Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Τι θα ψηφίσουν οι Ούγγροι;

Η κρίση των προσφύγων και το δημοψήφισμα για τις ποσοστώσεις που επιβάλλονται από την ΕΕ.

Σήμερα 2 Οκτωβρίου 2016 στην Ουγγαρία πραγματοποιείται δημοψήφισμα για να αποφασίσει αν οι ποσοστώσεις των προσφύγων, που θέλει να επιβάλει η ΕΕ σε όλες τις χώρες μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, είναι αποδεκτές.
Η ουγγρική κυβέρνηση, μαζί με άλλες της περιοχής, όπως της Σλοβακίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας (που ονομάζονται Visegrad (Βίσεγκραντ ή V4) Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία), έχουν πάρει μια πολύ επικίνδυνη θέση σχετικά με την πολιτική και τη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων από την ΕΕ.
Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν προκαλέσει οργή ​​στις χώρες των οποίων η γεωργία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές προς τη Ρωσία.
Η περίπτωση της Ουγγαρίας είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι ουγγρική γεωργία είναι μακριά από την άνθηση που είχε επί σοσιαλισμού.
Εδώ, ας δούμε, την Ουγγαρία του σήμερα.
Από τα 10 εκατομμύρια του πληθυσμού της, σχεδόν το 40% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας!
Το εξωτερικό χρέος της ανήλθε στο 80% του ΑΕΠ.
Η μείωση του πληθυσμού έχει γίνει μια σταθερή τάση. Το προσδόκιμο ζωής έχει πέσει δραματικά!
Από τη βιομηχανία; Μόνο αναμνήσεις. Το καμάρι της Ουγγαρίας, η μονάδα παραγωγής αυτοκινήτων - λεωφορείων «Ίκαρος», πωλήθηκε το έτος της ένταξής της στην ΕΕ, στη «Volvo» και τώρα παράγει μόνο διάφορα κομμάτια λεωφορείων. Και ας παρήγαγε παλιά 14.000 λεωφορεία ετησίως.
Ωστόσο, η Ουγγαρία δεν θεωρείται ηγετική βιομηχανική δύναμη, σε αντίθεση με την Τσεχική Δημοκρατία, για παράδειγμα. Όμως, ο γεωργικός τομέας ήταν ο πιο ισχυρός. Η φυτική και η ζωική παραγωγή και η βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων - σύμφωνα με τους ειδικούς, στην Ουγγαρία, τη χώρα των 10.000.000 κατοίκων θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τουλάχιστον άλλα 30 εκατομμύρια. Από όλα τα συγκροτήματα τροφίμων τώρα, καλά πηγαίνει μόνο το κρασί Tokay. Η γεωργική παραγωγή μειώθηκε κατά 9,5 φορές. Δεκάδες χιλιάδες αγρότες χρεοκόπησαν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πλημμύρισε την τοπική αγορά με φθηνά προϊόντα και οι τιμές που επικράτησαν κατέστρεψαν τους τοπικούς παραγωγούς. Μετά από αυτό οι τιμές έχουν ανέβει.
Η ανεργία των νέων έχει φτάσει το 28%. Οι παροχές ανεργίας έχουν πρόσφατα μειωθεί από 6 μήνες σε 3. Τις παίρνουν μόνο εκείνοι που δουλεύουν σκάβοντας χαντάκια ή καθαρίζοντας τους δρόμους και τους βόθρους, στα δημόσια έργα. Ο μέσος μισθός είναι 400€. Και η ουρά για δωρεάν σούπα μεγαλώνει.


Ουγγαρία: Το ίδιο παραμύθι - Η ιστορία με τις ξένες επενδύσεις.
Τώρα η χώρα έχει 30.000 ξένες επιχειρήσεις που έχουν καθεστώς δεκαετών φορολογικών κινήτρων. Δηλαδή, από αυτούς το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει λάβει σχεδόν τίποτα. Και μόλις λήξουν αυτά τα κίνητρα, δηλαδή σε 10 χρόνια, η εταιρεία λέει «αντίο» και παύει να υπάρχει.
Τώρα όλο και περισσότερες πολιτικές δυνάμεις στην Ουγγαρία θέτουν το ερώτημα του δημοψηφίσματος για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Η κρίση των προσφύγων του 2015,
έχει επιδεινώσει περαιτέρω τις συνθήκες των χωρών αυτών, ιδίως της Ουγγαρίας, με την κατεύθυνση της ΕΕ, πίσω από την οποία είναι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο το σιδερένιο χέρι του καπιταλισμού, το οποίο καθοδηγεί την ΕΕ. Η ΕΕ δεν συμφωνεί με τα κοινά συμφέροντα των λαών, αλλά με τα συμφέροντα των Ευρωπαίων κεφαλαιοκρατών ή και των Αμερικανών ιμπεριαλιστών.
.
Εισροή προσφύγων στην Ευρώπη το 2015. Πηγή:  Wikipedia

Οι λόγοι για το ουγγρικό είναι κατανοητοί, αλλά όχι από τη Δύση, η οποία με τη χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια προσπάθησε να δώσει μια ψευδή εικόνα του προβλήματος. Η Δύση υποβάλει την πολιτική της στην Ουγγαρία, ωστόσο πολλές φορές φτάνει ατυχώς στα άκρα, ώστε να παρουσιάζεται, σχεδόν, σαν μια φασιστική χώρα. (αν και αυτό φαινόταν από πριν: βλέπε  El País.)
Σύντομη περίληψη της προσφυγικής κρίσης το 2015

Το γεγονός είναι ότι η Ουγγαρία, είναι μια χώρα που δεν είναι πλούσια και όπου για ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, η ζωή είναι αρκετά σκληρή. Επίσης, δεν διαθέτει τους πόρους που μπορεί να έχει η Γερμανία ή η Αυστρία, ακόμη και εκείνους που έχει η Ισπανία. Το 2015 διαχειρίστηκε μια πλημμύρα δεκάδων χιλιάδων προσφύγων - σχεδόν 400 χιλιάδες για το σύνολο του 2015 - που έφτασαν στη χώρα περιμένοντας να πάνε στη Γερμανία ή σε άλλες πλούσιες χώρες της ΕΕ. Όντας η Ουγγαρία χώρα των συνόρων της Σένγκεν, έχει επωμιστεί το καθήκον (που επιβάλλεται από την ΕΕ και έγινε αποδεκτό από την Ουγγαρία με την υπογραφή συμφωνιών) της καταγραφής των προσφύγων και της οικοτροφής τους σε γηροκομεία ή κέντρα προσφύγων μέχρι να αποφασιστεί η κατάστασή τους. Τα στρατόπεδα αυτά ήταν ανοικτά, στην πράξη, οι πρόσφυγες παρέμειναν σ’ αυτά απλά λίγες μέρες, στη συνέχεια, βάδιζαν προς τη Βουδαπέστη πεζή και από εκεί στην Αυστρία, και αργότερα σε άλλες χώρες, κυρίως τη Γερμανία.
Εισροή προσφύγων στην Ουγγαρία μια εβδομάδα στη δεδομένη περίοδο (2015).
Πηγή:  wikipedia
Οι ουγγρικές αρχές είχαν ήδη διαμαρτυρηθεί από πολύ καιρό πριν, ότι όταν ο αιτών άσυλο το πάρει, με τον καιρό όντας ελεύθερος θα εξαφανιστεί. Έγιναν ανεύθυνες δηλώσεις από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τις οποίες θα γινόταν δεκτοί όλοι οι πρόσφυγες στη Γερμανία. Στη συνέχεια ήταν επιφυλακτική και σιγά σιγά, δεν έκανε τίποτα, παρά να αυξήσει τη ροή των προσφύγων βάζοντας δύσκολα καθήκοντα στις ουγγρικές αρχές (και άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα) χωρίς πόρους, επειδή προφανώς οι πρόσφυγες δεν ήθελαν να καταγράφονται από τους Ούγγρους. Σύμφωνα με τους κανόνες του Δουβλίνου, η χώρα εισόδου του Σένγκεν είναι υπεύθυνη για τους πρόσφυγες που διέρχονται από σύνορα της. Οι χώρες τελικού προορισμού έχουν το δικαίωμα (βάσει της εν λόγω νομοθεσίας) να απελάσουν τους «παράνομους» μετανάστες προς τη χώρα που έχουν εισέλθει στην ΕΕ. Ελάτε τώρα που αν η αίτηση ασύλου του πρόσφυγα είναι στην Ουγγαρία ή την Ελλάδα, έχει τη ευχέρεια η Γερμανία να την απορρίπτει. Οπότε οι περισσότεροι πρόσφυγες κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί η εγγραφή τους στην Ουγγαρία ή στην Ελλάδα για να μην καταγραφεί η θέση της εισόδου τους στην ΕΕ. Έτσι, ενώ η κυρία Μέρκελ ήταν πάσχιζε να προσφέρει καλό πρόσωπο και να μιλεί στην τηλεόραση και στον τύπο των φτωχών προσφύγων και να τους παροτρύνει να πάνε στη Γερμανία, όπου θα λάβουν όλη την γενναιοδωρία του γερμανικού λαού, απ’ την άλλη πλευρά, εν τω μεταξύ, οι γερμανικές αρχές διαμήνυαν στις ουγγρικές αρχές, απειλούσαν, να απελάσουν χιλιάδες πρόσφυγες στην Ουγγαρία και δεν ήταν μόνο απλές απειλές, η Γερμανία (και άλλες χώρες) άρχισαν νομικές διαδικασίες για τη διεξαγωγή αυτών των απελάσεων. Φυσικά αυτό δεν επηρεάζει μόνο την Ουγγαρία, εδώ μια πρόσφατη είδηση  ​​σύμφωνα με την οποία η Γερμανία θα απελάσει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Η Αυστρία, ωστόσο, έχει απειλήσει την Ουγγαρία ότι θα πάει στο δικαστήριο, αν ο ίδια δεν δέχεται τους πρόσφυγες που τους απευλαύνει. Τον Σεπτέμβριο του 2015, οι ουγγρικές αρχές ήταν απλά συγκλονισμένες, όταν ο σιδηροδρομικός σταθμός Keleti, στη Βουδαπέστη, ήταν γεμάτος με πρόσφυγες που είχαν σχηματίσει ένα στρατόπεδο στο σταθμό του υπόγειου σιδηρόδρομου, όπου εκατοντάδες από αυτούς γέμισαν, ελπίζοντας να αναρριχηθούν σε ένα από τα τρένα που πηγαίνουν στην Αυστρία. Τα τρένα προς τη Βιέννη ήταν γεμάτα πρόσφυγες τον Αύγουστο, αλλά από το Σεπτέμβριο τα πράγματα χειροτέρευσαν. Χωρίς προειδοποίηση, και στα τέλη Αυγούστου η αυστριακή κυβέρνηση άρχισε να σταματά τα τρένα και να κλείνει τα σύνορα οδικά και σιδηροδρομικά. Αυτό μόνο ως μια σύντομη περίληψη του ζητήματος, έτσι χωρίς λεπτομέρειες, όπως κάθε μέρα άλλαζε η κατάσταση.
Μια μέρα οι Αυστριακοί έκλεισαν τα σύνορα, εγκλωβίζοντας τους πρόσφυγες, καθώς έκλεισαν άμεσα και δεν επέτρεπαν τη διέλευση στα τρένα ή τα λεωφορεία ή οτιδήποτε, κόβοντας την κύρια οδό επικοινωνίας με την Ουγγαρία. Αυτά γίνονται όταν η γερμανική μηχανή προπαγάνδας δουλεύει υπερωρίες κατά της Ουγγαρίας. Μέχρι που η ουγγρική κυβέρνηση, αδύναμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, να λερώσει το πρόσωπό της καθώς θεωρήθηκε ένοχη για ένα πρόβλημα που δεν το είχε δημιουργήσει, αποφάσισε να κινήσει προς τα σύνορα με την Αυστρία όλους τους πρόσφυγες που το ήθελαν (χωρίς καν να προσπαθεί να τους εγγράψει) και έκλεισε τα νότια σύνορά της με φράχτη, ιδιαίτερα με τη Σερβία, για να αποτρέψει την άφιξη των νέων προσφύγων. Με τη σειρά της, άρχισε να ελέγχει τα στρατόπεδα των προσφύγων, τα οποία έκανε κλειστά (επιβάλλοντας σ' αυτούς που δεν μπορούσαν να φύγουν να εγκλειστούν εκεί). Οι Αυστριακοί κατέληξαν στην αποδοχή, δέχτηκαν τους πρόσφυγες από την Ουγγαρία ως ένα έκτακτο μέτρο (πράγμα που οι ουγγρικές αρχές έμαθαν μέσω facebook από τον Αυστριακό Πρωθυπουργό), και από τότε, κατά καιρούς εκ νέου κάνουν τον έλεγχο των συνόρων με την Ουγγαρία, παρά το γεγονός ότι και οι δύο χώρες είναι στην Σένγκεν. Τα μέτρα που λαμβάνονται από τους Ούγγρους είχαν επικριθεί σαν σκληρά από την ΕΕ και τους εκπροσώπους και τους μισθοφόρους που επιβάλλονται από τις ελίτ τους, τον Τύπο (για να αναφέρουμε φιλελεύθερους, οι οποίοι τα υποθάλπουν). Στη συνέχεια, δεν χρησιμοποιήθηκε το ίδιο ύφος, όταν άλλες χώρες άρχισαν να κάνουν ακριβώς το ίδιο ή ακόμα και χειρότερα! Και μάλιστα η ΕΕ, πιέζει την Ουγγαρία να άρει το φράχτη στα σύνορα, όταν η ίδια έχει χρηματοδοτήσει φράχτες συνόρων στη Θέουτα, τη Μελίγια και τον Έβρο. Όλη αυτή η σύγκρουση και η κριτική, ως επί το πλείστον είναι φλύαρη, και από το παρελθόν.

Όταν πρότεινε η ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2015 το σύστημα υποχρεωτικών ποσοστώσεων,
Πρόσφυγες στο υπόγειο σιδηροδρομικό σταθμό Keleti, στη Βουδαπέστη τον Σεπτέμβριο του 2015. Πηγή:  Wikipedia
το οποίο σήμαινε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να φιλοξενήσουν ένα ορισμένο αριθμό προσφύγων, και αν δεν το κάνουν θα υποστούν πρόστιμο, η ουγγρική κυβέρνηση το απέρριψε κατηγορηματικά. Και όχι μόνο η ουγγρική κυβέρνηση, στην πραγματικότητα, και οι άλλες χώρες της ΕΕ, δηλαδή η Τσεχική Δημοκρατία, η Ρουμανία και η Σλοβακία. Η Φινλανδία και η Πολωνία απείχαν ψήφισαν ναι, αλλά μετά από αυτό, τον Οκτώβριο του 2015, που σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση, αντίθετη με τις ποσοστώσεις, υποστηρίζουν την ουγγρική στάση. Επιπλέον, η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν θέσει το θέμα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Οι λόγοι για την απόρριψη απ’ τις εν λόγω χώρες είναι πολλαπλοί κοντολογίς όμως εθνικιστικοί. Κυμαίνονται από αρκετά «λογικά θέματα» και με τα οποία δύσκολα μπορεί κανείς να διαφωνήσει, μέχρι ακόμα σε πιο αμφιλεγόμενα ή ακόμη και επικίνδυνα - εθνικιστικά. Μεταξύ των επικρίσεων που έχουν ξεκινήσει σχετικά με το σύστημα των ποσοστώσεων είναι ότι απολύτως δεν μπορεί να λύσει τίποτα, αφού σημαίνει «διάδοση» 160 χιλιάδων προσφύγων, όταν στην πραγματικότητα ο αριθμός των προσφύγων είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν, ή τι θα συμβεί με εκείνους που δεν θέλουν να είναι στην ενδιαφερόμενη χώρα, θα πάνε αναγκαστικά;
Στην πραγματικότητα, αυτές τις μέρες έγινε γνωστό ότι  οι πρόσφυγες που μετεγκαταστάθηκαν στη Λετονία, πήγαν όλοι στη Γερμανία.
Η ακροδεξιά στην ΕΕ υποκινούμενη από το μεγάλο κεφάλαιο πιέζει λέγοντας: απειλούνται οι μισθοί, η ανάπτυξη του εγκλήματος, εν δυνάμει τρομοκράτες μπορεί να διεισδύσουν στους πρόσφυγες, για υπεράσπιση των ευρωπαϊκών χριστιανικών ριζών (προφανώς αυτά προέρχονται και από τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες μεταξύ άλλων, και τους φασίστες).  

Το δημοψήφισμα
Για να πάρει περισσότερη δύναμη και να αποφευχθεί κατά κάποιο τρόπο η επιβολή της ΕΕ, η δεξιά ουγγρική κυβέρνηση αποφάσισε να διεξάγει ένα εθνικό δημοψήφισμα σχετικά με τις ποσοστώσεις των προσφύγων. Σε περίπτωση νίκης του ΟΧΙ, η κυβέρνηση θα μπορούσε να χειριστεί ως μια δικαιολογία, τη γνώμη της ουγγρικής κοινωνίας, αν και προσπαθεί να το παρουσιάσει σαν πραγματικά κάτι δεσμευτικό. Η είδηση ​​του ουγγρικού δημοψηφίσματος δεν έκατσε καλά στην ΕΕ, η οποία φαίνεται να έχει μια φοβία που οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους.


Σε κάθε περίπτωση, στις 24 Φεβρουαρίου 2016, ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε το δημοψήφισμα για τις 2 Οκτωβρίου. Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι Ούγγροι πολίτες, έχει ως εξής:«Η ΕΕ χωρίς την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης, να επιβάλει την υποχρεωτική διευθέτηση των πολιτών όχι Ούγγρων, στην Ουγγαρία;»
Από την πρώτη στιγμή το κυβερνών κόμμα, το Fidesz (και οι σύμμαχοί του Χριστιανοδημοκράτες) τοποθετήθηκε στο ΟΧΙ στις ποσοστώσεις. Επίσης, η ακροδεξιά Jobbik, και το Κομμουνιστικό Εργατικό «Κόμμα (Munkáspárt)» αποφάσισαν να υποστηρίξουν το όχι.


Η περίπτωση του Εργατικού Κόμματος,

Σύμφωνα με τους κομμουνιστές, η κρίση των προσφύγων πρέπει να επιλυθεί στην πηγή, πράγμα που σημαίνει την αποδοχή της νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας και να συνεργασία με τη Ρωσία για την καταπολέμηση της ISIS για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν (σύμφωνα με  τη δήλωση του εργατικού Κόμματος για το δημοψήφισμα).

Το ίδιο ισχύει και για άλλους οργανισμούς, λιγότερο ή περισσότερο κοντά στο Fidesz (π.χ. συνδικάτα) - φυσικά κάθε οργανισμός έχει τους δικούς του λόγους.


Μειονότητα είναι τα φιλελεύθερα κόμματα που εξαρχής έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να ψηφίσουν ΝΑΙ στις ποσοστώσεις.


Για όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης το πράγμα δεν ήταν τόσο προφανές.
Το αριστερού περιβάλλοντος LMP (Μια άλλη πολιτική είναι εφικτή), μετά από αρκετούς μήνες αβεβαιότητας έχει τελικά αποφασίσει να μην συμμετάσχει στην εκστρατεία με οποιονδήποτε τρόπο, ή να κάνει οποιαδήποτε έκκληση προς τους ψηφοφόρους του. Μερικοί ηγέτες κομμάτων έχουν επικρίνει τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις της ΕΕ, άλλοι έχουν δηλώσει ότι προσωπικά θα απέχουν.
Εδώ, οι Σοσιαλιστές κάνουν πλάκα. Πηγή: index.hu
Το τσίρκο έχει έρθει από τα σοσιαλ - φιλελεύθερα κόμματα, τα οποία έχουν λιγότερο σαφείς και συνεπείς θέσεις, με έναν κραυγαλέο και προφανή καιροσκοπισμό για το καθένα. Έχουν περάσει από μια αρχική απόρριψη των ποσοστώσεων, στην αποδοχή, καθώς για το δημοψήφισμα ζητούν την αποχή, δεν θα «βοηθήσουν» την κυβέρνηση και επειδή, λένε, ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για μια πιθανή έξοδο της Ουγγαρίας από την ΕΕ. Πιστεύουν επίσης ότι το δημοψήφισμα είναι άνευ σημασίας και άνευ αξίας. Κάποιοι έχουν χρησιμοποιήσει έναν σκληρότερο τόνο (Η Δημοκρατική Συμμαχία έχει μιλήσει για να μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα) άλλοι με μια κάπως πιο ήπια γλώσσα (Σοσιαλιστικό Κόμμα). Η εκστρατεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι το πιο περίεργο το γεγονός που μπορεί να φανταστεί κανείς, καθώς έχουν ανακοινώσει το ΟΧΙ στις ποσοστώσεις, αλλά λένε τους ψηφοφόρους τους και τους οπαδούς τους να απέχουν και έχουν γράψει αφίσες με ένα γιγαντιαίο ΝΑΙ (και με μικρά γράμματα: «μείνετε στο σπίτι»).

Έρευνες για το δημοψήφισμα. Το Ναι, αντανακλά την αποδοχή των ποσοστώσεων που θέλει η ΕΕ να επιβάλει. Το Όχι, είναι η απόρριψη.NS / NC - Δεν ξέρω, δεν απαντώ. Για να είναι έγκυρο ένα μεγαλύτερο μερίδιο του 50% που απαιτείται. Πηγή: Στοιχεία από την επεξεργασία αυτό το άρθρο  της wikipedia.
Το περίεργο σε αυτό το δημοψήφισμα είναι και η έντονη εμπλοκή κάποιων «κοινωνικών οργανώσεων» «ΜΚΟ», ίσως επειδή η αντιπολίτευση, φιλοευρωπαϊκή, με το να μην τολμά να πει ανοιχτά Ναι τα έχει γυρίσει. Το κόμμα Dog Duo Colas, (ένα είδος πολιτικού κόμματος, αστείο), έχει αποδειχθεί ότι είναι μία από τις οργανώσεις που έχει δαπανήσει περισσότερα χρήματα  για την προπαγανδιστική εκστρατεία για το δημοψήφισμα (ένα μεγάλο μέρος τους η αντιπολίτευση). Το Dog Duo Colas θεωρεί ότι το δημοψήφισμα είναι παράλογο (και στην πραγματικότητα ζητά από τους υποστηρικτές του να πάνε και να ρίξουν άκυρα ψηφοδέλτια ).

Σε γενικές γραμμές, φαίνεται αρκετά σαφές ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι ενάντια στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις. Αυτό δεν αμφισβητείται και είναι επεκτάσιμο ακόμη και στους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης (και στην πραγματικότητα είναι ίσως ο λόγος που ακόμη και τα σοσιαλ - φιλελεύθερα κόμματα προτίμησαν απευθείας την ίδια ταχτική). Η πραγματική πρόκληση για την κυβέρνηση είναι να κάνει το δημοψήφισμα έγκυρο.


Δυό μέτρα και δυό σταθμά
Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι στην Ουγγαρία άλλαξε η νομοθεσία για να διασφαλιστεί η επιλογή της εισόδου στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μπορεί να φαίνεται σκανδαλώδες και αντιδημοκρατικό, και πράγματι είναι. Το 1997, ψηφίστηκε ένας νόμος που με λιγότεροι από 50% των ψήφων του πληθυσμού σε ένα δημοψήφισμα το κρίνουν έγκυρο. Και στην πραγματικότητα, μόνο χάρη στον εν λόγω νόμο θα μπορούσε να εγκριθεί η είσοδος της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ (ψήφισαν 49% και 46% αντίστοιχα, δηλαδή, με τον παλαιό νόμο, θα είχαν ακυρωθεί). Αλλά το 2011 η διάταξη αυτή ακυρώθηκε και τώρα πάλι είναι σε ισχύ η προηγούμενη νομοθεσία, δηλαδή ότι για την εγκυρότητα της ψηφοφορίας απαιτείται το 50% του πληθυσμού.


Γνωρίζοντας τι διακυβεύεται, το Fidesz έχει οργανώσει μια εκστρατεία με αρκετά έντονη προπαγάνδα, η οποία συχνά έχει εθνικιστικό δηλητήριο.

Μερικά παραδείγματα χρηματοδοτούμενης από το κράτος εκστρατείας:
Αυτό το ξέρατε; Μόνο στη Λιβύη υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο μετανάστες που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη.

Αν είστε ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, θα πρέπει να σέβονται τους νόμους μας.
Το φυλλάδιο που εκδόθηκε από την κυβέρνηση σχετικά με το δημοψήφισμα, εξηγεί τους λόγους για να ψηφίσει κάποιος όχι, καθώς τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Αναφέρει ότι «έχουμε το δικαίωμα να αποφασίσουμε πως θέλουμε να ζήσουμε», ότι η Ευρώπη πρέπει να προσπαθήσει να ανακόψει το κύμα των προσφύγων και να μην το ενθαρρύνει, και εκτός από το γεγονός ότι αυτό είναι μια επιβολή των Βρυξελλών. Στο 20 - σελίδων φυλλάδιο επικαλείται οικονομικό επιχείρημα για την αποδοχή των προσφύγων (αφού στην ΕΕ υπάρχουν πάνω από 20 εκατομμύρια άνεργοι), δεν φταίει ο καπιταλισμός γιαυτό, επίσης αναφέρεται ότι θα πρέπει να υπερασπιστεί τα εξωτερικά σύνορα και να συνεχίσουν να διατηρούν την εσωτερική ελευθερία (μια κριτική κατευθύνεται σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Αυστρία που έχουν αναστείλει τη συμφωνία του Σένγκεν για ένα διάστημα στα σύνορα με το πλήθος των προσφύγων, ενώ ασχολούνται με την κριτική στην Ούγγαρία.
Τέλος, μιλάει για τα «επικίνδυνα σχέδια των Βρυξελλών», που θέλουν να επιβάλουν πρόστιμο σε κάθε χώρα που δεν κάνει δεκτούς τους πρόσφυγες (σε ουγγρικό νόμισμα 78 εκατομμύρια φιορίνια) και σε σχέση με τη βοήθεια που έλαβε η Ουγγαρία απότην ΕΕ (1 εκατομμύριο ουγγρικά φιορίνια ανά κάτοικο κατά τα τελευταία 7 έτη), και ζητά «να σταματήσουν οι Βρυξέλλες».


Ενημερωτικό φυλλάδιο κάλυμμα για το δημοψήφισμα
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι σαφές είναι ότι το όχι θα επικρατήσει στο δημοψήφισμα (δεν θα ψηφίσουν περισσότεροι από το 50% των ψηφοφόρων).
Η απάντηση, σε λίγες ώρες ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...