Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Η "βρώμικη" κεραία

Η φωτογραφία από το internet.
Η ζωή των κατοίκων δεν υποβαθμίζεται μόνο από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης από την καταστροφική πολιτική του μνημονίου, του καλλικρατικού δημάρχου που καταστρέφει τα ρέματα και το φυσικό περιβάλλον, κόβει δέντρα, η ζωή και υγεία των κατοίκων του Κολινδρού δεν κινδυνεύει μόνον από την εγκληματική αύξηση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, των επίγειων και υπόγειων υδάτων (ρέματα, υδροφόρος ορίζοντας), από τις «βραδυφλεγείς βόμβες» των ανεξέλεγκτων χωματερών και των αποθηκευτικών χώρων απόβλητων, απειλείται η μετατροπή της πόλης σε διαμετακομιστικό κέντρο «άγνωστων», λίαν επικίνδυνων και μη αποβλήτων, μπάζων και άλλων υλικών (π.χ. φωσφογύψος). 
Απειλείται και από τον ύπουλο, αργό αλλά σταθερό δολοφόνο των παιδιών και όλων μας, μοναδική ίσως περίπτωση στο χωριό μας, που ονομάζεται κεραία εκπομπής ή αναμεταδότης, 
που χωρίς κεντρικό κρατικό σχεδιασμό – έλεγχο και συχνά τελείως παράλογη, εγκατάσταση κεραίας τηλεόρασης του οικολογικού ΣΚΑΙ. 


Οι κεραίες σε κάθε περίπτωση αλλοιώνουν την αισθητική του χώρου.
Υποβαθμίζουν την αξία της γης και της περιουσίας των περιοίκων.
Είναι επικίνδυνες ή επηρεάζουν τους βηματοδότες, τα ακουστικά βαρηκοΐας και αλλοιώνουν την λήψη των άλλων σταθμών αν δεν έχουν φίλτρα ή είναι πολύ κοντά μας.
Ανοίγουν την όρεξη και άλλων σταθμών και καταλήγουν σε "πάρκα" με οδυνηρές συνέπειες.
Συνήθως δεν τηρούν τους όρους της άδειας όσον αφορά την μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύ τους, ποιος άλλωστε είναι σε θέση, έχει τη γνώση και τα μηχανήματα να ελέγχει την επιτρεπόμενη ισχύ εκπομπής.
Είναι πλέον γνωστό διεθνώς ότι η μακρόχρονη έκθεση στη λεγόμενη «μη-ιονίζουσα» ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ακόμη και μακριά από την περιοχή των «θερμικών» επιπτώσεών της, είναι ιδιαίτερα ύπουλη, ύποπτη για την υγεία (στείρωση, καρκινογενέσεις, πονοκέφαλοι).
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα και στην περίπτωση της παλιάς δεξαμενής όπου θα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ισχύος “μη ιονίζουσας ακτινοβολίας” από την κεραία που θέλει να μας κουβαλίσει ο κ. Πολύζος.
Ίσως το πιο επικίνδυνο χαρακτηριστικό αυτού του «ρυπογόνου» παράγοντα αποτελεί η συνθήκη μακρόχρονης δράσης της, οπότε η στατιστική ανίχνευση της προσβολής ενός πληθυσμού εύκολα συσκοτίζεται από τη συμμετοχή και άλλων βλαβερών παραγόντων.
Έτσι η κατάσταση αυτή οδηγεί - συχνά σκόπιμα!- σε μια σχετική υποβάθμιση της βλαπτικότητας του παράγοντα αυτού, στο επίπεδο της κοινής γνώμης.
Όμως ο εφησυχασμός είναι εγκληματικός, όπως αποδεικνύει συνεχώς η διεθνής επιστημονική έρευνα – εμπειρία, όποτε αυτή λειτουργεί και απευθύνεται στις κοινωνίες… αχειραγώγητη από μεγάλα συμφέροντα.


Όσον αφορά στο πρόβλημα “κεραία ΣΚΑΙ” και γενικά "κεραίες" οι εξελίξεις τελευταία είναι:


Η αίτηση
[1]. Ακούστηκε ότι θα έχει ισχύ 600watt. Μια ισχύ πολύ μεγάλη για την μικρή απόστασή της από τα σπίτια. Χωρίς υπερβάσεις των "νόμιμων ορίων εκπομπής ισχύος", ακόμα και τις παράνομες εγκαταστάσεις νέων. Θα μας πει πάλι ο δήμαρχος ότι δεν ήξερε ενώ ψηφίστηκε και στο δημοτικό συμβούλιο;
[2]. Υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση κάποιων δυσμενών επιπτώσεων από έρευνες καθηγητών του Α.Π.Θ., και η διεθνής εμπειρία.
[3]. Υπάρχουν υπουργικές αποφάσεις που δεν υλοποιούνται και αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις της πολιτείας για επίλυση του προβλήματος των κεραιών χωρίς εξέλιξη.
[4]. Έχουν γίνει κάποιες κινητοποιήσεις των κατοίκων, κυρίως του Χορτιάτη, χωρίς αποτέλεσμα.
[5]. Δυστυχώς ο βαθμός συνειδητοποίησης του κινδύνου αποδεικνύεται χαμηλός και αυτός. Ο κίνδυνος δεν αφορά μόνον στους κατοίκους της Ανατολικής περιοχής Θεσσαλονίκης.
[6]. Στο καθήκον και στην ευθύνη των αυτοδιοικήσεων α` και β` βαθμού ανήκει η αντιμετώπιση και η επίλυση αυτού του προβλήματος, όπως ακριβώς και των άλλων. 
[7]. Ειδικότερα, οι κάτοικοι οφείλουν να πρωταγωνιστήσουν στον αγώνα για την ενημέρωση της κοινωνίας. 
[8]. Ένας Δήμαρχος που ενδιαφέρεται για τον κόσμο που τον ψήφισε, εάν πρωτίστως νοιάζεται για την υγεία αυτού του κόσμου και εφόσον χρειαστεί, συγκρούεται με την κεντρική εξουσία. Δεν φέρεται έτσι.
[9]. Πρέπει να συγκρούεται με τα μεγαλοσυμφέροντα τα οποία δημιουργούν και συντηρούν τέτοιες καταστάσεις. 
[10]. Δεν αρκεί η απλή συμμετοχή του σε κάποιες εκδηλώσεις για να βαπτιστεί «ο δικός μας άνθρωπος» αλλά πρέπει να εγείρει την κοινωνία και αντλώντας απ` αυτή δύναμη, να διεκδικεί τις λύσεις που απαιτούνται. Απέναντι στις βλαβερές κεραίες αντιπαραθέτουμε κεραίες ευαισθησίας.

2 σχόλια:

Frezia είπε...

Ο σταθμός του ΣΚΑϊ ε?
Αυτοί που κάθε τόσο
αναλαμβάνουν να καθαρίσουν
μια Ελληνική συνοικία!
Δηλαδή θα καθαρίζουν το έδαφος
και θα μολύνουν τον αέρα?
Μία τρύπα στο νερό θα κάνουν...

Gekoudi είπε...

@Frezia Μόνο μη μας φέρουν τίποτα φίδια απ'την Αμερική ή καγκουρό απ'την Αυστραλία που μας δείχνουν στα ντοκιμαντέρ οι "οικολόγοι" του Αλαφούζου.

Χαιρετισμούς πολλούς απ'τον Κολινδρό, Γιώργος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...