εντός της ίδιας τράπεζας.
Όσο παραμένουν οι έλεγχοι κεφαλαίου, όταν προθεσμιακές καταθέσεις γίνουν ώριμες, οι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση μόνο είτε σε 5.000€ ή το 10% του συνόλου, ανάλογα με το ποιο ποσό είναι υψηλότερο.
Οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, πληρωμές ή μεταφορές που δεν ολοκληρώθηκαν πριν από τον “έλεγχο” υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς.
Οι τράπεζες εντέλλονται να μην εκτελούν μεταφορές χωρίς μετρητά που διευκολύνουν την καταστρατήγηση των περιοριστικών μέτρων. Ισχύουν για όλους τους λογαριασμούς, τις πληρωμές και τις μεταφορές, ανεξάρτητα από το νόμισμα.

Εξαιρέσεις: 
στα νέα κεφάλαια που μεταφέρονται από το εξωτερικό,
στις αναλήψεις μετρητών ή επιταγές που εξαργυρώνονται από ξένες τράπεζες στο εξωτερικό,
στις αναλήψεις μετρητών από λογαριασμούς τραπεζών που πραγματοποιήθηκαν στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου,
στην Κυπριακή Δημοκρατία, και τις πράξεις των κεντρικών τραπεζών.

Στην Κεντρική Τράπεζα ο επικεφαλής Εσωτερικού Ελέγχου, Γιάγκος Δημητρίου, θα επανεξετάσει μετά από τέσσερις ημέρες τα εν λόγω μέτρα.
Μην περιμένετε καμία χαλάρωση σύντομα. Όλοι ψάχνουν έξυπνους δικηγόρους και λογιστές για εύρεση καινοτόμων διεξόδων.
Πριν από το “άνοιγμα”, φορτία χαρτονομισμάτων έφτασαν στην Κεντρική Τράπεζα της Λευκωσίας. Ήρθαν με την συνοδεία της αστυνομίας. Ελικόπτερα αιωρούνταν από πάνω...
Τα μετρητά θα κατανεμηθούν μεταξύ των κυπριακών εμπορικών τραπεζών και των συνεργατικών.
Οι καταθέτες συνειδητοποιούν ότι η Ευρωζώνη έχει σπάσει αμετάκλητα. Οι καταθέσεις δεν είναι πλέον ασφαλείς. Υπαγορεύσεις της ΕΕ μπορούν να επιβληθούν παντού.
Ο αποδέκτης του Βραβείου Νόμπελ στα Οικονομικά Χριστόφορος Πισσαρίδης είπε ότι η Κύπρος υπόκειται άνιση μεταχείριση.
Επαναπατρίσθηκε τον Ιανουάριο, για να μπεί στην εκστρατεία του Πρόεδρου Νίκου Αναστασιάδη. “Δεν περίμενα αυτό που συνέβη.” Είπε!
Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η Κύπρος από την ΕΕ δείχνει ότι είναι μακριά από το μπλοκ του νομίσματος που ενεργεί ως μια εταιρική σχέση μεταξύ ίσων. Τα εθνικά συμφέροντα των μεγάλων στέκονται υψηλότερα από τα συμφέροντα του συνόλου.

Εν τω μεταξύ, η τυχαία λήψη αποφάσεων στο Eurogroup συνεχίζεται.
Δημιουργούνται σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα αυτής της ομάδας να πάρει τις αποφάσεις για να ωθήσει προς τα εμπρός την ΕΕ για να αποκτήσει χρηματοπιστωτική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη.
Η Λευκωσία φαίνεται απόκοσμη. Οι δρόμοι είναι έρημοι. Οι άνθρωποι είναι κολλημένοι στην τηλεόραση για τις τελευταίες ειδήσεις. Υπάρχει συνολική απελπισία. Τα χαμόγελα έχουν φύγει. Τίποτα τέτοιο δεν συνέβη ποτέ πριν. Ιστορίες κυκλοφορούν για πλούσιους Ρώσους και άλλους ότι θα πάρουν τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Το μέλλον είναι πράγματι ζοφερό. Δεν είναι σαφές τι έρχεται στη συνέχεια...
Η συντάκτης της Daily Telegraph, η Ambrose Evans-Pritchard , τιτλοφορεί "Η Κύπρος έχει σκοτώσει τελικά τον μύθο ότι η ΟΝΕ (Οικονομική και Νομισματική Ένωση) είναι καλοήθης."
Το καθεστώς τιμωρίας που επιβλήθηκε στην Κύπρο είναι ένα τέχνασμα ενάντια σ' όλους όσους συμμετέχουν σε αυτό το άθλιο έπος, έναντι του κυπριακού λαού, κατά των αποταμιευτών και των πιστωτών. Όλοι εξαπατώνται.
Δεν είναι ένα σχέδιο διάσωσης. Η Κύπρος δεν παίρνει καμία ελάφρυνση στο χρέος. Ένα πιθανό “οικονομικό σπιράλ θανάτου” εξυφαίνεται.
Η Φρανκφούρτη ελέγχει. Γκρεμίζεται η ΟΝΕ και η νομισματική μονάδα. Ένα κυπριακό ευρώ δεν είναι πλέον ένα ευρώ του πυρήνα. Περιμένουμε να ακούσουμε τις πρώτες ιστορίες των καταστημάτων σε όλη την Ευρώπη να αρνούνται να αποδεχτούν τα χαρτονομίσματα που εκδίδει η Κύπρος.
Η παραβίαση της ασφάλειας ασφαλισμένης κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό, σημαίνει ότι ο καθένας μας μπορεί να κλαπεί. Οι ηγέτες που οι χώρες τους είναι σε κατάσταση πίστωσης σκέφτονται αυτόν τον τρόπο ο οποίος είναι προς το συμφέρον των λίγων.

Η νομισματική ένωση έχει γίνει ένας επικίνδυνος παπατζής για τους λαούς της ΕΕ. 
Ο επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem βρήκε ένα πρότυπο για μελλοντικές “διασώσεις” της ΟΝΕ. Οι κάτοχοι καταθέσεων, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, μπορούν να αναμένουν κουρέματα.
Η "βόμβα Dijssel" επιβεβαιώνει τις εξουσίες του πιστωτή. Θα τους τα επιβάλλει "αν φτάσουν ποτέ στην ανάγκη."
Η συμφωνία προσποιείται ότι θωρακίζει την ΟΝΕ. Πλουτίζει όμως μόνο τον πιστωτή, τον προσποιούμενο ότι προστατεύει τους φορολογούμενούς του από μελλοντικές ζημίες.
Το κόστος της νέας γραμμής πίστωσης στην Κύπρο μετατοπίζεται προς την ΕΚΤ. Αυτό θα πρέπει να αντισταθμίσει την ανάγκη ρευστότητάς της.
Είναι πιθανό να είναι ένα μεγάλο ποσόν. Θα εμφανιστεί στον ισολογισμό της Bundesbank και των "συμμαθητών της".
Χρήμα θα διαρρεύσει από την Κύπρο εκτός της ΕΕ και ας περιβάλλουν το νησί με συρματοπλέγματα.
Για εξοικονόμηση 5,8 δισεκατομμυρίων €, οι άλλες χώρες της ζώνης θα ζημιώσουν τέσσερις έως πέντε φορές από τις επιπτώσεις.
Πριν από εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, η Άνγκελα Μέρκελ θα κάνει τα πάντα για την απόκρυψη του πραγματικού κόστους του έργου της στην ΟΝΕ.
Ο οικονομολόγος Paul Krugman λέει “Η Κύπρος πρέπει να αφήσει το ευρώ. Μένοντας θα σημάνει μια απίστευτη καταστροφή."
Ο οικονομολόγος Δημήτρης Δρακόπουλος του Normura πιστεύει πως κανείς δεν ξέρει τι έρχεται. "Η οικονομία θα μπορούσε να πάει σε μια ελεύθερη πτώση."

Η Κύπρος έχασε τον πυρήνα της βιομηχανίας της. 
Το ενεργητικό των τραπεζών της ισούται με οκτώ φορές το ΑΕΠ. Ο τουρισμός δεν θα λειτουργήσει.
Η ΟΝΕ τής κόστισε "σοκαριστικά ακριβά." Οι υποψήφιοι τουρίστες δεν θα ξέρουν τι να περιμένουν κατά την άφιξή τους.

Ήταν μια τρέλα του καπιταλισμού. 
Αυτό που συνέβη δείχνει ότι η ΟΝΕ βγήκε από τις ράγες. Η σταθερότητα είναι απειλούμενη.
Οι νότιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν τις δικές τους κρίσεις. Η λύση θα έρθει όταν (θα) καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η ανάκαμψη είναι μια ψεύτικη υπόσχεση.
Να απελευθερωθούμε από το ληστρικό καθεστώς της ΟΝΕ και της ΕΕ.

Η συμφωνία είναι εντελώς ελλιπής. 
Είναι άγνωστος ο βαθμός και το είδος της λιτότητας που θα επιβληθεί μετά την κατάρρευση της Κυπριακής οικονομίας. Είναι βέβαιο ότι θα είναι ένα πακέτο που δεσμεύεται να συντρίψει τους ασθενέστερους Κύπριους.
Το σκούπισμα από τους ξένους καταθέτες θα καταστρέψει τον κυπριακό τραπεζικό τομέα, το εμπόριο, τις υπηρεσίες και τον τουρισμό.
Η μεταφορά των 9 δισεκατομμυρίων, σαν Επείγουσα βοήθεια ρευστότητας (ELA) από την Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές εξυγίανσης των τραπεζών. Κάτι τέτοιο αντανακλά την τυραννία της ΕΕ.
Είναι ασαφές το πώς οι έλεγχοι κεφαλαίου θα υλοποιηθούν. Είναι αβέβαιο το αν θα λειτουργήσει. Τα Κυπριακά ευρώ δεν είναι πλέον εξαγώγιμα. Ο περιορισμός τους στην Κύπρο, χαλά τα μούτρα της νομισματικής ένωσης.

Οι απαιτήσεις της ΕΕ είναι εξαιρετικά ιταμές. 
Θα τεθούν σε κίνδυνο οι απαραβίαστες ασφαλιστικές εγγυήσεις των καταθέσεων. Θα τεθεί σε κίνδυνο η ακεραιότητα της ευρωζώνης.
Θυσιάζει η ΕΕ την αρχή της ενιαίας αγοράς σύμφωνα με την οποία οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων είναι απαγορευμένοι.
"Το πιο άσχημο μέρος της συμφωνίας είναι ότι εκθέτει την ψευδαίσθηση της γνήσιας Ευρωζώνης σε όλη την ένωση τραπεζών." Ο (Νταής ο Μπλεμ) Dijsselbloem το είπε με σαφήνεια.
Ο συνδυασμός της άρνησης της ανάγκης να επιτευχθεί η εξυγίανση των δημόσιων χρεών, ο εκτροχιασμός μιας ουσιαστικής ένωσης τραπεζών και η αδεξιότητα με την οποία η Κύπρος υποβλήθηκε σε επεξεργασία κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, θα σημάνει μια νέα, πιο άσχημη, κατάσταση στην Ευρώπη.
Η ΕΕ απέρριψε τις εναλλακτικές κινήσεις. Επέλεξαν τον αυταρχισμό και τον διχασμό αντ' αυτού. Με αυτόν τον τρόπο πιέζει τις χώρες της Ευρωζώνης στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που υπαγορεύεται από την πολιτική και οικονομική βιωσιμότητα.
“Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα.”, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ΡΙΚ, καθώς πρότεινε ένα κούρεμα 40% σε όλες τις καταθέσεις.
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συμφώνησε. Στις 26 Μαρτίου, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας θα μπορούσαν να είχαν χάσει έως και 80% των χρημάτων τους.
“Ρεαλιστικά”, πρόσθεσε, “πολύ λίγα θα επιστραφούν."

Μέχρι και οι ευρωλάγνοι προβλέπουν την αναπόφευκτη αποτυχία του ευρώ.
Αποδεικνύεται πως ήταν μια ιδέα καταδικασμένη να αποτύχει.
Όταν οι περισσότερες από τις αδύναμες χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν αυξανόμενα ελλείμματα, έχουν πρόβλημα στην οικονομία, τότε μπαίνουν σε ένα φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν υπάρχει διαφυγή χωρίς βοήθεια. Όταν συμβεί αυτό, η ενδιαφερόμενη χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Αναμείνατε ενδεχόμενη κατάρρευση της ΟΝΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...