Κυριακή 5 Απριλίου 2020

#CubaSalva: Η Κούβα σώζει!


Πώς μια μικρή ελεύθερη χώρα βοηθά όχι μόνο τον εαυτό της, αλλά και πολλές άλλες χώρες των οποίων το σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Μια γιατρός επισκέπτεται μια οικογένεια
για έναν τακτικό υγειονομικό έλεγχο
στην Αβάνα της Κούβας στις 31 Μαρτίου 2020

Η σημερινή πανδημία ελέγχει τις ικανότητες όλων των συστημάτων υγείας στον κόσμο, ανεξαιρέτως. Και πιο ειδικά, μιλάμε για τις πλούσιες χώρες του «πρώτου κόσμου», τις οποίες ο κορωνοϊός έπληξε πολύ σκληρά.

Τι γίνεται με την Κούβα; «Η Κούβα σώζει» - αυτό είναι ένα από τα δημοφιλή hashtags, και πολλοί αναρωτιούνται πώς ένα μικρό σοσιαλιστικό νησί βοηθά έναν μεγάλο κόσμο.


«Μόνο οι υπερήρωες δεν φοβούνται. Και δεν είμαστε υπερήρωες, είμαστε επαναστάτες γιατροί», λέει ένας κουβανός γιατρός, ο Λεονάρντο Φερνάντες σε συνέντευξή του στο Reuters πριν φύγει με πενήντα συναδέλφους του από την Κούβα για την Ιταλία, τη Λομβαρδία, στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του κορωνοϊού. Ο Leonardo Fernandez είναι ένας επαναστάτης και η Ιταλία είναι η όγδοη διεθνιστική αποστολή του, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής στη Λιβερία κατά την επιδημία του Ebola.

«Είμαστε εδώ επειδή ο ιταλικός λαός μας χρειάζεται», «Θα παραμείνουμε όσο χρειάζεται, όσο νιώθουμε χρήσιμοι» διαβεβαιώνει τους Ιταλούς, ο Δρ Κάρλος Ρικάρντο Πέρεζ Ντίαζ, επικεφαλής της κουβανικής αντιπροσωπείας στην Ιταλία. Σε μία συζήτηση με τοπικούς δημοσιογράφους που έλαβε χώρα στην πόλη Crema, όπου χτίζεται ένα από τα νέα νοσοκομεία ανέφερε:

Για τη σοσιαλιστική Κούβα, η αποστολή ιατρών όπου χρειάζονται περισσότερο δεν είναι μεμονωμένη δράση, αλλά εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα είναι μέρος της καθημερινής πραγματικότητας. Έτσι ερμηνεύεται εδώ ο διεθνισμός, η αλληλεγγύη και το επαναστατικό καθήκον.

Η κουβανική επανάσταση βοήθησε από την αρχή: η πρώτη ιατρική ομάδα μαζί με ένα φορτίο βάρους οκτώ τόνων με απαραίτητα υλικά και τρόφιμα στάλθηκαν τον Μάιο του 1960 στη Χιλή, η οποία υπέφερε από σεισμό. Στη συνέχεια η ομάδα συνάντησε τον Δρ Salvador Allende. Στους σεισμούς και στους τυφώνες στη Λατινική Αμερική, στην τραγωδία στην Αρμενία το 1988 (η Κούβα διοργανώνει τη μεταφορά περισσότερων από εκατό γιατρών και 50 τόνων φορτίου) και στο Ιράν το 1990, στις πλημμύρες στη Βενεζουέλα το 1999, στην επιδημία δαγκείου στο Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα και τον Ισημερινό στις αρχές της δεκαετίας του 2000, στο τσουνάμι στην Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα το 2004 - παντού η Κούβα βοηθά με τους γιατρούς και τις προμήθειές της. Τέλος, το 2005, ο τυφώνας Κατρίνα είχε καταστρέψει το έδαφος των ΗΠΑ. Μπροστά στις τρομερές συνέπειες, ειδικά για τους κατοίκους της Νέας Ορλεάνης, η Κούβα προσφέρει την βοήθειά της στην αμερικανική κυβέρνηση. Έτσι γεννήθηκε η ταξιαρχία που ονομάστηκε Henry Reeve - από ένα 19χρονο αγόρι από το Μπρούκλιν, ο οποίος πήγε να αγωνιστεί για την ελευθερία της Κούβας. Ο Enrique ο Αμερικανός, όπως τον ονόμασαν οι Κουβανοί, ανέβηκε στην τάξη του γενικού επιτελείου του Απελευθερωτικού Στρατού και πέθανε στη μάχη τον Αύγουστο του 1876.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν δέχτηκαν τότε τη βοήθεια της Κούβας. Αλλά η Ταξιαρχία Henry Reeve συνεχίζει την αποστολή της, που είναι να βρίσκεται εκεί όπου η βοήθεια των γιατρών είναι πιο απαραίτητη. Το 2010 βρισκόταν στην Αϊτή, τον Οκτώβριο του 2014 σε αρκετές αφρικανικές χώρες που πλήττονταν από επιδημία χολέρας, ενώ περισσότεροι από 250 Κουβανοί γιατροί ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για βοήθεια στην αντιμετώπιση της επιδημία του ιού Ebola.

«Ειλικρινά, ο κόσμος δεν ενδιαφέρθηκε τότε. Το ίδιο και τα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία αποτελούν ισχυρό παράγοντα στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης», λένε σε συνέντευξή τους μέλη ιατρικών ομάδων της Κούβας που εργάζονται σε βραζιλιάνικες φαβέλες και φτωχογειτονιές της Βενεζουέλας. 
«Τώρα όλα είναι διαφορετικά: Σήμερα, θα είναι δύσκολο για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης να κρύψουν την άφιξη της ταξιαρχίας στην Ιταλία. Όλα ήταν πολύ πιο απλά όταν πήγαμε σε κάποια φτωχή χώρα. Σήμερα όμως, οι Κουβανοί γιατροί και το ιατρικό προσωπικό φτάνουν σε μια από τις πλουσιότερες περιοχές του κόσμου, την Ιταλική Λομβαρδία ... Σε έναν κόσμο που είναι συνηθισμένος στην υπερβολή, η Κούβα θα μοιραστεί τους λίγους που έχει σε μια από τις σημαντικότερες πράξεις αλληλεγγύης και συνεργασίας στη σύγχρονη ιστορία. Είναι πραγματικά εκπληκτικό το γεγονός ότι για εμάς τους Κουβανούς αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά για αυτούς είναι κάτι τόσο ασυνήθιστο».

«Η προβολή μιας αντικειμενικής εικόνας για την κουβανική επανάσταση δεν υπήρξε ποτέ προτεραιότητα για τα δυτικά ΜΜΕ. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι η «ανωμαλία» και η «παράξενη» στάση της Κούβας στην παροχή κοινής βοήθειας προς αυτούς που την έχουν ανάγκη είναι πλήρως αντίθετη προς τη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία, η οποία κατανοεί την φαρμακευτική παραγωγή και τις ιατρικές υπηρεσίες ως εμπόριο», δήλωσε ο Κουβανός συγγραφέας και πρώην Υπουργός Πολιτισμού της Κούβας Αμπέλ Πριέτο Χιμένεζ.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, 39 Κουβανοί γιατροί προσγειώθηκαν στη Μαδρίτη: η δεύτερη ευρωπαϊκή ιατρική ομάδα του νησιού της ελευθερίας αποστέλλεται στην ΑνδόραΈνα θερμό καλωσόρισμα περιμένει κουβανούς γιατρούς ήδη στο αεροδρόμιο: οι οδηγοί ταξί της Μαδρίτης, βλέποντας τους ανθρώπους με τις λευκές ποδιές, άρχισαν να χειροκροτούν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 48 χώρες του κόσμου ζήτησαν βοήθεια από την Κούβα για την καταπολέμηση του νέου ιού.

Από τα μέσα Μαρτίου, συνολικά 28.729 Κουβανοί ιατροί ειδικεύονται σε 59 χώρες! Σε 37 χώρες όπου εργάζονται κουβανοί γιατροί, ανιχνεύθηκε κορωνοϊός. Πρόσφατα, απεστάλησαν 14 ομάδες κουβανών γιατρών (σχεδόν 600 άτομα) για την καταπολέμηση του κορωνοϊού στη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα, τη Γρενάδα, το Σουρινάμ, τη Τζαμάικα, την Αϊτή και άλλες χώρες.

Αξίζει να θυμηθεί κανείς τα λόγια του Φιντέλ Κάστρο στις συνθήκες αυτές: 
«Η χώρα μας δεν ρίχνει βόμβες σε άλλους λαούς, δεν στέλνει χιλιάδες αεροσκάφη για να βομβαρδίσουν πόλεις. Η χώρα μας δε διαθέτει ούτε ατομικά ούτε χημικά ούτε βιολογικά όπλα. Δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες και γιατροί που κατέχει η χώρα μας ανατράφηκαν στην ιδέα της σωτηρίας ζωών ... Δεκάδες χιλιάδες κουβανοί γιατροί παρέχουν διεθνιστικές υπηρεσίες στα πιο απομακρυσμένα και επικίνδυνα μέρη. Έχω πει κάποτε ότι δεν θα μπορούσαμε ποτέ και δεν θα κάνουμε απροσδόκητες προληπτικές επιθέσεις ενάντια σε οποιαδήποτε άλλη γωνιά της γης. Αντίθετα, η χώρα μας είναι σε θέση να στείλει γιατρούς που τους έχουν ανάγκη οι πιο απομακρυσμένες γωνιές του κόσμου. Γιατροί, όχι βόμβες! Ιατροί, όχι έξυπνα όπλα!»

***

«Η Κούβα έδωσε το χέρι της πολλές φορές, αλλά ποτέ πριν, τόσες πολλές φορές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», έγραψε ο υπουργός Υγείας της Κούβας Jose Angel Portal στο λογαριασμό του στο Twitter.

Υπενθυμίζουμε ότι μιλάμε για μια μικρή χώρα που έχει επιζήσει του οικονομικού εμπάργκο από τις Ηνωμένες Πολιτείες επί έξι δεκαετίες. Μιλάμε για μία σοσιαλιστική χώρα, η οποία συχνά κατηγορείται ότι είναι φτωχή από τα δυτικά μέσα. Η «φτωχή» Κούβα όμως, έχει ένα σύστημα καθολικής υγειονομικής περίθαλψης υψηλών προδιαγραφών, το οποίο δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει αυτά των χωρών που τη λοιδορούν. Να θυμίσουμε επίσης ότι έχει και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά του κατά κεφαλήν αριθμού ιατρών στον κόσμο (9 ανά 1000 άτομα το 2019)!

Θα είναι δύσκολο λοιπόν για τα δυτικά ΜΜΕ να κρύψουν την άφιξη της ταξιαρχίας στην Ιταλία. Όλα ήταν πολύ πιο απλά όταν πήγαν σε μια φτωχή χώρα. Αλλά σήμερα, οι Κουβανοί γιατροί φθάνουν στην πλουσιότερη περιοχή του κόσμου.
Γεννούνται αυτές τις μέρες στην Ιταλία και σε όλο τον κόσμο ερωτήματα όπως:
Πώς μετράμε τελικά τον πλούτο; Τι αξίζει περισσότερο; 
Τα πολυτελή ρούχα των ιταλικών οίκων μόδας ή οι λευκές ποδιές που είναι έτοιμες να βοηθήσουν έναν άνθρωπο, ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα έχει στο πορτοφόλι του; Το παράδειγμα της Κούβας αποδεικνύει ότι το επίπεδο ανάπτυξης των καθολικών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης, καθώς και της επιστήμης, εξαρτάται όχι μόνο από τον όγκο των υλικών πόρων του κράτους αλλά από το σύστημα της διανομής τους και από τις προτεραιότητες της κοινωνίας, τελικά από την οργάνωση της οικονομίας.

***


Αλλά η Κούβα δεν έχει μόνο έναν στρατό ιατρών που είναι έτοιμοι να πάνε οπουδήποτε στον κόσμο. Έχει επίσης εξαιρετικά αναπτυγμένη βιοτεχνολογία, επιτρέποντας στο νησί να διεξάγει τις δικές του φαρμακευτικές έρευνες, να βρίσκεται μπροστά στις επιστημονικές εξελίξεις, να ανακαλύπτει δικά του φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν έχουν ανάλογά τους στον κόσμο.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πρόσφατη είδηση ​​ήταν η χρήση από τους Κινέζους της ιντερφερόνης άλφα-2b που παράγεται από την τεχνολογία της Κούβας για τη θεραπεία ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό. Φυσικά, δεν μιλάμε για κάποιο είδος θαυματουργού φαρμάκου που θεραπεύει τον κορωνοϊό. Είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο φάρμακο και οι επιστήμονες και οι γιατροί σε όλο τον κόσμο «βρίσκουν» τρόπους να καταπολεμήσουν τη νέα μόλυνση προσπαθώντας να δοκιμάσουν ορισμένα φάρμακα.

Στην Κίνα, η ιντερφερόνη αυτή που αναπτύχθηκε στην Κούβα, παράγεται σε μία κρατική κινεζική επιχείρηση. Το φάρμακο καταχωρήθηκε στη χώρα αυτή ήδη από το 2007 και έκτοτε χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία ασθενειών όπως η ηπατίτιδα Β και Γ. Με την εμφάνιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, τα διοικητικά όργανα του κινεζικού συστήματος υγείας έχουν στραφεί προς την παρασκευή ιντερφερόνης για να προμηθεύσουν το φάρμακο αυτό. «Αυτό δεν είναι το μόνο φάρμακο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά ναι, είναι ένα από τα συνηθέστερα χρησιμοποιούμενα για την αντιμετώπιση του COVID-19», δήλωσε ο Santiago Duenhas Carrera, αναπληρωτής διευθυντής της κοινής κινεζικής-κουβανικής εταιρείας Changchun Heber Biological Technology.

Η ίδια η ιστορία της απόκτησης της κουβανικής ιντερφερόνης είναι ενδιαφέρουσα, ιδιαίτερα επειδή οι μελέτες αυτές διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας στην Κούβα ως σύνολο. Όλα ξεκίνησαν το 1981, μετά τη συνάντηση του Fidel Castro με τον ιατρό της Βόρειας Αμερικής Randolph Lee Clark. Ο Φιντέλ τον ρώτησε για τις σύγχρονες προσεγγίσεις για τη θεραπεία του καρκίνου και ο Lee Clark του μίλησε ειδικότερα για την έρευνα για τις ιντερφερόνες σε ένα ιατρικό ίδρυμα στο Τέξας. Μετά από αυτή τη συζήτηση, δύο Κουβανοί επιστήμονες πήγαν στο Τέξας. Στη συνέχεια, μια ομάδα ειδικών της Κούβας στάλθηκε στη Φινλανδία, στο εργαστήριο του καθηγητή Kari Cantella, ο οποίος διεξήγαγε έρευνες για τις ιντερφερόνες από τη δεκαετία του 1960. Μετά την επιστροφή τους στην Κούβα, μια ομάδα επιστημόνων στεγάστηκε σε ένα μικρό σπίτι που τους είχε παραχωρηθεί, μόλις 180 τετραγωνικά μέτρα, το οποίο μετέτρεψαν σε εργαστήριο. Μετά από πολλή δουλειά, στις 28 Μαΐου 1981, η πρώτη κουβανική ιντερφερόνη παρασκευάστηκε. Την ίδια χρονιά, η ιντερφερόνη εισήλθε στη μάχη κατά τη διάρκεια της επιδημίας αιμορραγικού δάγγειου πυρετού στην Κούβα, που επηρέασε περισσότερους από 300 χιλιάδες ανθρώπους, σκοτώνοντας 158.

Η ιστορία της κουβανικής αλληλεγγύης στην υγειονομική περίθαλψη θα ήταν ελλιπής, αν δεν αναφέρουμε τη Λατινοαμερικανική Ιατρική Σχολή (ELAM)Το έργο αυτό εμπνεύστηκε επίσης από τον Φιντέλ Κάστρο και γεννήθηκε τα τελευταία χρόνια του 20ου αιώνα ως αντίδραση σε μια σειρά καταστροφικών τυφώνων στην περιοχή που άφησαν πίσω 10.000 νεκρούς και αγνοούμενους, εκατομμύρια τραυματίες και τεράστιες οικονομικές απώλειες για τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Και σε αυτή την περίπτωση η Κούβα, η οποία δεν έχει ακόμη ανακάμψει από την Ειδική Περίοδο, εγκαινιάζει ένα σχέδιο για δωρεάν εκπαίδευση στην ιατρική για τους νέους από τις πληγείσες χώρες. Το 1999, η πρώτη ομάδα φοιτητών από τη Νικαράγουα ήρθε να σπουδάσει στο νησί ... Τα τελευταία χρόνια, η Κούβα έχει εκπαιδεύσει αρκετές δεκάδες χιλιάδες επαγγελματιών υγείας από όλες τις ηπείρους. Συμπεριλαμβανομένων των αυτόχθονων λαών της Λατινικής Αμερικής και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι περισσότεροι φοιτητές στη Λατινοαμερικανική Ιατρική Σχολή είναι νέοι από οικογένειες εργατών και αγροτών.

***

Τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, στην ίδια την Κούβα, καταγράφηκαν 170 κρούσματα μόλυνσης από κορωνοϊό. 4 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. Τρεις ασθενείς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και πέντε κρίνεται ότι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Ενόψει της πανδημίας, η Κούβα έκλεισε τα σύνορά της στην είσοδο ξένων ταξιδιωτών. Είναι προφανές πόσο επώδυνα είναι αυτά τα μέτρα για μια χώρα που λαμβάνει σημαντικό μέρος του εισοδήματός της από τον ξένο τουρισμό. Αλλά η ζωή και η υγεία των ανθρώπων, φυσικά, είναι πιο σημαντική.

Μια άλλη κίνηση κουβανικής αλληλεγγύης ήταν η άδεια εισόδου στο λιμάνι της Mariel του βρετανικού κρουαζιερόπλοιου MS Braemar. Ένα σκάφος με περισσότερους από χίλιους ανθρώπους και αρκετούς μολυσμένους με κορωνοϊό δεν μπορούσε να πάρει άδεια να αγκυροβολήσει σε οποιαδήποτε ακτή. Η Κούβα έγινε η μόνη χώρα που επέτρεψε την εκκένωση των επιβατών και του πληρώματος στην επικράτειά της, έτσι ώστε να επαναπατριστούν από το αεροδρόμιο της Αβάνας με πτήσεις τσάρτερ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εκκένωση των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου και η αναχώρησή τους από το αεροδρόμιο πραγματοποιήθηκαν από τους Κουβανούς σύμφωνα με τις υγειονομικές απαιτήσεις του ΠΟΥ. Για την διάσωσή τους, οι Βρετανοί ευχαρίστησαν θερμά την Κούβα, ιδιαίτερα στα κοινωνικά δίκτυα, εκφράζοντας την ελπίδα να επιστρέψουν στο νησί που τους φέρθηκε τόσο ευγενικά, όταν όλοι ξεχάσουμε το COVID-19.

***

Ο Φιντέλ Κάστρο, ο μεγάλος κομμουνιστής, ανθρωπιστής και σοφός που έδωσε στον κόσμο αυτήν την Κούβα, είπε κάποτε: «Νομίζω - επειδή είμαι αισιόδοξος - ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να σωθεί, παρά τα λάθη που έγιναν, παρά τον τεράστιο πλούτο που δημιουργήθηκε, πιστεύω στην υπεροχή των ιδεών πάνω από την εξουσία». 
Εμπνευσμένη από αυτές τις ιδέες, η Κούβα σπεύδει να βοηθήσει τον κόσμο.


 Αρθρογράφος: Olga Garbuz

1 σχόλιο:

aimsare είπε...

È vero! E spero che anche gli italiani si rendono conto del fatto che chi gli ha prestato aiuto in questo momento difficile è stato quello che meno si aspettavano! Viva Cuba! #cubasalva
Είναι αξιοθαύμαστο το τι μπορεί να κάνει ένα τόσο μικρό κράτος (αλλά τόσο καλά οργανωμένο!)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...