Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Владимир Чамов

Από την Κωνσταντινούπολη η άφιξη του Ρώσου διπλωμάτη στο αεροδρόμιο "Sheremetyevo-2", συγκέντρωσε ένα εντυπωσιακό πλήθος. Εκτός από τους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο ήρθαν οι συνήθεις bloggers, να πληροφορήσουν για το τι συμβαίνει, στο διαδίκτυο. Μερικοί ακόμη και με λουλούδια.
Πρέσβης απροσδόκητα έχει αποκτήσει δημοτικότητα μετά την παραίτησή του παραμονή της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το ψήφισμα 1973, που  έδωσε το πράσινο φως για τους βομβαρδισμούς της Λιβύης. Με φόντο μιας άνευ προηγουμένου ταχεία εκτίμηση του Πρέσβη, ανώνυμη πηγή του Κρεμλίνου («δεν εκπροσωπεί επαρκώς τα συμφέροντα της Ρωσίας στη Λιβυκή σύγκρουση»), έχουν άλλες πηγές κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο για κάποιο ανατρεπτικό τηλεγράφημα, που φέρεται ότι προέρχεται από τον πρεσβευτή.
Владимир Чамов
Ένας blogger ο Detnix, έγραψε: Ο Chamov πληροφορεί ότι «δίνουμε τη Λιβύη, στο έλεος της διεθνούς κοινότητας», έστειλε ένα τηλεγράφημα προς τον Πρόεδρο, ο οποίος τον αποκάλεσε προδότη.

Εκεί έχουμε ακόμη έναν πραγματικό άνθρωπο! Και ενώ αυτά είναι ακόμη ζωντανά - αυτός δεν χάνεται δεν σιωπά! Ο άνθρωπος ξέρει πραγματικά πολύ καλά  και φαίνεται ότι είναι έτοιμος να πει την αλήθεια.

Η επίσημη ερμηνεία της παραίτησης του Chamov: «για ανικανότητα» για «ανεπαρκή εκπροσώπηση των συμφερόντων της Ρωσίας στη Λιβυκή σύγκρουση.»
Υπενθυμίζουμε ότι ο Βλαντιμίρ Chamov υπηρέτησε στο Ιράκ τα τέσσερα θερμότερα χρόνια (2004-2008). Για το έργο του στο Ιράκ του απονεμήθηκε το βραβείο του «Τάγματος του θάρρους». Όταν δύο έτη και έξι μήνες πριν, ο Cham πήγε στη Λιβύη, οι φίλοι αστειεύτηκαν: «Ξέρετε πώς επιλέγετε μια χώρα! Λοιπόν, τίποτα, απλά λίγη ξεκούραση, στη θάλασσα». Και έπειτα υπάρχουν πληροφορίες ότι η Πρέσβυς Cham δεν είναι μόνο ότι καθαιρείται, υποβαθμίζεται σε όλους τους τίτλους, τάξεις, και τα βραβεία.
Ανταποκριτές κατάφεραν να πάρουν συνέντευξη από τον Vladimir Chamov αμέσως μετά την έλευσή του:
- Πώς αξιολογείτε τη συνταξιοδότησή σας;
- Είναι θέμα του προέδρου.
- Μπορείτε να πείτε για το τηλεγράφημα του Πρόεδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος σας αποκάλεσε προδότη;
- Όχι, δεν ήταν αυτό το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος.
- Ποιο ήταν το περιεχόμενο;
- Έγραψα το τηλεγράφημα, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Ρωσίας στη Λιβύη. Η χώρα μας πρόσφατα επικεντρώθηκε στη στενή συνεργασία. Δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να χάσει έναν συνεργάτη. Οι Ρωσικές εταιρείες έχουν υπογράψει μερικά χρόνια πριν, πολύ επικερδή συμβόλαια δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα μπορούσε να χάσει και έχουν ήδη χαθεί. Ότι σε ορισμένα σημεία μπορεί να θεωρηθεί ως προδοσία των ρωσικών συμφερώντων.
- Ο επικεφαλής της Τζαμαχιρίας Καντάφι καταπίεζε τους ανθρώπους του, πιθανώς οικονομικά αυτό δεν μετράει;
- Για τι είδους καταπίεση μιλάτε, όταν στους πολίτες της Λιβύης παρέχονται ελεύθερα άτοκα δάνεια για την κατασκευή κατοικιών για είκοσι χρόνια, ένα λίτρο  ένα σεντ είναι το κόστος της βενζίνης, για το φαγητό σχεδόν τίποτα και το νέο Κορεατικό τζιπ KIA ήταν διαθέσιμο σε μόλις 7.500 δολάρια (5200 ευρώ). Τώρα η χώρα αυτή δεν είναι τίποτα περισσότερο.
- Όμως, υπήρξαν αναφορές ότι ο Καντάφι είχε επιτεθεί σε ειρηνικούς διαδηλωτές.
- Η Διεθνής Επιτροπή επρόκειτο να διεξαγάγει ανεξάρτητη έρευνα. Ο Καντάφι, απευθύνθηκε στην Επιτροπή. Αλλά εκείνη την ημέρα, όταν ήταν να έρθει, άρχισε ο βομβαρδισμός. Ακριβώς για να μην την αφήσουν να λειτουργήσει. Αν ο Gadhafi έχει καταστρέψει χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές, να δώσει η Επιτροπή την επιβεβαίωση για αυτό αυτό!
- Συναντηθήκατε με τον Καντάφι;
- Ναι. Μιλήσαμε αρκετά συχνά. Αυτός με κάλεσε, κάλεσε τους ινδούς και κινέζους πρέσβεις την περασμένη εβδομάδα και ζήτησε να διευκρινίσουμε τις θέσεις των χωρών μας.
- Τι σας εντυπωσίασε με τον Καντάφι; Συγγνώμη για το ερώτημα: είναι ένας έξυπνος άνθρωπος;
- Ναι. Απολύτως.
- Υπερβάλλετε;
- Όχι! Μην ξεχνάτε ότι αυτός ο άνθρωπος κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Λιβυκής επανάστασης πέταξε τον αμερικανικό στρατό από τη Λιβυκή ακτή, τη στρατιωτική βάση. Ακόμη δεν μπορούν να του το συγχωρήσουν. Είναι απολύτως επαρκής. Όταν συναντηθήκαμε ήταν ήρεμος. Ήξερε τι να κάνει.
- Πόσο μπορεί να κρατήσει ο Καντάφι;
- Τρεις ή τέσσερις μήνες. Ακριβώς έτσι, όσο είναι αρκετό το απόθεμα των τροφίμων. Τώρα όλες οι παραδόσεις από αέρα και θάλασσα έχουν μπλοκάρει.
- Πιστεύετε ότι για ένα παρατεταμένο πόλεμο, όπως στο Ιράκ, η Λιβύη είναι αδύνατη;
- Νομίζω ότι δεν είναι.
- Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί στη συνέχεια;
- Φοβάμαι ότι μετά την Λιβύη, πολύ σύντομα, θα στραφούν στη Συρία και στη συνέχεια στα άλλα ασιατικά κράτη.
- Ποιος ο λόγος της παραίτησή σας;
- Είναι στο διάταγμα. Λεπτομέρειες, δεν ξέρω. Τώρα θα διευκρινιστεί. Από πολλές απόψεις, νομίζω ότι η απόφαση του προέδρου είναι σωστή, και είναι εδώ γιατί. Αν ο πόλεμος ξέσπασε όταν οι άνθρωποι σκοτώνονται, στη συνέχεια έχασε από τους διπλωμάτες. Διπλωμάτες πρέπει να αγωνιστούμε για την ειρήνη. Εδώ είναι οι λόγοι.
- Η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο;
- Δύσκολα. Χρειάστηκε ένα μπλοκ - με την Κίνα, την Ινδία ...
- Πιστεύετε ότι η Ρωσία θα ασκήσει βέτο;
- Δεν είναι δουλειά μου. Αυτό είναι μια κουζίνα του ΟΗΕ.
- Τι άλλο σας έγραψαν στη Μόσχα;
- Δεν ήθελαν να αναφερθώ  σ αυτό που μου είπε η ηγεσία της Λιβύης, ήμουν συνεχώς προκλητικός. Δυστυχώς, η κατάσταση εξελίσσεται στη χειρότερη περίπτωση. Οι επιδρομές θα ενταθούν. Την πρώτη μέρα σκοτώθηκαν 48 άτομα. Όλα θα πάνε αυξανόμενα. Οι άνθρωποι πεθαίνουν. Η κατοικία του Καντάφι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και περιβάλλεται από κατοικημένα σπίτια. Έτσι τα θύματα είναι αναπόφευκτα.
- Ο Πούτιν έχει αποκαλέσει τις ενέργειες του συνασπισμού «σταυροφορία». Συμφωνείτε με τον ορισμό αυτό;
- Ο Vladimir Vladimirovich, μου αρέσει ιδιαίτερα, με μεγάλη σαφήνεια, συντομία και με σαφήνεια δίνει τον ορισμό. Εδώ, νομίζω ότι δεν απέχει πολύ από την αλήθεια.

Ο πρώην Ρώσος πρεσβευτής στη Λιβύη, Βλαντιμίρ Chamov, ο οποίος πρόσφατα αποσύρθηκε από τη διπλωματική, θα συνεχίσει να εργάζεται στο Υπουργείο Εξωτερικών...

2 σχόλια:

Λευτέρης-Δικαίος Παπαδέας είπε...

Πολύ ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό το άρθρο σου. Λιγάκι πάσχει η διατύπωση, μάλλον λόγω μετάφρασης(;), αλλά αυτό δεν είναι ουσιώδες και δεν μειώνει την αξία του. Νόημα και, κυρίως, συμπεράσματα βγαίνουν. Μπράβο σου!

Gekoudi είπε...

@Λευτέρης Δικαίος: Η αλήθεια είναι ότι το έγραψα βιαστικά και ότι οι πηγές μου είναι ξένα αντιπολεμικά blog και κρατικά site. Είναι αληθινό και τεκμηριωμένο. Δεκτή η παρατήρησή σας. Ευχαριστώ για το σχόλιό σας. Προτίμησα επειδή τα γεγονότα τρέχουν, να το ανεβάσω βιαστικά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...