Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Tomahawk (τσεκούρι) στις κοινωνικές δαπάνες στις ΗΠΑ

Η πλειοψηφία των Αμερικανών σίγουρα δεν ευθυμεί τα Λιβυκά τύμπανα του πολέμου να τους απογυμνώσουν τον προϋπολογισμό, ωστόσο μερικοί στις ΗΠΑ μπορούν να επωφεληθούν πραγματικά από μια μακροχρόνια πολεμική εκστρατεία.
Το αναφερόμενο κόστος μιας πυραυλικής επίθεσης Tomahawk ξεκίνησε στη Λιβύη να είναι 1 με 1,5 εκατομμύρια δολάρια. Έχει μόνο λίγες ημέρες σε λειτουργία η "Οδύσσεια Αυγή" και ήδη το κόστος των βομβαρδισμών από τη θάλασσα και τον αέρα ανεβαίνει στα ύψη. Η τιμή του μία ημέρα και μόνο ήταν περισσότερο από 100 εκατομμύρια δολάρια.
Το κόστος
"Μέσα στις δύο πρώτες ώρες που πυροδοτήθηκαν οι 110 πύραυλοι Κρουζ, τόσο απλά, υπάρχουν χιλιάδες δάσκαλοι, που φυσικά, θα μπορούσαν να πληρώνονταν," είπε η Sara Flounders, συνιδρυτής του Κέντρου Διεθνούς Δράσης στη Νέα Υόρκη.

Η χώρα έχει εμπλακεί και πάλι, 
έρχεται όμως σε μια εποχή που οι εκπαιδευτικοί για να μην αναφέρω άλλους δημόσια εργαζόμενους που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, περίπου 10 τοις εκατό των ανθρώπων είναι άνεργοι, και η χώρα αντιμετωπίζει 14 τρισεκατομμύρια δολάρια του εθνικού χρέους. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δεσμεύσει τρισεκατομμύρια για τους εν εξελίξει πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Ωστόσο, παρ' όλα αυτά, έχουν κινηθεί προς τα ηνία αυτής της διεθνούς επέμβασης.

"Οι ΗΠΑ είναι σαφές ότι δεν έχουν χρήματα για αυτό. Θα καταλήξετε να παίρνετε χρήματα από άλλα σημαντικά προγράμματα της ημεδαπής," είπε ο Dennis John Kucinich (Κογκρέσο των ΗΠΑ), παρατήρησε, σχετικά με τον πόλεμο, οτι θα κοστίσει τουλάχιστον το μισό δισεκατομμύριο δολάρια για την πρώτη εβδομάδα.

Και άλλοι νομοθέτες βρίσκονται σε συνεχή διαμάχη στις ΗΠΑ για το πρόβλημα των χρημάτων που δεν πάνε στο κοινό αλλά στο κενό.

"Είναι μια παράξενη στιγμή, κατά την οποία το σύνολο σχεδόν των ημερών μας στο Κογκρέσο αναλωνόμαστε μιλώντας για προϋπολογισμούς, τα ελλείμματα, εξωφρενικά προβλήματα, και όμως την ίδια στιγμή όλα αυτά περνάνε εύκολα ενώ είναι ιδιαίτερα δαπανηρά," δήλωσε ο Ρίτσαρντ Λούγκαρ, μέλος της η επιτροπή της Γερουσίας για τις Εξωτερικές Σχέσεις.

Η αποστολή αυτή οδηγήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά γρήγορα οι ΗΠΑ έχουν αναδειχθεί στην πρώτη γραμμή, έτσι θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν αξίζει ο κίνδυνος για τόσα πολλά έξοδα για να δικαιολογηθεί ο ρόλος αυτός για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρά τους ισχυρισμούς της ανθρωπιστικής παρέμβασης, οι άνθρωποι στους δρόμους, δεν το δέχονται και φωνάζουν «όχι αίμα για πετρέλαιο» .

"Η αποστολή των ΗΠΑ είναι να σταματήσει ο Gadafi να ασκεί οποιαδήποτε επιρροή επί των τιμών του πετρελαίου", επιμένει ο Michael Ruppert, Διευθύνων Σύμβουλος της CollapseNet.

Peak oil. 
Peak oil είναι το χρονικό σημείο που έχει επιτευχθεί κατά το μέγιστο ποσοστό η παγκόσμια πετρελαϊκή εξόρυξη, μετά την οποία ο ρυθμός παραγωγής εισέρχεται στην τελική παρακμή.

Ο ειδικός Michael Ruppert λέει ότι ο πραγματικός λόγος για την αιματοχυσία βράζει κάτω στο 1,5 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα που προέρχονται από τη Λιβύη. Στη Δύση δεν μπορούν απλά να αντέξουν οικονομικά να τα χάσουν.

"Δεν μπορείς να πάρεις οποιαδήποτε προμήθεια από έξω και να μην περιμένεις την τιμή να ανέβει δραματικά για όλους στον πλανήτη", λέει ο Μάικλ.

Αλλά αυτό δεν επηρεάζει την τσέπη όλων. Σύγκρουση αυτή θα είναι καλή μόνο για μερικές από τις πιο ισχυρές εταιρείες των ΗΠΑ - στρατιωτικούς εργολήπτες.

«Είτε είναι η GE, είτε η Halliburton έχουν κάνει κυριολεκτικά υπερκέρδη, θεαματικά κέρδη στα ανοικτά μέτωπα των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν», λέει η Σάρα Flounders. "Έτσι δεν θα είναι διαφορετική η άποψη του πολέμου στη Λιβύη, σε μια εποχή που ένα μεγάλο μέρος έχει ανατεθεί σε τρίτους."

«Ο βομβαρδισμός των στόχων αυτών και η καταστροφή στρατιωτικού εξοπλισμού στη Λιβύη ανοίγει τις αγορές για περισσότερες αμερικανικές, βρετανικές και γαλλικές πωλήσεις όπλων στον κόσμο», εξηγεί ο Keith Harmon Snow, ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος και πολεμικός ανταποκριτής.

Δικαιολογείται ίσως για μερικούς που έχουν επωφεληθεί, από έναν πόλεμο που προσθέτει φόρους και άλλες συγκρούσεις, για την οικονομία των ΗΠΑ και τη φήμη της στον κόσμο.

"Θα έχουμε τον υπόλοιπο κόσμο θυμωμένο μαζί μας"
"Θα περάσουν τουλάχιστον το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια στο Αφγανιστάν, και τώρα στη Λιβύη. Οι ΗΠΑ πρέπει να αρχίσουν με επίκεντρο τα πράγματα εδώ στο σπίτι μας, διαφορετικά δεν θα είναι μόνο αυτή η ρήξη, αλλά θα έχουμε τον υπόλοιπο κόσμο θυμωμένο μαζί μας", λέει ο Dennis Kucinich.

Και το κόστος αυτό, ορισμένοι πιστεύουν, είναι υπερβολικά υψηλό για την Αμερική και οι Αμερικανοί θα κληθούν να το πληρώσουν.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολλά τα λεφτά, που λέει και το ρητό.

Γιαυτό έτρεξε ο πανάθλιος δικός μας ΓΑΠ να μπει στην συμμαχία των προθύμων για εισβολή. Μήπως και πάρει κανένα ψίχουλο από την πίτα, μήπως και διατηρήσουν οι έλληνες κεφαλαιοκράτες τις επενδύσεις τους στη Λιβύη.

Ξεσηκωμό, θέλει τώρα. Όχι αστεία. Να πάρει πίσω το μνημόνιο, να γυρίσουν πίσω από τα ελληνικα εκστρατευτικά στρατεύματα που σπέρνουν το θάνατο(και τρώνε και τα λεφτά μας). Αλλά δυστυχως φίλε μου ξεσηκωμό δεν βλέπω...

Gekoudi είπε...

@xairetismata Ο ΓΑΠ με τόσα αεροπλάνα και ελικόπτερα που έχει δώσει, δεν θα του έχει μείνει κανένα για να δραπετεύσει... Ο Μοαμάρ Καντάφι σ'ένα μήνα θά'παιρνε βραβείο απ'τον ΟΗΕ για την προσφορά του στα ανθρώπινα δικαιώματα και για την υποδειγματική συμπεριφορά της αστυνομίας. Ανέλαβε τα ινία της χώρας του 28 χρονών και κατάφερε να μετατρέψει τη Λιβύη -που ήταν από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής- στην πλουσιότερη χώρα της Αφρικής.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...