Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Φθηνό, επαρκές νερό άρδευσης όχι στο δημοτικό φόρο!

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. 5/11/2013 ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΑΡΔΕΥΣΗΣ

Την ώρα που η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει νομοσχέδιο για την φορολόγηση των αγροτεμαχίων που θα πλήξει με ένα ακόμη μόνιμο χαράτσι το συνεχώς μειωμένο αγροτικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, η Διοίκηση του Δήμου Δίου - Ολύμπου εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το διπλασιασμό σχεδόν των τελών άρδευσης του πρώην δήμου Δίου.
Την ώρα που η νέα ΚΑΠ 2014-2020 μειώνει δραματικά τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τη Γεωργία περισσότερο από 15% και τις επιδοτήσεις, ειδικά στους μικρούς και μεσαίους αγρότες, προχωράει η άγρια φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 13% που θα ισχύσει από 1-1-2014 με το κράτημα των λογιστικών βιβλίων, τις εξευτελιστικές τιμές, τα απλήρωτα αγροτικά προϊόντα από τους εμποροβιομήχανους, την συνεχή αύξηση του κόστους παραγωγής προς όφελος των μεγάλων μονοπωλίων μέσων και εφοδίων -οδηγώντας χιλιάδες φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους στον αφανισμό-, η Δημοτική Αρχή γίνεται το μακρύ χέρι του κράτους στην τοπική κοινωνία.
Οι κοκορομαχίες και τα κροκοδείλια δάκρυα ανάμεσα στους συμβούλους της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης είναι ο φερετζές για τις παρατάξεις και τα κόμματά τους, αφού οι πολιτικές που στηρίζουν, η προσήλωσή τους στην ΚΑΠ και την ΕΕ, η μετατροπή του νερού από φυσικό αγαθό σε πανάκριβο εμπόρευμα, είναι οι βασικές αιτίες της σημερινής κατάστασης.
Όσες προβιές «ανεξάρτητου» κι αν φορέσουν σήμερα, με σκοπό να ψαρέψουν σε θολά νερά και να περιορίσουν τις αντιδράσεις των δημοτών μπροστά στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, δεν μπορούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους. Άλλωστε οι αναδιαρθρώσεις στην Τοπική Διοίκηση – ο χτεσινός «Καποδίστριας» και ο σημερινός «Καλλικράτης» που πιστά υπηρετούν-, δε σημαίνουν τίποτα άλλο παρά αρμοδιότητες χωρίς πόρους, νέοι φόροι στα λαϊκά στρώματα, ξεπούλημα της δημόσιας - δημοτικής περιουσίας. Σήμερα είναι ξεκάθαρο περισσότερο από ποτέ, ότι ο «Καλλικράτης» είναι το εργαλείο για την εφαρμογή αντιλαϊκών-αντεργατικών πολιτικών σε τοπικό επίπεδο, για την επιβολή πρόσθετων χαρατσιών. Η λογική της ανταποδοτικότητας και το εκβιαστικό ψευτοδίλημμα που έθεσαν, ότι εάν δεν ισοσκελιστούν τα έσοδα-έξοδα δε θα περάσει ο προϋπολογισμός του 2014 είχε ως μοναδικό σκοπό να παρθεί μια απόφαση «με το πιστόλι στον κρόταφο».
Όσο «φιλεύσπλαχνοι» και «ευαισθητοποιημένοι» κι αν θέλουν να εμφανιστούν τώρα, έχουν ευθύνη, γιατί κυβέρνησαν και κυβερνούν τόσα χρόνια τον τόπο, αλλά δεν ιεράρχησαν τις ανάγκες του και δεν προχώρησαν σε έργα υποδομής, έργα εξυπηρέτησης των σύγχρονων αναγκών των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής μας, παρά αρκέστηκαν σε έργα βιτρίνας και αμφιβόλου αναγκαιότητας.

Όσα σενάρια και προτάσεις κι αν ακουστήκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν με «μπακαλίστικη λογική», με το πώς αντιλαμβάνεται το ζήτημα ο καθένας, (ακόμα και security για τις πομώνες ακούστηκε) χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη που να εστιάζει σε τεχνικά έργα και στον τρόπο εμπλουτισμού των υπόγειων και επίγειων υδάτων, ούτε στην αναγκαιότητα προστασίας των δασών, που συμβάλλουν καθοριστικά στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Καμιά κουβέντα για την έλλειψη των απαιτούμενων αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων στην περιοχή. Άλλωστε η υποβάθμιση των υπηρεσιών της άρδευσης θα οδηγήσει με μαθηματικό τρόπο στην ιδιωτικοποίηση του τομέα αυτού.
Σαν ώριμο φρούτο θα πέσει η παράδοση της υπηρεσίας αυτής σε κάποιον μεγαλοεπιχειρηματία, οπότε -αργά ή γρήγορα- η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε νέες δραματικές αυξήσεις των τιμολογίων με γνώμονα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Η προσωρινή αναδίπλωση της Δημοτικής Αρχής με αύξηση των τελών σε 5€ το στρέμμα για κάθε καλλιέργεια, έχει απλά να κάνει με την εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, λόγω της μαζικής παρουσίας των συνδημοτών μας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Καλούμε τους δημότες να μην εφησυχάζουν, να μην επαναπαύονται σε προτάσεις – παγίδες για την δημιουργία επιτροπών. Είναι ένας κάλπικος τρόπος να «θαφτεί» το θέμα. 

Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου επανειλημμένα έχει διατυπώσει θέσεις για την άρδευση:

• Δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα διαχείρισης του νερού, που θα αντιμετωπίζει το νερό όχι σαν εμπόρευμα, αλλά ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση, την ανάπτυξη της κοινωνίας προς όφελος των παραγωγών και των δήμων.
• Επεξεργασία ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά στην έρευνα, προστασία, στις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της περιοχής.
• Σχεδιασμό και υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων υποδομής που θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση φαινομένων λειψυδρίας, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα (φράγματα, ταμιευτήρες, κλπ.).
• Λήψη μέτρων προστασίας της ποιότητας των νερών με ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων σε διαρκή αντιπαράθεση με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών, που κερδοσκοπούν ασύστολα προωθώντας διαχρονικά τη «σπατάλη χρήσης» αυτών των εφοδίων.
• Προστασία των δασών που ευνοεί τη συγκράτηση των νερών και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
• Εκσυγχρονισμό των αρδευτικών - υδρευτικών δικτύων και κατασκευή νέων σύγχρονων για να μειωθεί η απώλεια νερού.

Άμεσα διεκδικούμε:

Μείωση των τελών άρδευσης 50% από τις περσινές τιμές, όση και η μείωση του αγροτικού εισοδήματος με όποιον τρόπο κι αν αποφασιστεί να γίνει η τιμολογιακή πολιτική (ή με το στρέμμα ή με την ώρα), προκειμένου οι οικογένειες να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες βιοποριστικές τους ανάγκες.
Άμεση δημιουργία υπηρεσίας άρδευσης στο Δήμο και πρόσληψη εργαζόμενων με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οι προσλήψεις των υδρονομέων με εποχιακές συμβάσεις και εργασιακές σχέσεις-λάστιχο που εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή είναι μια ακόμη επιβάρυνση των αγροτών μέσω των τελών. 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου

Η Δημοτική Σύμβουλος
Κατερίνα Κουρίτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...