Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Εν αρχή ην το Κοσσυφοπέδιο

Το Κοσσυφοπέδιο, ένα μέρος όπου αφθονεί ο κότσυφας. Κότσυφας ο κοινός, Turdus merula. 
Η Τσίχλα της Βαλκανικής υπαίθρου ο Κότσυφας.
Το κοτσύφι εις την Κύπρον. 
Το κουτσβάδ στον Κολινδρό. 
Συχνάζει στα Βαλκάνια... 
Στο ψάξε της τροφής του πεταρίζει χαμηλά, ψάχνει στα χαμόκλαδα και στις ρίζες των δέντρων για να βρει ελιές, σπόρους, κούμαρα, έντομα, γαιοσκώληκες, άσπρα μούρα, μαύρα μούρα, φρούτα από οπωροφόρα δέντρα. 
Αν και καχύποπτο πουλί, δεν διστάζει να τρυπώσει με θράσος ακόμα και σε αυλές σπιτιών προκειμένου να εξασφαλίσει την απαραίτητη τροφή. 
Έχει την ικανότητα να ανασηκώνει με το ράμφος του τα φύλλα ψάχνοντας από κάτω για έντομα και σαλιγκάρια και να στρέφει το κεφάλι κοιτώντας λοξά με τα μεγάλα του μάτια. 
Το εντυπωσιακό κελάηδημα του κότσυφα έχει δυνατό, καθαρό, μελωδικό ήχο που ακούγεται από τον Φλεβάρη μέχρι περίπου τον Ιούλιο. Προσελκύει το θηλυκό με γλυκά καλέσματα ενώ όλο το φθινόπωρο και τον χειμώνα κελαηδά υποτονικά. 

Τα κοτσύφια κελαηδούν ακόμα. 
Έτσι λοιπόν ένας κότσυφας μου είπε πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ πριν πολλά πολλά χρόνια αποπειράθηκαν να εξοντώσουν την Σερβία αλλά και τότε κάποιοι κακοί αντέδρασαν και σταμάτησε το μεγάλο τους έργο. 

Μου λέει λοιπόν πως τότε κάποιος Βασίλης Κλίντον που ήταν υπάλληλος του κεφαλαίου έκανε μεγάλο κακό στα Βαλκάνια, κάτι παραπάνω θα είχε πάρει το αυτί του για το απεμπλουτισμένο ουράνιο. 
Αυτές ήταν οι καλές παλιές ημέρες - όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούσαν να διατηρήσουν αξιόπιστα το πρόσχημα της ύπαρξης της ηθικής ακεραιότητας, ήταν οι ήρωες που έρχονταν από το λόφο και, την τελευταία στιγμή, σώζαν την ημέρα από την αγριότητα των Ορκ και τις δυνάμεις της Μόρντορ. 

Αλήθεια;
είπε ο κότσυφας ο νεαρός μου φίλος, ο οποίος ξέρει μόνο τι μπορεί να συλλέξει από τις σκοτεινές εκείνες μέρες που είναι και τώρα πάνω μας. Κονταίνει η απόσταση, απ' τη βροντή των πουλιών με τα σιδερένια φτερά των αγγέλων (F16). Ω ναι, ήταν οι καλοί τύποι του ΝΑΤΟ οι ανθρωπιστές, οι απελευθερωτές. Διαμέλισαν ένα έθνος που κάποτε ονομάζονταν Γιουγκοσλαβία, που πολέμησε τους ΝαΖί όσο κανένα άλλο στην Ευρώπη όπου οι φρικαλεότητες του φασισμού εκεί πότισαν τα δέντρα με το αίμα των παιδιών της. Αγωνίστηκαν ΕΕ και ΝΑΤΟ στο όνομα των προσφύγων που oι έξυπνες βόμβες τους δημιούργησαν και επιδίωκαν να διεκδικήσουν την απεικόνιση της μυθολογίας τους ως αρχαία πατρίδα τους. Μόνο αυτό το αναχρονιστικό τεχνούργημα της ιμπεριαλιστικής καταπίεσης κατέστρεψε έναν πολιτισμό μισού αιώνα και έσπειρε το φόβο, το θάνατο και την μόλυνση του απεμπλουτισμένου Ουρανίου. 

Το Κοσσυφοπέδιο 
είχε δει πολλές μάχες, πολλές πράξεις ηρωισμού, καθώς και τους Bad Guys - άλλως γνωστούς και ως Σέρβους που υπερασπίστηκαν την ιερή ιστορία τους. Αγωνίστηκαν με σύγχρονα όπλα, τα οποία οι πρόγονοί τους θα τα έβλεπαν με δέος: πήγαν στη μάχη επικαλούμενοι τη μνήμη των προγόνων τους που πολέμησαν τους ίδιους εχθρούς - τους σκλάβους των Οθωμανών, που είχαν αλλάξει βίαια από το Ισλάμ - στα ίδια πεδία μάχης. Αγωνίζονταν ενάντια στους εισβολείς κάθε χρόνο, αλλά κάθε χρόνο ήταν και πιο δύσκολα. Οι Κοσοβάροι ήταν μια ομαδική φυλή και έπεσαν στα σύνορα σε μεγαλύτερους αριθμούς, ενώ οι Σέρβοι μειώθηκαν - και έπειτα ήρθαν οι Αμερικανοί. 

Το CNN
Υπήρχε μόνο ένα καθιερωμένο κανάλι ειδήσεων εκείνες τις ημέρες: το CNN. 
Η κίσσα του ήταν η Κριστιάν Αμανπούρ ιρανο-βρετανίδα δημοσιογράφος που, αναφέρονταν στην ιστορία, του τι συμβαίνει στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν έκρυβε τις συμπάθειές της για τους μουσουλμάνους. Όντας παντρεμένη με τον Τζέιμι Ρούμπιν, ο οποίος στη συνέχεια υπηρετούσε ως Βοηθός Υφυπουργός Δημοσίων Υποθέσεων υπό τον Μπιλ Κλίντον. Ο ρόλος του εδραιώθηκε ως η φωνή της διοίκησης. Λίγοι αμφισβήτησαν αυτόν τον διπλό ρόλο ως δημοσιογράφο και σύζυγο ενός πολέμαρχου της Ουάσινγκτον. 
Στα πρώτα της βήματα ήταν στην Fox News. 
Εκεί εμφανίστηκε ένα ορατό κενό μεταξύ των νεοσυντηρητικών και των παλαιοσυντηρητικών που αντιτίθονταν στην επέμβαση των ΗΠΑ στα Βαλκάνια. 
Μέσα σε λίγους μήνες, όμως, οι νεοσυντηρητικοί κέρδισαν και οι αντιπολεμικοί συντηρητικοί είχαν ευθυγραμμιστεί. 
Κάποιοι αναγκάστηκαν να προβούν σε «αυτοκριτικές» δηλώσεις στον αέρα, καταγγέλλοντας την προηγούμενη αντιπολεμική θέση τους. 


Αναζητώντας μια ηθική σταυροφορία για να εκτρέψει την προσοχή από τα εκρηκτικά σκάνδαλα του Προέδρου, της κυβέρνησης Κλίντον, πρόθυμα γίνεται πρωταθλητής των δήθεν καταπιεσμένων Κοσοβάρων, η Αμανπούρ αντικατοπτρίζει αυτό στις «αναφορές» της. 

Κάθε μέρα, φάνηκε, πως υπήρχε μια νέα «κρίση» και οι απώλειες από την πλευρά των Κοσοβάρων να αυξάνονται εκθετικά (τα Σερβικά θύματα δεν αναφέρονταν). 
Ένα πολύ ορατό λόμπι, η φωνή των Κοσοβάρων βρέθηκαν στο πεδίο της μάχης μαζί και ένας ολόκληρος αστερισμός από ΜΚΟ των οποίων ο κύριος στόχος ήταν να «συρθούν» οι ΗΠΑ στον πόλεμο στην πλευρά των Κοσσοβάρβαρων και να δημιουργήσουν ένα μουσουλμανικό κράτος στην καρδιά της χριστιανικής Ευρώπης. (Ή, μάλλον, ένα άλλο μουσουλμανικό κράτος: η Βοσνία και Ερζεγοβίνη είχε ήδη σηκώσει τη σημαία του σκιάτρι και της ημισελήνου). 

Οι Σέρβοι προσπάθησαν να διαπραγματευτούν: 
ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να παραμείνουν μόνοι τους ενάντια στους Αμερικανούς, οι οποίοι θα βομβάρδιζαν σύντομα δημόσιους χώρους - 6000 σκοτώθηκαν. 

Ο πόλεμος προπαγάνδας 
ήταν εντελώς μονόπλευρος: η Σερβική φωνή ήταν ακατέργαστη και συνήθως παρεμποδιζόταν από τους Αμερικανούς μέσω του Διαδικτύου και των πολυεθνικών ΜΜΕ. Οι Σέρβοι εικονίστηκαν ως Ναζί - δεν είναι όλοι «εχθροί» - και οι Αμερικανοί απαίτησαν την άνευ όρων παράδοση. 

Ωστόσο, οι κληρονόμοι των Σέρβων παρτιζάνων πολέμησαν γενναία. 
Στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν κανείς δεν ήξερε για τον πόλεμο που διαδραματίζεται. Όσον αφορά την οργανωμένη αντιπολίτευση στην αμερικανική παρέμβαση, αυτή περιορίστηκε σε μερικές άκρως απομακρυσμένες ομάδες - που μάλιστα χωρίστηκαν. Εξάλλου, επρόκειτο για «ανθρωπιστική» παρέμβαση, οι Σέρβοι ήταν «φασίστες» και έστειλαν «συνοδεία βοήθειας» με την ελπίδα ότι θα αναπτυχθεί μια «επαναστατική» κατάσταση. 

Δεν θα επαναλάβω την τραγική ιστορία αυτού του πολέμου: 
οι κυβερνήτες του Κοσσυφοπεδίου, ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου, είναι γνωστοί πλέον ως συμμορία ναρκωτικών που μεταμφιέστηκε ως «κυβέρνηση», οι κακοποιοί που συντρίβουν όποιον αντίθετο τολμά να σηκώσει το κεφάλι του. Οι Κοσοβάροι είναι από τους πιο πολυάριθμους που προσέτρεξαν στο ISIS: εκατοντάδες επαναπατρίζονται πίσω στο Κοσσυφοπέδιο. Είναι αυτό που αποκαλούν ευγνωμοσύνη. Εκατοντάδες εκκλησίες έχουν καεί από κοσοβάρικους όχλους: τα αμερικανικά στρατεύματα - ναι, είναι ακόμα εκεί! - παραμένουν και παρακολουθούν. 
Το επίσημο πρόγραμμα του UÇK - KLA είναι να εξοντώσει τους Σέρβους, να δημιουργήσει ένα εθνοτικά καθαρό αλβανικό κράτος που θα συγχωνευθεί με την Αλβανία για να δημιουργήσει την «Μεγάλη Αλβανία». 


Bill Clinton Boulevard
Επομένως, φαίνεται ότι ορισμένες μορφές εθνικισμού είναι καλές, 
σύμφωνα με τα πρότυπα των υπευθύνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ όσοι αντιτίθενται πρέπει να συντριβούν. 
Μετά τον πόλεμο, οι Κοσσοβάροι μετονόμασαν την κεντρική οδό της Πρίστινα σε «Bill Clinton Boulevard» και ανέγειραν ένα άγαλμα τριών μέτρων προς τιμήν του. 


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε την ΕΛΔΥΚΟ
προκειμένου να ανταλλάξει ευχές...
Ο κ. Αποστολάκης συναντήθηκε με την επικεφαλής
του Γραφείου Συνδέσμου Πρίστινας,
πρέσβη Χρυσούλα Αλειφέρη,
την επικεφαλής της αποστολής της Ε.Ε. στο Κόσσοβο
πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
και τον διοικητή της Δύναμης Κοσσυφοπεδίου του ΝΑΤΟ,
τον Ιταλό στρατηγό Λορέντσο Ντ' Αντάριο
Εν τω μεταξύ, 
μια νέα απειλή πολέμου ταλανίζει την περιοχή καθώς οι Κοσσοβάροι πιέζουν επιθετικά για περισσότερη επικράτεια και την εκπλήρωση του κοσσοβάρικου ονείρου - κάποιος τους φυσά αέρα στα πανιά τους... 
Αυτή ήταν η αρχή του μετα-σοβιετικού κινήματος προς την ανατολή, της Αμερικής και ο νέος Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας - με συνέπειες που δεν μπορούν να καταλήξουν σε τίποτα καλό, παρά μόνο στην αναβίωση των αρχαίων διαμαχών που υπηρετούν τους σύγχρονους σκοπούς του μεγάλου κεφαλαίου.
........................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...