Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Διαμαρτυρία στην Κωνσταντινούπολη 7η μέρα

Οι διαμαρτυρίες σε όλη την Τουρκία πάνε στην έβδομη ημέρα τους. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Τουρκική αστυνομία άρχισε να ρίχνει δακρυγόνα και με κανόνια νερού σε ανθρώπους που διαμαρτύρονταν ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, για τη μετατροπή του κεντρικού πάρκου της Κωνσταντινούπολης σε εμπορικό κέντρο, αυτό αποτέλεσε την θρυαλλίδα πρωτοφανών διαμαρτυριών που μετατράπηκαν σε αντικυβερνητικό κίνημα που εξαπλώθηκε σε εθνικό επίπεδο.

Εικόνα σύμβολο που εξόργισε τους διαδηλωτές.

Η Τουρκία εισάγει 628 τόνους δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού!
Η Τουρκία έχει αγοράσει  δακρυγόνα 21.000.000 δολαρίων και σπρέι πιπεριού - κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία - κατά τα τελευταία 12 χρόνια, λένε τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Οι ΗΠΑ είναι γνωστή για τις εξαγωγές της σε πυρομαχικά ελέγχου του πλήθους σε χώρες συγκλονίζονται από εκτεταμένες διαμαρτυρίες.

Συνολικά, στη Τουρκία εισάγονται 628 τόνοι δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού μεταξύ 2000 και 2012, γράφει η τουρκική εφημερίδα Sozcu.

Η Τουρκία αυτή τη στιγμή συγκλονίζεται από το μεγαλύτερο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων ετών. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις με την αστυνομία αφότου ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες την Παρασκευή. Βίντεο και εικόνες που έχουν προκύψει για τα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, δείχνουν το «έργο» της αστυνομίας που με εργαλείο τα ΜΑΤ ρίχνουν δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και βιαιοπραγούν κατά  διαδηλωτών.

Η Άγκυρα έχει επικριθεί για την μαζική καταστολή των διαμαρτυριών και για την ευρεία χρήση των δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού για να διαλύσει διαδηλωτές.

Την Τρίτη, το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε την Τουρκία να διεξαγάγει ανεξάρτητη έρευνα για το πώς οι δυνάμεις ασφαλείας της έχουν «περιθάλψει» τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Ανησυχούμε για τις εκθέσεις της υπερβολικής χρήσης βίας από τις αρχές επιβολής του νόμου κατά των διαδηλωτών στην Τουρκία είπε ο Ύπατος Αρμοστής για τα ανθρώπινα δικαιώματαCecile Pouilly.


Τραγουδάνε και αγωνίζονται! Χορωδία του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...