Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ένταση στις σχέσεις Ν. Αμερικής & Ευρώπης για τον Έβο Μοράλες

Η Νότια Αμερική οργίζεται κατά της Ευρώπης μετά την «επίθεση» στον Έβο Μοράλες
Στη φωτογραφία του Έβο Μοράλες απεικονίζεται η κόπωσή του και η οργή του. Χειρίζεται το κινητό τηλέφωνο ως ένας συνηθισμένος επιβάτης που η πτήση του έχει καθυστερήσει. Αυτή η φωτογραφία προκάλεσε ένα κύμα αγανάκτησης στους λαούς της Νότιας Αμερικής, όπως και στα γραφεία πολλών Νοτιο - Αμερικανών προέδρων. Κανείς δεν ξέρει ποιος τράβηξε την φωτογραφία, αλλά ο αντίκτυπός της ήταν μεγαλύτερος από την είδηση ​​που έφτασε από τη Μόσχα και στη συνέχεια από τη Βιέννη, οι δύο σταθμοί της όπως πολύ περιγράφουν "δοκιμασίας του Έβο".

Ο πρόεδρος της Βολιβίας είχε ήδη κινηθεί με το επίσημο αεροπλάνο του στη Μόσχα, όπου είχε παρακολουθήσει ένα συνέδριο χωρών που παράγουν πετρέλαιο, όταν ο πιλότος ανακοίνωσε ότι η Γαλλία και η Πορτογαλία έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους.
Στις χώρες αυτές υπάρχει μια υποψία ότι ο Edward Snowden, ο πρώην τεχνικός υπολογιστών της ΣΙΑ, που καταζητείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την αποκάλυψη κατασκοπίας, ήταν στο αεροπλάνο. Με άλλα λόγια, ότι ο Μοράλες είχε οργανώσει την διαφυγή. «Φαίνεται απίστευτο ότι οι αρχές των χωρών αυτών δε θα σκεφτόταν ότι με αυτή τη δράση οδήγησαν σε μια απρόσμενη χωρίς πρόβλεψη κρίση. Μια διαμάχη μεταξύ των δύο ηπείρων», δήλωσε ο Ρομπέρτο ​​Cartes, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες.
Η παλιά δυσαρέσκεια προς τη γηραιά ήπειρο θα ανακύψει σύντομα... Και οι πρώτες διαδηλώσεις ενάντιά της προέκυψαν από την Casa Rosada (Μπουένος Άιρες), όπου η Cristina Kirchner έκρινε ότι η παρενόχληση του Μοράλες σε ευρωπαϊκό έδαφος είναι μια πράξη ταπείνωσης. Μέσα από τον επίσημο λογαριασμό Twitter του, ο πρόεδρος έπαιξε ένα απόσπασμα της συνομιλίας που είχε με την ομόλογό του της Αργεντινής. «Γεια σου φίλη, πώς είσαι», λέει ο Evo. Η Cristina απαντά: «Εσύ με ρωτάς πώς είμαι;».
Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Αργεντινής, συμφώνησε με τους προέδρους του Περού, Ollanta Humala, και του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα , να συγκαλέσουν επείγουσα συνεδρίαση της Ένωσης Εθνών της Νοτίου Αμερικής (UNASUR) για τη απάντηση της «επιθετικής ενέργειας» ενάντιά του.
Σε αυτή την συζήτηση, ο Rafael Correa είπε σαρκαστικά ότι «ορισμένοι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι είμαστε ακόμα στην εποχή της αποικιοκρατίας και στην υποδούλωση του αμερικανικού λαού.» Με τη σειρά του, ο Humala ότι το κλείσιμο του εναέριου χώρου από τη Γαλλία και την Πορτογαλία, «δεν έχει καμία δικαιολογία», ειδικά όταν ελήφθη το μέτρο που βασίζεται σε μια φήμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...