Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ψήφισμα που αφορά την καταδίκη, την καταπολέμηση καθώς και την εξύμνηση του ναζισμού ενέκρινε ο ΟΗΕ


Η Μόσχα που είχε την πρωτοβουλία είναι δυσαρεστημένη με μια σειρά από χώρες που δεν υποστήριξαν το ψήφισμα ενάντια στην εξύμνηση του ναζισμού.
Το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα εκφράζει τη λύπη της ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία αρνήθηκαν να υποστηρίξουν ένα ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που μάχεται τη σύγχρονη μάστιγα του ναζισμού και άλλων ρατσιστικών κινημάτων.
"Είμαστε μπερδεμένοι και αναστατωμένοι με το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς ήταν κατά, καθώς και τα κράτη της ΕΕ που απείχαν, κατά την ψηφοφορία για το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο κέρδισε την έγκριση της πλειοψηφίας των χωρών μελών των Ηνωμένων Εθνών," ανέφερε το Ρωσικό υπουργείο Εξ. στην ιστοσελίδα του.

Εξίσου ενοχλητικό για τη Μόσχα είναι το γεγονός ότι η Ουκρανία, που έφερε το κύριο βάρος για την αντίσταση κατά του Ανατολικού blitzkrieg (του σχεδίου του Χίτλερ) κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν επέλεξε να υποστηρίξει το ψήφισμα. 


"Η θέση της Ουκρανίας, η οποία για άλλη μια φορά προτίμησε να απέχει από την καταδίκη της αποθέωσης του ναζισμού, αντί να πληρώσει φόρο τιμής στη μνήμη εκείνων που έχασαν τη ζωή τους για την καταπολέμηση αυτού του κακού είναι επίσης λυπηρό," ανέφερε το υπουργείο.

Το υπουργείο δήλωσε ότι ελπίζει πως η απόφαση θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στις χώρες που όπως λέει το ψήφισμα θα έπρεπε να λάβουν αποφασιστικά μέτρα εδώ και πολύ καιρό για να καταστείλουν τις προσπάθειες για την εξύμνηση του ναζισμού, συμπεριλαμβανομένων των βετεράνων των Waffen SS.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με πρωτοβουλία της Ρωσίας, σε συντονισμό με τις άλλες αντιπροσωπείες από 42 χώρες. Περίπου 120 κράτη ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, τρεις ήταν κατά (οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι Νήσοι Μάρσαλ) και 57 απείχαν.
Το έγγραφο εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την αύξηση των εξτρεμιστικών κινημάτων και πολιτικών κομμάτων που υποστηρίζουν "το ρατσισμό, τον εθνοκεντρισμό και την ξενοφοβία." Το ψήφισμα καταδικάζει την εξύμνηση του ναζιστικού κινήματος και των βετεράνων των Waffen SS μέσα από τα μνημεία και τα δημόσια γεγονότα που περιέχουν ναζιστική και νεο-ναζιστική προπαγάνδα .
Τέτοιες ενέργειες μολύνουν τη μνήμη των πολυάριθμων θυμάτων των Ναζί, έχουν αρνητική επίδραση στη νεότερη γενιά και έρχονται σε αντίθεση με τις δεδηλωμένες δεσμεύσεις των κρατών μελών του ΟΗΕ, δήλωσε.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η διάταξη που καταδικάζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη βεβήλωση ή την καταστροφή μνημείων προς τιμήν εκείνων που πολέμησαν εναντίον του Χίτλερ, καθώς και τις προσπάθειες για τη διεξαγωγή παράνομων εκταφών των λειψάνων για να επαναταφούν, κατέληξε η δήλωση του υπουργείου.
Η Ρωσία, η οποία έχασε εκατομμύρια στρατιώτες και πολίτες στον αγώνα ενάντια στο ναζισμό, έχει επικρίνει μια σειρά από αμφιλεγόμενες κινήσεις ξένων κυβερνήσεων. Το 2007, για παράδειγμα, η Εσθονία έλαβε την απόφαση να μεταφέρει το Χάλκινο Στρατιώτη, ένα μνημείο για τους τάφους πολλών σοβιετικών στρατιωτών, από το κέντρο του Ταλίν κοντά στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο του Ταλίν .
Η κίνηση αυτή υποκίνησε μαζικές ταραχές στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός διαδηλωτή ρωσικής καταγωγής .
Το ρωσικό σχέδιο συνυπογράφτηκε από τη Λευκορωσία, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, Αγκόλα, Μπαγκλαντές, Μπενίν, Βολιβία, Βενεζουέλα, Βιετνάμ, Γκαμπόν, τη Γουινέα, τη Ζιμπάμπουε, την Ινδία, το Ιράκ, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Κούβα, το Λάος, το Λίβανο, τη Μαυριτανία, τη Μιανμάρ, τη Ναμίμπια, το Νίγηρα, τη Νιγηρία, τη Νικαράγουα, το Πακιστάν, την Ρουάντα, τις Σεϋχέλλες, τη Συρία, το Σουδάν, την Τανζανία, την Ουγκάντα, τη Σρι Λάνκα, την Ισημερινή Γουινέα, την Ερυθραία, την Αιθιοπία και το Νότιο Σουδάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...