Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Η Κούβα βάζει τέλος στη μετάδοση του HIV από μητέρα σε παιδί

Το επίτευγμα της Κούβας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία μιας νέας γενιάς χωρίς AIDS, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Η Κούβα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατάφερε να εξαλείψει τη μετάδοση του ιού HIV από μητέρα σε παιδί, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι ειδικοί  υποστηρίζουν ότι είναι εφικτό να μπει τέλος στην επιδημία του AIDS και περιμένουν κι άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κούβας, η οποία ήταν και η πρώτη χώρα που έβαλε τέλος στη μετάδοση της σύφιλης από μητέρα σε παιδί.
  

"Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά επιτεύγματα και μια μεγάλη νίκη στον μακροχρόνιο αγώνα μας ενάντια στο AIDS" δήλωσε η γενικής διευθύντρια του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Margaret Chan.

Ο ΠΟΥ ξεκίνησε να εργάζεται γι' αυτό τον σκοπό με την Κούβα και άλλες χώρες το 2010. Τα μέτρα που έλαβε η Κούβα περιελάμβαναν προγεννητικούς ελέγχους για σύφιλη και HIV, θεραπεία για τις μητέρες και τα μωρά που βγαίνουν θετικά στα τεστ, γέννες με καισαρική και υποκατάσταση του θηλασμού.

Το 2013, μόλις 2 μωρά γεννήθηκαν στην Κούβα με HIV και 5 με σύφιλη.

Παγκοσμίως, ο αριθμός των μωρών που γεννήθηκαν με HIV έπεσε από 400.000 το 2013 σε 240.000 το 2014.

Στόχος του ΠΟΥ είναι ο αριθμός αυτός να μην ξεπερνά τις 40.000 το 2015.

Πηγή: CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...