Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Ο καθένας με το μνημόνιό του και ο Λοβέρδος με τον "Γκαουλάιτερ"

Γιατί επιλέχτηκε το Σεπτέμβριο του 11 o Horst Reichenbach;
Γεννήθηκε το 1945 και βρίσκεται σε μία ηλικία που συνήθως οι δημόσιοι υπάλληλοι  συνταξιοδοτούνται. Γεννήθηκε στο Κίελο μια πόλη που βγάζει υποβρύχια, από την άλλη πλευρά φαίνεται να προέρχεται από μια υπηρεσία που στο πρόσωπο του σηκώθηκε μια θύελλα αντιδράσεων. Φαίνεται λίγο μικρός για επικεφαλής της Task Force (ομάδα εργασίας) στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον γλίστρησε στο ρόλο του πυροσβέστη. Αυτού του είδους οι περιγραφές δεν είναι υπερβολικές για τον Reichenbach. Ο ίδιος βλέπει τον εαυτό του περισσότερο ως ένα Έλληνα "φίλο" και "βοηθό".

Οι ομοιότητες τυχαίες;
Στις αρχές του μήνα ο Reichenbach έχει βρει καταφύγιο σε ένα γραφείο στη Γενική Διεύθυνση υπεύθυνος για την "αναπτυξιακή βοήθεια" από την Επιτροπή. Ο Reichenbach, πριν ενταχθεί το 2005 στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), ήταν στο Λονδίνο για τρεις δεκαετίες υπάλληλος της Επιτροπής. Είχε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα, ότι υπήρχε καχυποψία. Του δόθηκε ο όρος "Γκαουλάιτερ" από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, στην προσπάθεια ένα ζήτημα ταξικό να το ανάγουν σε δήθεν εθνικό. "Στις επαφές μου με εκπροσώπους της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και τους κοινωνικούς εταίρους, δεν έχω πραγματικά επιφυλάξεις. Όλοι οι ερωτηθέντες είχαν προετοιμαστεί καλά", είπε ο Reichenbach.

Φυσικά ο ίδιος δεν κρύβει τα δικαιώματά του στο εγγύς μέλλον, καθώς και της ομάδας των 30 υπαλλήλων του. Ένας χωριάτης από το Κίελο, κινείται ανάμεσα σε προκλήσεις που δημιουργεί για να "βοηθήσει" την Ελλάδα με την ομάδα του. Κινείται ανάμεσα στη βελτίωση της είσπραξης των φόρων, μέσω μεταρρυθμίσεων της διακυβέρνησης και του συστήματος υγείας, της καλύτερης χρήσης των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στο δημόσιο τομέα και τον ιδιωτικό τομέα. Λένε ότι θα αξιοποιήσουν καλύτερα την Ελλάδα (χωρίς να έχουν το δικαίωμα), αλλά δεν συγκέντρωσαν σχεδόν τίποτα από τη μεταφορά δισεκατομμυρίων από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία που μας έταξαν. Τα αποτελέσματά του γίνονται ήδη ορατά στην δημόσια υγεία και στον ιδιωτικό τομέα.

Η εμπειρία του κορυφαίου αξιωματούχου της Επιτροπής που καλείται να κάνει μια λεπτή εσωτερική μεταρρύθμιση της διαχείρισης της χώρας μας, αντηχεί με υπεροψία στη φωνή του, καθώς ο Reichenbach θυμήθηκε πώς και τί είχε καταφέρει με τη "βοήθειά" του κατά το παρελθόν, σε χώρες όπως η Ρουμανία για να (ξε)μπλέξει.
Τι θα δώσει τελικά o Horst Reichenbach στον Ανδρέα Λοβέρδο;

Τεχνογνωσία για το ελληνικό σύστημα Υγείας. Θα την δώσει ή θα την πουλήσει;

Ο Λοβέρδος ήθελε να πάρει από τους Γερμανούς την τεχνογνωσία για τον τρόπο εφαρμογής των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ), πώς τιμολογούν δηλαδή οι Γερμανοί τη νοσηλεία των ασθενών στα νοσοκομεία τους.

Οι γερμανικές αρχές αρνήθηκαν υποστηρίζοντας ότι αποτελεί έργο δεκαετίας που δεν μπορεί να παραχωρηθεί δωρεάν. Τον Κιελινό γιατί μας τον κατσίκωσαν τότε, αφού δε θέλουν να βοηθήσουν; Και γιατί παρεξηγείται όταν τον αποκαλούν Gauleiter; Τον βάλαν για πλασιέ να μας πουλήσει τα προϊόντα τους με τη βούλα της ΕΕ. Τυχόν κανένα υποβρύχιο ακόμα από το χωριό του.

Μετά την επίσκεψη του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) της ΕΕ για την Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ και τη συνάντησή του με το Λοβέρδο, θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού υπουργείου Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...