Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Ρωσία, Κίνα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ψήφισμα για τη Συρία


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ενέκρινε πριν από λίγο σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με τη Συρία.
Από τα μέλη με δικαίωμα ψήφου, η Ρωσία και η Κίνα ήταν οι μόνοι που καταψήφισαν το σχέδιο, αλλά ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι δύο διαθέτουν δικαίωμα βέτο, και το ψήφισμα δεν πέρασε.
Η είδηση ​έρχεται ​ακολουθώντας ημέρες έντονων πολιτικών συζητήσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με πολλά μέλη να υποστηρίζουν το προτεινόμενο από τη Δύση σχέδιο που καλεί τα ξένα κράτη να θέσουν τέλος σε αυτό που ορισμένοι ονόμασαν «φονική μηχανή της Συρίας».
Η Ρωσία και η Κίνα ήταν τα μόνα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που αντιτίθονται στην πρόταση, υπενθυμίζοντας ότι ξένα κράτη δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις μιας άλλης ανεξάρτητης χώρας.
Στα Ηνωμένα Έθνη, ο πρέσβης Βιτάλι Τσούρκιν της Ρωσίας είπε νωρίτερα σχετικά με την πρόταση που περιλαμβάνει εμπάργκο όπλων ή το αίτημα για παραίτηση του Άσαντ ότι θα ασκήσει βέτο. Αν το εν λόγω σχέδιο δεν περιείχε αυτό το σημείο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι και πάλι θα είχε σημαντικά προβλήματα.
Ο Λαβρόφ είπε σε ένα ακροατήριο στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου ότι ο ΟΗΕ θέτει πολύ λίγες απαιτήσεις έναντι της ένοπλης αντιπολίτευσης της Συρίας. Επίσης, είπε πως ως αποτέλεσμα του ψηφίσματος θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλημα στον πολιτικό διάλογο μεταξύ των συγκρουόμενων πλευρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...