Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Νόμπελ ειρήνης ο Ομπάμα


Είναι τραγική ειρωνεία που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει πάρει πριν ένα χρόνο το βραβείο Νόμπελ ειρήνης και του απονεμήθηκε στο Όσλο της Νορβηγίας τον Οκτώβριο του 2009. 
Παρόλο που προηγουμένως συμφώνησε να παραμείνει ανοικτή η κόλαση του Γκουαντάναμο.

Ο Αραβικός σύνδεσμος λέει ότι παραπλανήθηκε από τη δύση. Τυχαίο;

Η Μόσχα καταδικάζει δριμύτατα την διεθνή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Λιβύης. Υποκρισία;

Ενώ η Ουάσινγκτον υποβαθμίζει το ρόλο της στις εχθροπραξίες . Υποκρισία;

Ο Ομπάμα σε επίσκεψη στην Αφρική είπε ότι: “Το μέλλον ανήκει στην Αφρική”. Τι εννοούσε;

Το Σάββατο, τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ εξαπέλυσαν μια τεράστια θαλάσσια επίθεση πυραύλων εναντίον στόχων στο εσωτερικό της Λιβύης.

Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και υποβρύχια επιτέθηκαν με πάνω από 110 πυραύλους cruise και tomahawk στο λιβυκό έδαφος για να “προστατεύσουν” το λιβυκό λαό, και να επιτρέψουν στα γαλλικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη να επιβάλουν μια ζώνη "μη πτήσεων”. Η επίθεση κατά της Λιβύης σηματοδοτεί την τρίτη των Ηνωμένων Πολιτειών σε μουσουλμανική χώρα.

Να "καθίσει και να μιλήσει με τους εχθρούς", είχε υποσχεθεί ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για την προεδρία των ΗΠΑ.

Θα αποτελούσε έκπληξη αν η Ουάσιγκτον εκτρέπονταν από τη διαδρομή της αποχωρώντας από τη Λιβυκή στρατιωτική εκστρατεία, ή τουλάχιστον από την ηγεσία της.

"Εμείς δεν οδηγηθήκαμε σ’ αυτό”, είπε η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον σε ένα κοπάδι χήνες, δημοσιογράφους στο Παρίσι, το Σαββατοκύριακο.
"Εμείς δεν συμμετείχαμε σε μονομερείς ενέργειες, με κάθε τρόπο, αλλά υποστηρίζουμε σθεναρά τη διεθνή κοινότητα για ανάληψη δράσης εναντίον κυβερνήσεων και ηγετών οι οποίοι συμπεριφέρονται όπως ο Καντάφι."

Η απροθυμία της Ουάσιγκτον να διαφημίσει τη συμβολή της στην στρατιωτική επιχείρηση, δείχνει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα, δέχεται επίθεση στο εσωτερικό του κόμματός της, γιατί σύρεται στη γραμμή Μπους. Η προσπάθεια αυτή αποσπά την εχθρότητα από τον μουσουλμανικό κόσμο, για αυτή την κύρια γραμμή οι ΗΠΑ, σίγουρα δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά, να πληρώσουν το τίμημα για μια ακόμη πολεμική περιπέτεια.

"Η κυβέρνηση Ομπάμα θέλει πραγματικά αυτό να είναι ένα σύντομο γεγονός", παρατήρησε ένας ανώτερος αναλυτής της βρετανικής άμυνας, ο οποίος ζήτησε να μην προσδιοριστεί λόγω της θέσης του. Αλλά όλα τα στοιχήματα είναι ανοικτά σε αυτό το σημείο. Κανείς δεν είναι βέβαιος πόσο οι “συμμαχικές δυνάμεις” θα είναι σε θέση να ξεμπλέξουν με τη Λιβύη και για πόσο χρονικό διάστημα.

Παρεμπιπτόντως, η επίθεση του Σαββάτου σήμανε και την όγδοη επέτειο της έναρξης του πολέμου στο Ιράκ, που ξεκίνησε από τον προκάτοχό του Ομπάμα, Τζορτζ Μπους.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Alexander Lukashevich  είπε: "Oι επιδρομές από τον αέρα υπερβαίνουν κατά πολύ την εντολή των Ηνωμένων Εθνών με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ενέκρινε μια ζώνη no-fly και εξουσιοδότησε όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των αμάχων."

“Κατηγορηματικά προτρέπουμε τα κράτη του συνασπισμού να σταματήσουν την αδιάκριτη χρήση βίας", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Lukashevich, σύμφωνα με το Interfax.

"Είμαστε πεισμένοι ότι η εντολή που απορρέει από το ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εκδόθηκε ως ένα μάλλον αμφισβητούμενο βήμα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη άλλων στόχων, πέραν των διατάξεών του και εκθέτει τα μέτρα τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για την προστασία των αμάχων», είπε.

Η επιχείρηση "Οδύσσεια Αυγή” ξεκίνησε το Σάββατο. Χτύπησε τη Λιβύη με πυραύλους. Επίσης μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πρωτεύουσα Τρίπολη, καθώς και τις πόλεις Tarhuna, Maamur και Jmeil, είπε ο Lukashevich.
«Ως αποτέλεσμα [των πυραύλων], 48 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 150 τραυματίστηκαν, αποκάλυψε ο Lukashevich . "Ένα ιατρικό κέντρο έχει εν μέρει καταστραφεί καθώς γέφυρες και δρόμοι έχουν υποστεί ζημιά."

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Κρατικής Δούμας χαρακτήρισε την στρατιωτική επιχείρηση ενάντια στην Λιβύη ως καθαρή «επιθετικότητα», ενώ έκανε έκκληση για μια «νέα Νυρεμβέργη».
"Ντροπή στο ΝΑΤΟ, όλοι τους είναι δολοφόνοι και βάρβαροι”. "Όλοι αυτοί οι απατεώνες θα πρέπει να κριθούν μία ημέρα. Οι επιτιθέμενοι θα δώσουν λόγο για τα πολυάριθμα εγκλήματα που διέπραξαν σε ένα ανεξάρτητο διεθνές δικαστήριο, σε μια νέα δίκη της Νυρεμβέργης".

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε την Πέμπτη για την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Ρωσία και τέσσερα άλλα μέλη του συμβουλίου η Κίνα, η Γερμανία, η Βραζιλία και η Ινδία απείχαν από την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με την Τρίπολη η στρατιωτική επιχείρηση της Δύσης κατά της Λιβύης είναι: "μια παράνομη εισβολή σε ένα κυρίαρχο κράτος” και βλέπει ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά "μια πράξη τρομοκρατίας".
Μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό της Λιβύης, ο Καντάφι είπε: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη κατάφεραν να αποδείξουν στον κόσμο ότι δεν είναι πολιτισμένοι", τους είπε “είστε τρομοκράτες” - “επιτεθήκατε σε μια ασφαλή χώρα που δεν έκανε τίποτα εναντίον σας. Ζώα."

Η Λιβύη κατατάσσεται ως μία από τις δέκα μεγαλύτερες παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο. Ίσως αυτό να είναι το μεγαλύτερο ατόπημά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...