Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Η γεωστρατηγικής σημασίας συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ

Ένας νόμος που επιτρέπει τις ισραηλινές αρχές να ταΐσει με το ζόρι Παλαιστίνιους απεργούς πείνας που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα των φυλακών του Ισραήλ εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο. Η αμφιλεγόμενη κίνηση δεν βρήκε υποστήριξη από τον Ιατρικό Σύλλογο του Ισραήλ.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε ένα σχέδιο νόμου που εισάγει μια πρακτική η οποία θα μπορούσε να λήξει με τη βία τις απεργίες πείνας των φυλακισμένων Παλαιστινίων, όπως αναφέρει το Reuters σήμερα. Οι αρχές εδώ και καιρό φοβούνται το ενδεχόμενο οι απεργίες πείνας να καταλήξουν σε θανάτους, οι οποίοι θα μπορούσαν, με τη σειρά τους, να οδηγήσουν σε αντιδράσεις και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Ωστόσο, Ιατρικός Σύλλογος του Ισραήλ αντιτίθεται στο νομοσχέδιο και ζήτησε από τους τοπικούς γιατρούς να μην συμμετάσχουν στην αναγκαστική σίτιση, αν ο νόμος τεθεί σε ισχύ. Η ένωση θεωρεί ότι η ιατρικά επικίνδυνη πρακτική είναι «ένα εξαιρετικά ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα» και μία μορφή βασανιστηρίου.
Ο Leonid Eidelman, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, είπε ότι είχε δώσει «οδηγίες στους γιατρούς να ενεργήσουν αποκλειστικά σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ηθικής και να μην ταΐσουν με το ζόρι κρατούμενους - απεργούς πείνας.», όπως αναφέρουν οι Times του Ισραήλ.
Ο Eidelman πρόσθεσε ότι «ο Ιατρικός Σύλλογος βλέπει την πρόθεση να νομοθετήσουν αυτή την πρακτική πολύ σοβαρά. Η αντίρρησή μας εκφράστηκε σε [εκπροσώπους] υπουργείων και στο Γενικό Εισαγγελέα της κυβέρνησης σε κάθε ευκαιρία.»
Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, το οποίο πρέπει ακόμα να περάσει δύο φορές από το κοινοβούλιο, επανήλθε από τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Gilad Erdan. Σύμφωνα με αναφορές, το σχέδιο νόμου έχει τροποποιηθεί έτσι ώστε να επιβάλλεται στους γιατρούς να συμφωνήσουν για τη διεξαγωγή της αναγκαστικής σίτισης.
«Οι απεργίες πείνας από τους κρατούμενους τρομοκράτες έχουν γίνει ένα όπλο με το οποίο προσπαθούν να απειλήσουν το κράτος του Ισραήλ», έγραψε ο Erdan στο Facebook. «Η σημερινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στέλνει ένα σαφές μήνυμα: ότι δε θα σκιαχτούμε μπροστά σε καμία απειλή.» (σ.σ. we will not blink in the face of any threat).
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Φυλακών του Ισραήλ, από περίπου 5.000 Παλαιστίνιους κρατουμένους, υπάρχουν σήμερα τέσσερις που αρνούνται να φάνε. Ένας από αυτούς είναι σε κρίσιμη κατάσταση, αφού ήταν σε απεργία πείνας για 36 ημέρες. Σύμφωνα με την ισχύουσα ισραηλινή νομοθεσία, είναι αδύνατο να παρασχεθεί θεραπεία στον απεργό πείνας ενάντια στη θέλησή του, αλλά μια επιτροπή δεοντολογίας μπορεί να εμπλακεί στη συγκεκριμένη απόφαση.
Ο Qadoura Fares, πρόεδρος του Συλλόγου των Παλαιστινίων Κρατουμένων, αποκάλεσε τη νομοθεσία ρατσιστική και ότι παραβιάζει το διεθνούς δίκαιο, σύμφωνα με το Reuters.
Πέρυσι, το νομοσχέδιο αναγκαστικής σίτισης καταδικάστηκε από υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, όπως και η εδραιωμένη ισραηλινή πρακτική της κράτησης Παλαιστινίων χωρίς επίσημη κατηγορία.
Ο Ειδικός Εισηγητής για τα βασανιστήρια και άλλες μορφές σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, Juan Méndez στη συνέχεια είπε ότι «δεν είναι αποδεκτή ούτε η αναγκαστική σίτιση, ούτε η χρήση απειλών για αναγκαστική σίτιση, αλλά ούτε και κάθε μορφή φυσικού ή ψυχολογικού εξαναγκασμού κατά των ατόμων που έχουν επιλέξει την ακραία προσφυγή σε απεργία πείνα για να διαμαρτυρηθούν κατά την κράτησή τους χωρίς κατηγορία και χωρίς ανθρώπινες συνθήκες κράτησης και θεραπείας.»
Από το RT.
Σχόλιο: Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, ο Νετανιάχου μένει.
Η παραπάνω είδηση θα ‘πρεπε, κατά τη γνώμη μου, να είναι αφορμή για άμεση διακοπή των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ. 
Αλλά θα πει κανείς, δε συγκινήθηκαν με τους βομβαρδισμούς αμάχων στη Γάζα, θα συγκινηθούν τώρα;
  • Πέραν από τις μούφα εξαγγελίες του ψεκασμένου Τσίπρα που έκοψε το τσουλούφι, από το νέο μνημόνιο που ψήνεται και κατά πώς φαίνεται θα σερβιριστεί στα θερινά τμήματα του στάβλου - κοινοβουλίου - με ομπρέλα και μαγιό,
  • Πέραν από τις απαράδεκτα πρόχειρες πανελλαδικές εξετάσεις και την παράδοση-παραλαβή μιας κρατικής παιδείας που ούτε κρατική, ούτε παιδεία είναι,
  • Πέραν από το νέο εργοστάσιο λέξεων που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και την πρόσληψη των «μπροστάρηδων του αγώνα της ΕΡΤ» για διευθύνοντες συμβούλους αυτού του νέου εργοστασίου (βλ. Brussels Group, έντιμος συμβιβασμός, -δεν- έρχεται η συμφωνία, κοινωνική συνοχή και τα σχετικά),
  • Πέραν απ’ τις ντροπιαστικές δηλώσεις Καμμένου για μοίρασμα του Αιγαίου με τους φονιάδες των λαών και δημιουργία καινούριας βάσης θανάτου,
έρχεται να προστεθεί σ’ αυτή τη μαύρη λίστα μιας ακόμα αστικής κυβέρνησης, η προσβολή προς την κοινή λογική της αδράνειας μπροστά σε αυτή τη βαρβαρότητα.
Να χαίρεστε τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ.
We are the world, we are the children, που λέει και ο Κοτζιάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...