Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Απλά πράγματα: Σοσιαλισμός - Κομμουνισμός

Ο σοσιαλισμός είναι το κοινωνικό και οικονομικό σύστημα που χαρακτηρίζεται από την κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, την σχεδιασμένη οικονομία και την συνεταιριστική διαχείρισή της. Στον σοσιαλισμό η κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής αντικαθιστά την ατομική ιδιοκτησία των πλουσίων μέσω της σοσιαλιστικής επανάστασης.
====
Οι αντιλήψεις του σοσιαλισμού πρέπει να αναζητηθούν στην Γαλλική Επανάσταση, στην θεωρία που συγκρότησαν ο Κ. Μαρξ και ο Φρ. Ένγκελς, αντιλαμβάνονται τον σοσιαλισμό ως κατώτερη βαθμίδα του κομμουνισμού.
Βασικό χαρακτηριστικό του σοσιαλισμού είναι η έναρξη μιας βίαιης - δύσκολης διαδικασίας αντικατάστασης του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Η διαδικασία αυτή ξεκινά από την στιγμή της ανατροπής της αστικής εξουσίας/κυριαρχίας και την κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη και το λαό.

Η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής (γη, μεγάλα εργοστάσια, βασικοί τομείς της παραγωγής - οικονομίας, τράπεζες) καταργείται και ξεκινά η δημιουργία νέων συλλογικών σχέσεων παραγωγής, διανομής των προϊόντων και κατανομής του κοινωνικού πλούτου που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.
Στο επίπεδο της δημοκρατίας,
εφαρμόζεται η εξουσία του οργανωμένου λαού (εργατικά συμβούλια, λαϊκές συνελεύσεις, όργανα αιρετά και ανακλητά). Οι νέες αυτές σχέσεις παραγωγής στηρίζονται στο ότι τα μέλη μιας κοινωνίας θα προσφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους και θα αμείβονται ανάλογα με την εργασία που προσφέρουν.
Τη θέση της άνισης - άδικης ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, θα πάρει σταδιακά, η συλλογική διαχείριση με αρχικές μορφές την συνεταιριστική ιδιοκτησία (κολεκτίβες) και την κρατική ιδιοκτησία (όσον αφορά τους βασικούς τομείς της οικονομίας όπως είναι η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, μεταφορές).
Με την απονέκρωση/εξαφάνιση του κράτους, των κοινωνικών τάξεων και των ταξικών διαφορών, η ανθρωπότητα περνά στον κομμουνισμό. Ο κομμουνισμός (η κοινωνία, στην οποία εξαφανίζονται οι κοινωνικές τάξεις, οι ταξικές διαφορές και το κράτος), είναι η κοινωνία των ελεύθερων συνεταιρισμένων εργαζομένων.
Κομβικό ζήτημα στην ιστορία και στο μέλλον του σοσιαλισμού, είναι η μελέτη της φύσης και του χαρακτήρα των χωρών του «υπαρκτού σοσιαλισμού» της Ανατολικής Ευρώπης και κύρια της ΕΣΣΔ. Χιλιάδες είναι οι επιστήμονες που συνέβαλαν στην διατύπωση της θεωρίας του σοσιαλισμού οι βασικότεροι είναι ο Κ. Μαρξ ο Φ. Ένγκελς ο Β. Λένιν και Ι. Στάλιν.

===

Τι είναι ο μαρξιστικός Σοσιαλισμός:
Ο μαρξιστικός σοσιαλισμός, επίσης γνωστός σαν επιστημονικός σοσιαλισμός ή μαρξισμός απλά, είναι ένα ιδεολογικό ρεύμα που αναπτύχθηκε από τον Καρλ Μαρξ (1818-1883) και τον Φρίντριχ Ένγκελς (1820-1895), προκειμένου να τερματιστεί η υπάρχουσα ταξική πάλη στον καπιταλισμό.

Η βάση του μαρξιστικού σοσιαλισμού είναι η κρίσιμη και επιστημονική ανάλυση του καπιταλισμού, καθιστώντας αυτό το μοντέλο νικηφόρο και αληθές και διαφοροποιείται από την ιδέα του ουτοπικού σοσιαλισμού.

Σε αντίθεση με τον ουτοπικό σοσιαλισμό, ο μαρξιστικός σοσιαλισμός έχει την πρόθεση να δημιουργήσει μια ιδανική κοινωνία, όπου οι αστοί θα πρέπει να δώσουν τον πλούτο και τα υπάρχοντά τους σ αυτούς που τον παράγουν και τους ανήκει για χάρη του κοινωνικού κοινού καλού.

Τα θεμέλια του επιστημονικού σοσιαλισμού ήταν να κατανοήσουμε την ιστορία του καπιταλισμού, το πώς εδραιώθηκε και τις αντιφάσεις του. Σύμφωνα με τους μαρξιστές, ο καπιταλισμός περπατά σε μια πορεία που τελικά θα ξεπεραστεί.

Η πρώτη συζήτηση σχετικά με τον μαρξιστικό σοσιαλισμό προέκυψε με τη δημοσίευση του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου», το 1848.

H έννοια του Μαρξισμού και του Σοσιαλισμού:
Για τον Μαρξ, η καπιταλιστική κοινωνία χωρίστηκε σε δύο κατηγορίες: την αστική τάξη (που έχει τον έλεγχο των μέσων παραγωγής) και το προλεταριάτο (εκείνων που πουλάνε την εργασία τους σε πολύ χαμηλές τιμές).

Χαρακτηριστικά του μαρξιστικού σοσιαλισμού
Ο μαρξιστικός σοσιαλισμός έχει ως θεωρητική βάση:

Την ταξική πάλη,
την προλεταριακή επανάσταση,
τον διαλεκτικό και ιστορικό υλισμό,
την θεωρία της σοσιαλιστικής ανάπτυξης,
το δόγμα της υπεραξίας.
Οι κομουνιστές αγωνίζονται για καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης για τους εργαζόμενους, αυτό θα γίνει δυνατό μόνο μέσω της επανάστασης του προλεταριάτου και του ένοπλου αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...