Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Πρώτος Τούρκος Κομμουνιστής Δήμαρχος


Fatih Masuglu. Ο πρώτος δήμαρχος - κομμουνιστής του μεγάλου διοικητικού κέντρου της Τουρκίας στην ιστορία. Ειδικεύεται στα προβλήματα της γεωργίας (που του έφερναν δημοτικότητα) και είναι ένας μεγάλος θαυμαστής του Che Guevara. Κανείς δεν τον περίμενε, οπότε η νίκη του αποδίδεται τόσο στην κόπωση από το κυβερνόν κόμμα του Ερντογάν όσο και στη δυσαρέσκεια με τη δημαγωγία του κουρδικού κόμματος. Από τη στιγμή που το TAP εξελίσσεται σε ημι-περιθωριακό κόμμα (αν και είναι ένα από τα παλαιότερα της Τουρκίας), απουσιάζει ως τέτοιο σε ορισμένα κοινωνικά θέματα ή σε εκλογικές αναμετρήσεις. Ως αποτέλεσμα, προέκυψε μια έκπληξη. Το TKP τοποθετείται ως μαρξιστικό-λενινιστικό κόμμα, το οποίο δεν υποστηρίζει την πολιτική του Ερντογάν στην Τουρκία και το Ιράκ, αντιτίθεται στην καταπίεση των Κούρδων και επί του παρόντος αντιτίθεται ενεργά στις προσπάθειες των ΗΠΑ να αλλάξουν την εξουσία στη Βενεζουέλα. Γενικά, ο κλασικός αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας υπερισχύει, προσπαθώντας να μην ξεφύγει από τις αρχές του μαρξισμού λενινισμού. Φυσικά, ένας δήμαρχος σημαίνει ελάχιστα στην κλίμακα της Τουρκίας, οπότε αυτή η νίκη είναι μάλλον ένα καλό σημάδι - συμβολική.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, υπό την ηγεσία του Masuglu, ο δήμος Ovacık εφάρμοσε ένα σοσιαλιστικό δημοτικό πρόγραμμα βασισμένο στην ενεργό συμμετοχή του πληθυσμού στη διαχείριση της πόλης μέσω τοπικών συνελεύσεων, διασφαλίζοντας επίσης πλήρη διαφάνεια και υπευθυνότητα. 
Στο πλαίσιο του σοσιαλιστικού προγράμματος ξεκίνησαν τοπικά έργα υποδομής και η δημιουργία γεωργικών συνεταιρισμών. Οι δημόσιες συγκοινωνίες έγιναν δωρεάν, το κόστος του νερού από τον δήμο μειώθηκε σημαντικά και ανοίχτηκαν αρκετές δημόσιες βιβλιοθήκες, ακολουθούμενες από διάφορα δημόσια προγράμματα τέχνης και μουσικής για παιδιά και ενήλικες. 
Χάρη στους καθιερωμένους αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι καλλιέργησαν προηγουμένως μη καλλιεργημένους αγρούς, δίνοντας δουλειά σε πολλούς άνεργους, η γεωργική παραγωγή στην πόλη, κυρίως ρεβίθια και φασόλια, έχει αυξηθεί 10 φορές και το εισόδημα της πόλης έχει διπλασιαστεί. Ως αποτέλεσμα, ο δημοτικός προϋπολογισμός είχε πλεόνασμα, ο οποίος στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση περισσότερων δημόσιων έργων προς όφελος των δημοτών, συμπεριλαμβανομένων των υποτροφιών εκατοντάδων σπουδαστών. 
Το 2017, δημιουργήθηκε ένας άλλος οργανικός, συνεταιρισμός παραγωγής μελιού, ο οποίος τώρα εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Τουρκία. Αντίθετα με τους καπιταλιστές, που θεωρούν τους δήμους ως μέσο για να λεηλατούν δημόσιους πόρους και να εκμεταλλευτούν τους δημοτικούς εργάτες και τον τοπικό πληθυσμό, ο δήμος είναι ένα ζωντανό παράδειγμα σοσιαλιστικών αρχών σε δράση
Τα αποτελέσματα του 2019:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...