Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Δολοφονίες Νεοναζιστών: περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις


Το Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (γερμ.: Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD) είναι ένα Γερμανικό εθνικιστικό πολιτικό κόμμα.
Το NPD ιδρύθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1964 και είναι διάδοχος του Γερμανικού Αυτοκρατορικού Κόμματος (γερμ.: Deutsche Reichspartei, DRP). Ο Ούντο Φόιγκτ ηγείται του κόμματος από το 1996. Το NPD δέχεται τη σημερινή σημαία της Γερμανίας, αλλά συνδέεται εντονότερα με τη μαύρη-άσπρη-κόκκινη σημαία που χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες περιόδους της ιστορίας για να αντιπροσωπεύσει το γερμανικό εθνικισμό. Το NDP επίσης συνδέεται με το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD, η πλειοψηφία των Γερμανών θεωρεί το NPD ένα μη δημοκρατικό και καταστρεπτικό για την εικόνα της χώρας, κόμμα. Οι αντίπαλοι του NPD και τα ΜΜΕ, το βλέπουν ως ένα de facto νεοναζιστικό κόμμα. Οι κατηγορίες για νεοναζισμό προκύπτουν από την αντίθεση του κόμματος στους μη-λευκούς, στους Εβραίους και στους Μουσουλμάνους που ζουν στη Γερμανία καθώς επίσης και από τις συνεργασίες του Φόιγκτ με ιδεολόγους όπως ο Ντέιβιντ Ντιούκ (παλαιότερα βασικό στέλεχος της Κου Κλουξ Κλαν).
Η Verfassungsschutz ταξινομεί το NPD ως «απειλή στους συνταγματικούς κανόνες» λόγω της πολιτικής πλατφόρμας του και της φιλοσοφίας του. Είναι το εθνικιστικό κόμμα της Γερμανίας με τη γρηγορότερη αύξηση των ψηφοφόρων και των μελών του. Στις εκλογές του 2009 έλαβε 1,8%.
Από την Βικιπαίδεια



===============================
Uwe Mundlos Beate Zschäpe Uwe Böhnhardt
Περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις
Πριν από ένα χρόνο η Γερμανία συγκλονίστηκε από την ανακάλυψη μιας ομάδας ακροδεξιών εξτρεμιστών που αυτοαποκαλούνταν το Εθνικοσοσιαλιστικό Underground (ΝPU).  Από τώτε ξέσπασε διαμάχη και ακολούθησαν σειρά από έρευνες...
4 του Νοέμβρη του 2011: Ληστεία τράπεζας στο Άιζεναχ, Γερμανία.
Οι δύο ληστές, οι οποίοι διέφυγαν με ποδήλατα, με λεία 70.000 €. Αυτόπτες μάρτυρες έδωσαν στην αστυνομία σημαντικές πληροφορίες. Δύο ώρες αργότερα, οι αστυνομικοί πλησίασαν ένα ύποπτο camper van (κλούβα), που καιγόταν. Στα συντρίμμια του βρέθηκαν τα πτώματα δύο ανδρών: του Uwe Mundlos και Uwe Böhnhardt, γνωστών νεο-ναζί που είχαν περάσει στην παρανομία, στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Οι δύο τους είχαν πυροβοληθεί και μετά κάηκαν στο όχημα.
Σε αυτό το στάδιο, κανείς δεν υποψιαζόταν την πλήρη έκταση της υπόθεσης. Η αστυνομία βρήκε αρκετά όπλα, ένα από τα οποία κατέληξαν ότι είναι το πιστόλι που χρησιμοποίησε για να σκοτώσει την αστυνομικίνα Michele Kiesewetter στο Heilbronn τον Απρίλιο του 2007. Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο μυστηριώδη όταν, το ίδιο απόγευμα, υπήρξε μια πυρκαγιά που προκλήθηκε από έκρηξη σε ένα σπίτι στο Zwickau. Εκεί ζούσαν οι δύο νεο-ναζί, μαζί με μια γυναίκα που ονομάζεται Beate Zschäpe.
Μακάβριο βίντεο
Στα μπάζα οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα μακάβριο βίντεο, στο οποίο η ομάδα καυχιόνταν για τη διάπραξη μιας σειράς δολοφονιών από τον Σεπτέμβριο του 2000. Ισχυρίζονταν ότι σκότωσαν όχι μόνο την αστυνομικό Kiesewetter αλλά και εννέα άνδρες ξένης καταγωγής. Αυτό το βίντεο, με απόλυτη περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή, αποδείχθηκε ότι είναι το κλειδί για μια σειρά δολοφονιών που είχε πονοκεφαλιάσει την αστυνομία για χρόνια. Ξαφνικά φάνηκε ότι οι δολοφονίες οκτώ ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων τουρκικής καταγωγής και ενός Έλληνα άνδρα. Είχαν προφανώς διαπραχθεί από αυτούς τους τρεις τρομοκράτες, οι οποίοι αποκαλούσαν τους εαυτούς τους ως Εθνικό Σοσιαλιστικό Underground (NSU).
Τα ερείπια του σπιτιού Zwickau,
όπου βρέθηκε το ενοχοποιητικό βίντεο 
Το κίνητρο για τις δολοφονίες, τότε, ήταν η ξενοφοβία και ο ρατσισμός. Όμως, μέχρι την ανακάλυψη του βίντεο, οι ερευνητές είχαν υποθέσει ότι η παράξενη σειρά δολοφονιών πρέπει να αποτελείται από τις πράξεις εκδίκησης που συνδέονται με την κυριαρχία της τουρκικής μαφίας. Η υποψία αυτή αντικατοπτρίζεται επίσης σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την υπόθεση.
Για χρόνια, οι θάνατοι στην καθημερινή γλώσσα αναφέρονται ωμά ως "Döner δολοφονίες", (φαίνεται σαν μια νύξη στο τουρκικό κεμπάπ). Το όνομα της ομάδας εργασίας που ήταν επιφορτισμένη με τη διερεύνηση των εγκλημάτων ονομάστηκε “Βόσπορος”, ήταν από μόνη της μια ένδειξη του προσανατολισμού που είχαν οι έρευνες.

Ο επικεφαλής των τοπικών μυστικών υπηρεσιών παραιτείται
Ο Heinz Fromm παραιτήθηκε
από τη θέση του λόγω της υπόθεσης
Έντεκα χρόνια μετά την πρώτη δολοφονία της NSU, η είδηση ​​είχε προκαλέσει φρίκη στο κοινό, το ότι ένα τρίο  νεο-Ναζί είχαν ταξιδέψει σε όλη τη χώρα, χτυπώντας πολλές τράπεζες και εκτελώντας τουλάχιστον δέκα άτομα. Ένα ακόμη μεγαλύτερο σοκ ήταν η ανακάλυψη ότι τα εγκλήματά τους θα μπορούσαν πιθανώς να είχαν αποφευχθεί. Η γερμανική εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών γνώριζε για τους τρεις εξτρεμιστές ήδη από τη δεκαετία του 1990, αλλά έχασε στοιχεία από αυτούς παρά του ότι αρχικά τους είχαν υπό στενή παρακολούθηση. Για μήνες τώρα μια σειρά από κοινοβουλευτικές επιτροπές έχουν ερευνήσει αυτή την παράλειψη των υπηρεσιών ασφαλείας. Ο Heinz Fromm, για πολλά χρόνια ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος, παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη ότι σημαντικά αρχεία του οργανισμού που αφορούσαν την ομάδα ήταν κατεστραμμένα, δήθεν εν αγνοία του.

Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει υποσχεθεί συγγενείς των θυμάτων μια πλήρη και αυστηρή έρευνα. Η Μέρκελ είπε ότι αισθάνθηκε ντροπή και θλίψη στο πρόσωπο αυτής της εκπληκτικής σειράς των στυγερών δολοφονιών. Στο μνημόσυνο στο Βερολίνο στις 23 Φεβρουαρίου, περιέγραψε ως "εφιαλτικό" το γεγονός ότι εδώ και χρόνια το κυνήγι για τους δολοφόνους είχε εστιαστεί κυρίως στις οικογένειες των θυμάτων και στο περιβάλλον τους. Η Μέρκελ απευθύνθηκε στους συγγενείς, λέγοντας: "Γι 'αυτό, εγώ ζητώ τη συγχώρεση σας." Η Barbara John, πρώην υπάλληλος που ήταν αρμόδια για την ένταξη των αλλοδαπών στην περιοχή του Βερολίνου, έχει ήδη ανατεθεί από τη γερμανική κυβέρνηση να φροντίσει τους συγγενείς, παρέχοντάς τους συναισθηματική υποστήριξη και υλική βοήθεια, όπως είναι και οι συντάξεις των θυμάτων.

Τουρκική κοινότητα βλέπει αύξηση του ρατσισμού
Πριν από λίγες ημέρες Barbara John συντάχθηκε με τον επικεφαλής της τουρκικής Κοινότητας στη Γερμανία, Κενάν Kolat, προειδοποιώντας ότι ο ρατσισμός στη Γερμανία βρίσκεται σε άνοδο. Εκφράστηκαν αμφιβολίες ότι η αποκάλυψη του τρομοκρατικού κύτταρου NSU θα έχει ως αποτέλεσμα να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Η John επέκρινε τα κυβερνητικά γραφεία, καθώς υπάρχει μια δικής τους ατμόσφαιρα, λέγοντας ότι το πιο σημαντικό πράγμα ήταν να υπάρξει μια αλλαγή στη νοοτροπία. Ο Kolat ζήτησε τη διάλυση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος, στην παρούσα μορφή του. "Θέτει σε κίνδυνο το δημοκρατικό κράτος δικαίου", δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κοινότητας.
Συγκεντρώνονται στοιχεία για την ποινική δίωξη των περιπτώσεων σειράς δολοφονιών. Το μόνο κλειδί υποψιάζονται ακόμα ζωντανή, η Beate Zschäpe, ήταν υπό κράτηση για το παρελθόν έτος. Μία συν-ιδρυτής της NSU, η Zschäpe παραδώθηκε στην αστυνομία τέσσερις ημέρες μετά, αλλά αρνείται να δώσει στοιχεία. Αναμένεται να δώσει στις επόμενες εβδομάδες.

Η απαγόρευση του NPD ακόμη υπό συζήτηση...
Semiya Σιμσέκ (R.) και Gamze Kubasik
οι πατέρες τους δολοφονήθηκαν
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, το Γερμανικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD) έχει, επίσης, τεθεί υπό έλεγχο. Το ανοιχτά ακροδεξιό κόμμα θεωρείται από πολλούς από όσους είναι εξοικειωμένοι με τη σκηνή ως ένα είδος πολιτικής πτέρυγας του βίαιου δεξιού εξτρεμισμού. Σίγουρα υπήρχε μια προσωπική σχέση μεταξύ των μελών του NPD και του NSU. Οι εμπειρογνώμονες είναι διχασμένοι ως προς το εάν για αυτά   τα στοιχεία είναι επαρκή για να αποδειχτεί ότι το ίδιο το NPD έχει μια «επιθετική, μαχητική» στάση απέναντι στο δημοκρατικό κράτος δικαίου. Ομοσπονδιακό κράτος και υπουργοί Εσωτερικών θα αποφασίσουν πριν από το τέλος του έτους, έστω και αν δεν θα υποβάλει στο το Συνταγματικό Δικαστήριο μια δεύτερη αίτηση για την απαγόρευση του NPD. Για μήνες τώρα οι αρχές έχουν συγκεντρώσει ενοχοποιητικά στοιχεία. Η πρώτη προσπάθεια για απαγόρευση του δεξιού κόμματος, το οποίο ιδρύθηκε το 1964, χάθηκε το 2003, λόγω της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Οι δικαστές έκριναν το γεγονός ότι πολλά κορυφαία μέλη του NPD είχαν ενεργήσει ως πληροφοριοδότες των υπηρεσιών πληροφοριών, οδήγησε σε νομικές επιπλοκές ώστε να απαγορευθεί το κόμμα .

Θα πάρει μεγάλο χρονικό διάστημα η ερευνα; Θα συμβιβαστεί με τις πράξεις του NSU της τρομοκρατίας; Το κύριο πράγμα που οι συγγενείς των θυμάτων θέλουν είναι για τη δίκη της Beate Zschäpe και των άλλων υπόπτων να ξεκινήσει. "Βαθιά επιθυμία μας για την πλήρη διευκρίνιση θα πρέπει να επικυρωθεί από την δικαστική καταδίκη," δήλωσε ο Κερίμ Σιμσέκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Tagesspiegel ." Ο πατέρας του Ενβέρ, ενός ανθοπώλη που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στη Νυρεμβέργη στις 9 Σεπτεμβρίου του 2000 - κάνοντας τον το πρώτο θύμα της NSU.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...