Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Οι ανθρακωρύχοι μπλοκάρουν το κέντρο του Κιέβου για να σώσουν την Ουκρανία.

Στο Κίεβο και πάλι έχει αυξηθεί η σκληρότητα με μεγάλες κινητοποιήσεις ανθρακωρύχων. Πριν από μερικά χρόνια η ουκρανική πρωτεύουσα ζούσε τις «επιδρομές» που οργανώνονταν περιοδικά οι ανθρακωρύχοι του Donbass. Τώρα σπεύδουν στα υπουργεία ορμητικά με ειρηνικές προθέσεις προς το παρόν συνάδελφοί τους από την Δύση της χώρας.
Το διάσημο Khreschatyk στο κέντρο του Κίεβου ήδη κλείσει. Επιπλέον, είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες. 
Μέχρι στιγμής αναδύεται ένα νέο Μαϊντάν.

«Η καμπάνα» χτυπά για τον πρόεδρο της Ουκρανίας Petro Poroshenko και την κλίκα του, που είναι εξαιρετικά ανήσυχοι. Οι ανθρακωρύχοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση της Ουκρανίας (την οποία δεν σταματάν να επαινούν για «επαγγελματισμό» η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες) ότι οδηγεί στην «κατάρρευση ολόκληρη την οικονομία».
Προφανώς, ακριβώς γι 'αυτό τον έπαινο.

Πρώτα κατέλαβαν το Κίεβο οι ανθρακωρύχοι από τις περιοχές Lviv και Volyn. Αυτοί είναι από τα Δυτικά της Ουκρανίας. Οι περισσότερες από αυτές τις περιοχές (δεν πάει πολύς καιρός), περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή υποστήριξαν ένθερμα το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Κίεβο. Οι περιφέρειες αυτές ψήφισαν ενεργά στις προεδρικές εκλογές τον Poroshenko. Καθώς και υποστήριζαν ανεπιφύλακτα την «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης με επικεφαλής τον Yatsenyuk.
Και τώρα πρώτοι έσπευσαν στο Κίεβο για να σώσουν τη χώρα τους από την ομάδα Poroshenko.
Την Τετάρτη, σε μια συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον χίλιοι ανθρακωρύχοι, ήταν οργισμένοι από το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός της χώρας για το 2015 δεν προβλέπει την καταβολή ικανοποιητικών μισθών στους εργαζόμενους του κλάδου.
Επίσης, δεν υπάρχουν χρήματα για την υγεία και την ασφάλεια, και την παροχή κεφαλαίου για τις τεχνικές βελτιώσεις.
Τα κεφάλαια για το κλείσιμο της βιομηχανίας άνθρακα κατά Yatsenyuk βρέθηκαν.
Μπροστά από την κύρια είσοδο του κτιρίου της ουκρανικής κυβέρνησης την Τετάρτη, οι διαδηλωτές ξεδίπλωσαν πανό: «Ο φόρος επί των συντάξεων των ανθρακωρύχων - ντροπή για την κυβέρνηση», «κράτος χωρίς άνθρακα - άνθρωποι χωρίς φως» και «Όχι στο κλείσιμο των ορυχείων !!!».
Με κραυγές όπως «ντροπή» οι ανθρακωρύχοι χτυπούσαν τα κράνη τους στο τσιμέντο σε ένα κυβερνητικό κτίριο.
Ο Yatsenyuk δεν τόλμησε να βγει έξω στους διαδηλωτές.
Την Πέμπτη είχε προγραμματιστεί να συναντηθεί με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών ηγετών του Υπουργείου Ενέργειας και Ορυχείων.




Σήμερα το κέντρο του Κιέβου έχει αρχίσει να βράζει και πάλι κοντά στο κτίριο του Υπουργείου Ενέργειας από το πρωί έπιασαν δουλειά οι αξιωματούχοι. Σύμφωνα με τον πρώτο αναπληρωτή πρόεδρο του συνδικάτου της βιομηχανίας άνθρακα Valeria Mamchenko, την Πέμπτη θα διοργανωθεί καθιστική διαμαρτυρία, με πολύ περισσότερους ανθρακωρύχους από τις περιοχές Volyn, Lviv, Pavlograd, Dobropole, Κόκκινο, Selidovo, Lysychansk.
«Εμείς θα υποστηρίξουμε τα μέλη της αντιπροσωπείας μας στις συνομιλίες με το Υπουργικό Συμβούλιο αυτό είναι το κύριο καθήκον μας -. Για να σωθεί η οικονομία της Ουκρανίας. Μετά από όλα, αυτά που έκαναν με τη βιομηχανία άνθρακα -. Είναι η κατάρρευση του συνόλου της οικονομίας, είναι η κατάρρευση της ενέργειας, της μεταλλουργίας. Θέλω, λοιπόν, να ρωτήσω - γιατί το κάνουν», - δήλωσε ο Mamchenko.
Τόνισε επίσης ότι η κατάργηση των επιδοτήσεων προς τη βιομηχανία άνθρακα, θα είναι αιτία για την αύξηση των τιμών του άνθρακα. Και αυτό, με τη σειρά του, θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας - ένα νέο πλήγμα για τον πληθυσμό της χώρας. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι έτσι οριστικά τα ουκρανικά προϊόντα θα πάψουν να είναι ανταγωνιστικά. Οι ανθρακωρύχοι άρχισαν να το καταλαβαίνουν. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας - όχι.
Ακόμα ελπίζω να φτάσει το μήνυμα σε εκείνους που είχαν πρόσφατα για είδωλά τους. Ήδη οι ανθρακωρύχοι ζητούν την παραίτηση του υπουργού Ενέργειας και Βιομηχανίας Άνθρακα Βλαντιμίρ Demchishin.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...