Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Σοβιετικές αφίσες - Viktor Koretsky

Οι άνθρωποι σπάζουν τα μονοπώλια.
Μια σπάνιας έμπνευσης σύνθεση,
όπου στο φόντο μιας τράπεζας ένας εργάτης,
αγωνίζεται να πνίξει το δολάριο. 
Victor Koretsky. Γεννήθηκε στο Κίεβο, σπούδασε στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών της Σχολής Εκπαίδευσης της Μόσχας. Επηρεασμένος από το έργο των καλλιτεχνών Rodchenko, Kloutis, Stenberg, αλλά κυρίως John Heartfield, στράφηκε προς τα γραφιστικά της πολιτικής τέχνης. Αποχτά γρήγορα το δικό του στυλ, μια πρωτότυπη σύνθεση ανάμεσα στη φωτογραφία και τη ζωγραφική, σε ένα αποτέλεσμα φωτομοντάζ. Οι σοβιετικοί ανακάλυψαν τον νεαρό καλλιτέχνη το 1930 με την πρώτη αφίσα του, που ήταν ένας ύμνος στην αλληλεγγύη «Οι εργαζόμενοι όλων των χωρών». Αφιερώνει την τεχνογνωσία του στην υπηρεσία του σοσιαλισμού. 
Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί αναπαραγωγή της Πράβδας, το επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ, βγαίνει στους δρόμους, τα σχολεία, τα θέατρα, τους δημόσιους χώρους, τα εργοστάσια και το κόμμα. 
Το έργο του μπορεί να διαιρεθεί σε τρεις κύριες περιόδους:
1. Του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τις συνέπειές του: Έναν ύμνο στον πατριωτισμό και τη συντήρηση της δυσπιστίας έναντι των εγκλημάτων της ναζιστικής Γερμανίας «εκδίκηση».
2. Εσωτερική πολιτική: με την μεταπολεμική περίοδο, Victor Koretsky λαμβάνει νέες οδηγίες. Δημοσιεύσεις με κίνητρο για την ανοικοδόμηση της χώρας που καταστράφηκε από την εισβολή: «Ο θρίαμβος στον πόλεμο, θα επικρατήσει μέσω της εργασίας», με ιδιαίτερη αξία της επιστήμης και το προϊόν εργασίας των εργαζομένων.
3. Πολιτική αντιαμερικανική στις διεθνείς σχέσεις: κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, στο ύψος του σοσιαλιστικού συστήματος, η αντι-αμερικανική εκστρατεία των σπάνιων σε βία φαίνεται σχετικά με τα θέματα του Πολέμου της Κορέας και στη συνέχεια στον πόλεμο του Βιετνάμ, στο ρατσισμό, την CIA και τον καπιταλισμό γενικότερα. 
Το 1985 δημοσιεύθηκε το βιβλίο του «υπεύθυνος ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός» είναι το τελευταίο του είδους του. Στην πραγματικότητα, πιο κρυφά, μια άλλη σειρά περιλαμβάνει επίσης δώδεκα αφίσες με τίτλο «Το αιματηρό έμβλημα της CIA», που εκπονήθηκε από το τμήμα προπαγάνδας, και τυπώθηκε 18 Μάρτη του 1986, με συνέπεια, αμελητέα σε σύγκριση με την ιστορική πρόκληση σημάδεψε το τέλος της καριέρας του. 
Πράγματι, τέθηκε σε εφεδρεία για να διανεμηθεί ευρέως σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών στις 11 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, μεταξύ Ρόναλντ Ρίγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στο Ρέικιαβικ, πάρθηκε η απόφαση να μπουν στο ψυγείο όλες οι εκτυπώσεις, με δεδομένες τις «θετικές» προχωρημένες διαπραγματεύσεις. 
Υψηλού επιπέδου και σημαντικές πολιτικές μέθοδες προπαγάνδας αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, έχουν μόνο αρχειοθετηθεί, μείνει πολύ λίγα αντίτυπα.
Πέθανε στη Ρωσία το 1998, στην ανωνυμία, ενώ η προσφορά του απλώθηκε για 50 χρόνια στον ρωσικό λαό ...
Ο Σοβιετικός καλλιτέχνης και σχεδιαστής Viktor Koretsky (1909-1998) δημιούργησε ένα έργο επιθετικό, με συναισθηματικά φορτισμένες εικόνες που άρθρωσε το κομμουνιστικό όραμα για τον κόσμο εντελώς αντίθετα από εκείνη των συμβατικών μορφών προπαγάνδας.
Οι σαγηνευτικές σκηνές του Koretsky για την επιβίωση και τα βάσανα έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργήσουν μια συναισθηματική σύνδεση μεταξύ των σοβιετικών και άλλων λαών που αγωνίζονται για τα πολιτικά δικαιώματα και την ανεξαρτησία σε όλο τον κόσμο. Αυτό το όραμα ενός πολυπολιτισμικού κόσμου της κοινής θυσίας που προσφερόταν μια δυναμική εναλλακτική λύση στον κομψό καταναλωτισμό της Madison Avenue και τη Δύση. Σύμφωνα με πολλούς, μπορεί να θεωρηθεί «ως ένα είδος της κομμουνιστικής προβολής για ένα μέλλον που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.»
Έκθεση στο Σικάγο.
Αντλώντας από μια εκτεταμένη ιδιωτική συλλογή της σοβιετικής τέχνης και της προπαγάνδας, η έκθεση αυτή παρουσιάζει σχεδόν ενενήντα αφίσες, φωτογραφίες του Koretsky, καθώς και τις αρχικές μακέτες. Είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση του Μουσείου στις Ηνωμένες Πολιτείες που θα επικεντρωθεί στον Koretsky, ο οποίος παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστος στη Δύση. Μαζί με μια δημοσίευση που εξερευνά τον αντίθετο, κοινό πολιτισμό προωθούνταν στο σοβιετικό μπλοκ και προβολή ταινιών. Το «Όραμα και κομμουνισμός» προσφέρει μια εντυπωσιακή νέα ερμηνεία της οπτικής επικοινωνίας στην ΕΣΣΔ.
Σειρά Ταινιών:
Η θεματολογία της έκθεσης θα επεκταθεί στον κινηματογράφο μέσα από προβολές των αγωνιστικών σοβιετικών ταινιών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου από του Κέντρο Σπουδών Κινηματογράφου.


Αφρική αγώνες. Αφρική νίκη!

Αμερικανική πολιτική. (εσωτερική- εξωτερική)

Αδελφότητα και ισότητα μεταξύ των εθνών.
























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...